Förflytta dig till innehållet

Karinahemmet öppnar igen på måndag – personalen ser med tillförsikt på framtiden

Två kvinnor sitter på en soffa.

I somras när Nina Öhman och Satu Nurmela gav intervjuer i samma soffa var gråten nära, nu är de igen förväntansfulla då Karinahemmet öppnar på måndag. Foto: Johan Backas


Karinahemmet öppnar igen på måndag.
Enheten för palliativ vård har varit stängd sedan sommaren, men efter många politiska svängar i höstas är Karinahemmet färdigt att ta emot patienter igen. Nu i Åbo stads regi.
Satu Nurmela och Nina Öhman är väldigt glada att få återgå till sin tidigare arbetsplats, men ännu gladare är de över att patienterna igen kan erbjudas den vårdform som Karinahemmet kan ge.
– Vi fokuserar väldigt mycket på patienten och att göra den sista tiden i livet så bra som möjligt. Karinahemmets hemliknande miljö och den vackra naturen runt omkring glädjer dessutom patienterna, säger Nurmela som är biträdande avdelningsskötare.

Karinahemmet

  • Grundat år 1994.
  • Det officiella namnet är numera Karinahemmets palliativa avdelning.
  • Verkar vid havsstranden på Seitskärsgatan på Hirvensalo i Åbo.
  • Fastigheten ägs av Sydvästra Finlands cancerförening.
  • Åbo stad driver verksamheten som en del av hospiceavdelning vid Kaskenlinna sjukhus.
  • Tanken är att de patienter som inte behöver läkarvård i livets slutskede vårdas på Karinahemmet, de som behöver mera omfattande läkarvård får plats på Kaskenlinna sjukhus.
  • Tidigare var det Sydvästra Finlands stiftelse för hospicevård som både ägde fastigheten och drev verksamheten men tvingades sluta av ekonomiska skäl.
  • Åren 2016–2018 var de flesta patienterna från Åbo, sedan följde S:t Karins och Pargas.

Nina Öhman håller med.
– Vi vill bevara patienternas värdighet ända till slutet. Många kan tro att vi här bara fokuserar på döden, men vi gör verkligen allt för att lyfta fram livet. Vi vill se till att patienten känner sig trygg och sedd de sista dagarna.
Ännu kvarstår en del jobb innan alla möbler är på plats och system i skick. Men på måndag kommer den första patienten och sedan utökas antalet efter hand. Totalt finn 18 patientplatser men 10 tas i bruk i början.

Ett patientrum.

Sängarna och nattduksborden är nya i patientrummen. I de gemensamma rummen är de flesta möblerna de samma som förr. Foto: Johan Backas


Det är 25 år sedan Karinahemmet grundades och Öhman har jobbat i huset sedan dess. Nurmela började två år senare.
Av de som jobbade i huset vid stängningen för ett halvår sedan hade tolv personer jobbat över tio år där, och hade således ett halvt års uppsägningstid.
Alla de gick i november över till Åbo stad som gamla anställda och fortsätter nu arbeta i Karinahemmet. En handfull nya vårdare börjar också.
Nurmela och Öhman säger att hösten var en berg och dal-bana i känslor, när Karinahemmets framtid bollades av och an av politikerna.
Slutligen beslöt Åbo stad att ta över verksamheten och öppna Karinahemmet igen.
– Jag litade på att det måste hittas en lösning, att någon till slut skulle värdesätta den goda vård vi kunnat erbjuda och se till att vi får fortsätta, säger Nurmela.
Byggnaden fotad från utsidan.

Karinahemmet invigdes 1994 och öppnar på nytt igen på måndag efter att ha varit stängt i ett halvt år. Foto: Johan Backas


Tidigare var en patient i medeltal 23 dagar på Karinahemmet. Tiden varierade från någon dag till ett år.
Nurmela och Öhman är lite osäkra på hur det ser ut i framtiden när det från och med nu är läkare vid Kaskenlinnas sjukhus som tillsammans med patienterna bestämmer vilken vårdplatsen blir, men det får framtiden utvisa.
En annan förändring är att maten beställs in från en extern leverantör.
Frivilligarbetet med volontärer som tillbringar tid med patienterna fortsätter, men i vilken form är ännu oklart.
Trots frågetecknen är Öhman och Nurmela inte oroliga, det viktigaste är säkerställt: Det finns en framtid för Karinahemmet.
Två kvinnor plockar dynor i soffor.

Nina Öhman, Satu Nurmela och resten av Karinahemmets anställda ställer det sista i ordning i Karinahemmet. Foto: Johan Backas

Palliativ vård

  • Aktiv vård av en obotligt sjuk människa för att lindra symtomen när man inte mera kan påverka sjukdomens förlopp.
  • Ges främst åt cancerpatienter, men även till exempel till patienter med bland annat kroniska lungsjukdomar.
  • Kan ges i veckor, månader eller till och med år.
  • Ges för att lindra smärtor och skapa förutsättningar för att slå vakt om livskvaliteten in i det sista.
  • Kan ges hemma, på anstalt eller på sjukhusavdelning.
  • Vården i livets slutskede, även kallad hospicevård eller terminalvård, är den vård som ges i det allra sista skedet av en människas liv. Då handlar det oftast om dagar eller högst några veckor.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter