Karelens flygflottiljs ex-kommendör och hans förman dömda till böter för förödmjukande reservövning


Markus Päiviö, ex-kommendör för Karelens flygflottilj, döms till böter och skadestånd för kränkande beteende under en reservistövning. Foto: Henri Forss/SPT
Helsingfors hovrätt har dömt ex-kommendören Markus Päiviö vid Karelens flygflottilj till 60 dagsböter för tjänstgöringsbrott, missbruk av förmansställning och ärekränkning. Päiviö ska också betala 1 200 euro i skadestånd till stadsdirektören i Nurmes.
Kränkte stadsdirektör
Utöver kränkande öknamn hade Päiviö också förbjudit deltagarna att prata och hotat med degradering. Enligt vittnen frågade han också en kvinnlig deltagare om hon var gravid då hon avstod från att dricka alkohol. Efter att hon svarade nekande hade han sagt att hon garanterat är gravid efter den här resan.
Flera civila personer i hög ställning var inbjudna till den frivilliga övningen. Bland annat kallade Päiviö Nurmes stadsdirektör för Finlands värdelösaste stadsdirektör. Stadsdirektören upplevde situationen som hotfull.
Evenemang för intressegrupper
Enligt Päiviö har fallet fått mycket publicitet, vilket borde ses som en lindrande omständighet. Hovrätten anser ändå att publiciteten inte var oväntad i och med Päiviös ställning.
Päiviö var så berusad att hans tjänstgöringsförmåga var nedsatt och därför har han gjort sig skyldig till tjänstgöringsbrott. Rätten anser ändå inte att det var speciellt allvarligt, eftersom det snarare var frågan om en tillställning för intressegrupper än ett militärt evenemang.
Efter händelserna förflyttades Päiviö till andra uppdrag och har sedan gått i pension.
Även förmannen dömd
Päivös dåvarande förman, Flygvapnets tidigare kommendör Sampo Eskelinen, döms till 30 dagsböter för tjänstgöringsbrott. Enligt hovrätten borde han direkt ha beordrat en förundersökning om händelserna på reservövningen.

Sampo Eskelinen, ex-kommendör för Flygvapnet och därmed Markus Päiviös förman, döms för att ha dröjt med att beordra en förundersökning om händelserna. Foto: Henri Forss/SPT
Enligt åtalet hade Eskelinen fått höra om händelserna redan under själva övningen. Försvaret ansåg att Eskelinen genast hade börjat undersöka ärendet och att förundersökningen sattes i gång utan dröjsmål i december.
Eskelinen startade förundersökningen först efter att Försvarsmaktens assessor hade uppmanat honom att göra det. Enligt hovrätten skulle Eskelinen antagligen inte ha beordrat förundersökningen på eget initiativ.
Enligt domen kan Eskelinens handlingar ses som väldigt skadliga, eftersom deltagarna och personalen kan få uppfattningen att högt uppsatta officerare inte behandlas på samma sätt som vanliga soldater.
Eskelinen är numera pensionerad.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.