Förflytta dig till innehållet

Kappseglingsveteran tipsar: Ta med god mat, varma kläder och bra nerver ombord

Gråhårig man med rutig skjorta.

Gråhårig man med rutig skjorta.

Pargasbon Eino Lumme har deltagit i alla Pyytinkari racen. I år är han med för femtioandra gången.


På fredag kväll klockan 18 går det första startskottet i segelföreningen Turun Pursiseuras kappsegling Pyytinkari.
Då drar bland annat besättningen ombord på S/Y Cetus på sig seglarhandskarna.

Grund visade sig vara älgar

Pyytinkari ordnas i år för femtioandra gången och 71-åriga Pargasbon Eino Lumme har deltagit varje år i kappseglingen. Först med sin far, nu med sin son.
Ett år haglade det och var bara några grader varmt. Ett annat år blåste det så lite att Lummes låg och guppade söder om Innamo ännu tolv timmar efter start.
Och ett år trodde besättningen att båten, som befann sig i tjock dimma, höll på att gå på grund. Grundet visade sig dock vara bara en flock älgar som tagit sig en simtur.

Två män står på en segelbåts aktertoft.

Ilkka och Eino Lumme. Foto: Monica Forssell


Vi sitter i Cetus breda sittbrunn och Eino Lumme har flera anekdoter på lager. Med är också sonen Ilkka. Han kommer att vara kapten ombord under den förestående kappseglingen.
Tidigare hörde kappseglingen Gotland Runt till sommarens höjdpunkter och två gånger har S/Y Cetus hämtat hem första pris från Sverige. Men numera är det
bara Pyytinkari som Lummes deltar i.
– Det här är en tradition som inte går att bryta, säger Eino Lumme som har för avsikt att delta så länge benen bär. Och så länge jag får för honom, tillägger han och plirar på sonen.

Kappseglingen skulle få fart på båtägarna

Eino Lumme berättar att kappseglingen, som tidigare alltid ordnades det sista veckoslutet i maj, ursprungligen var segelföreningens trick att få båtägarna att sjösätta sina båtar i tid. Det första året deltog färre än tio båtar, alla träbåtar.
I år är trettio båtar anmälda. Det är mer än vad det var för femtio år sedan men betydligt färre än vad det brukade vara på 1980-90 talen. Då var 70 kappseglande båtar ingenting ovanligt.

Segelbåtar vid brygga.

Trots att det finns många båtar är intresset för att kappsegla rätt svalt. Foto: Monica Forssell


I Cetus hemmahamn i Stormälö ligger båtarna tätt förtöjda och viken ser ut som en skog av master. Så båtar finns det nog, men intresset för att kappsegla har avtagit.
– Eller ja, antalet personer kanske är det samma som tidigare år, säger Ilkka Lumme, men båtarna är färre och större så det kan vara 6-10 personer ombord på en båt medan det förr i världen bara var 2-3 personer ombord på en båt.
Tidsbrist och svårigheter med att hitta hugade gastar tros vara orsaker till det avtagande intresset. När Cetus lägger ut i dag består besättningen, förutom av Eino och Ilkka Lumme, av fyra farbröder i Eino Lummes ålder.
Är målet att vinna?
– Tja nog är det ju alltid trevligt att vinna, men inte är det huvudsaken. Huvudsaken är det goda sällskapet och att få vara ut på havet, svarar Eino Lumme vars tips till kappseglingsnybörjare är följande: Ha med varma kläder, god mat och bra nerver ombord.
LÄS OCKSÅ:
Trettio båtar med i årets Pyytinkari
”Skulle ju vara roligt att inte komma sist i mål”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter