Kaos vid Prostviks färjeläge i Nagu då häst fick panik – nu berättar ägaren vad som hände

För hästtransporter om någon gäller det att köra förutseende. Onödiga omkörningar och vägilska går inte ihop med djurtransporter.
Under söndagskvällen hade det kunnat gå riktigt illa, då en häst som transporterades från Nagu mot Pargas föll omkull i transportvagnen och man fick tillkalla Nagu FBK till färjeläget i Prostvik.
Det var säkert både en och annan i färjekön på Nagusidan som förundrades av synen vid Haveröfärjans färjeläge då en hästtransport stod parkerad där och räddningsmanskapet stod vid vägrenen med en betande häst.
Nagu FBK:s släckningsbil passerade bilkön vid 18.30-snåret och dirigerade trafiken tills hästen lugnat sig.
Kaoset resulterade också i att en färja körde så gott som tom över mot Lillmälö på Pargassidan vid 18.30-tiden trots en lång kö på Nagusidan, då färjan från Pargassidan skulle anlända. Men då färjorna körde skytteltrafik vid den tiden blev det ändå ingen desto längre väntetid än möjligen en extra kvart.
Allt slutade väl
Ägaren Johanna Yliportimo säger att det antagligen handlade om summan av många små delar som gjorde att hästen fick panik och föll omkull inne i transportvagnen.
– En bil som körde om transporten tutade precis vid transportvagnen, vilket kan ha varit den sista droppen som fick bägaren att rinna över för hästen. Jag kan förstås inte veta det med säkerhet, men det kan ha varit det som slutligen triggade paniken, säger hon.
Hästen i fråga är lugn till sitt lynne, men rätt ung och inte så van att åka i transportvagn.
– Hästar kan vara lättskrämda och oväntade inbromsningar, accelerationer och ljud kan få dem att reagera kraftigt. Därför känns det väldigt onödigt att någon ska ha så bråttom att man måste köra om en hästtransport på Skärgårdsvägen där det annars också är dåligt med ställen för omkörningar och dessutom visa hur upprörd man är genom att tuta precis då man kör förbi.
Hästen klarade sig ändå till slut helt oskadd ur situationen tack vare lugnt agerande från alla parter. Risken för skador på utomstående var också överhängande då djuret hade kunnat slita sig loss och i värsta fall skena iväg längs den fullsmockade vägen.

– Den här gången slutade allt ändå väl tack vare lugnt och sansat agerande av räddningspersonalen och andra hjälpsamma personer. Hästen åkte tillbaka till Nagu för att lugna sig och vi kunde åka iväg på nytt under måndagen, berättar Yliportimo.
Minneslista då du möter en häst i trafiken
- Sakta in och förbered dig för en lugn omkörning.
- Kom ihåg att hästen är oberäknelig när den blir skrämd.
- Följ ryttarens eller förarens tecken. En uppräckt hand uppmanar dig att stanna och en vinkning med handen betyder att du kan köra vidare. Stanna inte, om ingen uttryckligen ber dig att göra det.
- Ge aldrig ljudsignaler och blinka inte heller med ljusen!
- Kör om hästen på ett tillräckligt avstånd. Säkerställ efter omkörningen att situationen är trygg.
- När en häst transporteras är den i allmänhet endast fäst med ett tunt grimskaft. Lämna därför ett längre säkerhetsavstånd än vanligt till hästtrailern eller hästtransportbilen då du återvänder till rätt körfält.
källa: Trafikskyddet
Bristande hänsyn
Bristande hänsyn gentemot hästtransporter är dessvärre vanligare än man kunde tro.
Heidi Saarinen som driver Heidis stall i Nagu är van med hästtransporter kors och tvärs i Finland och konstaterar att hon nu som då råkat ut för ovett i trafiken.
– Hästen är inte fastspänd i transportvagnen, vilket gör att alla snabba rörelser bör undvikas. Inbromsningar och accelerationer är knepiga. Det vanligaste exemplet på jobbiga situationer är då en bil som ska svänga in på en väg plötsligt bestämmer sig för att vika in framför en hästtransport då man märker att transporten kör långsammare. Samma sak gäller i uppförsbackar, där hästtransporten måste få upp farten innan backen, säger hon.
Skärgårdsvägen i sig är extra knepig, eftersom det inte finns många ställen där man tryggt kan köra om andra bilar. Dessutom rör det sig en hel del andra djur som hjortar, rådjur och rävar längs vägen.
Sunt bondförnuft kommer man långt på
Ryttare kan också råka ut för utmanande situationer längs mindre vägar då bilister inte alltid tänker på att sakta in då man möter en häst i trafiken.
– Om det skulle vara en älg som lunkade längs vägen är jag rätt säker på att alla skulle sakta in, men hästar som är minst lika stora djur verkar alla inte förstå att akta sig för. Självklart undviker vi i mån av möjlighet att röra oss längs bilvägar, men det är inte alltid möjligt att helt undvika det, säger Saarinen.
Hon brukar signalera med handtecken för att visa när och hur det är tryggt att passera ekipaget. Oftast är det nämligen bättre att bilen kör om än att den blir bakom häst och ryttare.
– Man kommer långt med sunt bondförnuft och genom att ta det lugnt, konstaterar hon.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.