Känslofylld avloppsfråga ventileras i Kimito — Var blir den framtida utsläppsplatsen?


Avloppsvattenreningsverket finns på Tyska holmen i Dalsbruk. Foto: Emilia Örnmark
Då miljötillståndet för Kimitoöns centraliserade reningsverk på Tyska holmen i Dalsbruk beviljades 2015 förutsattes det att man inom 2019 ansöker om ett nytt tillstånd för utsläppsplatsen.
Det renade avloppsvattnet (ca 300 000 kubik per år) släpps ut i Falköfjärden, men en hel del diskussion och protester var det då det beslutet fattades för fem år sedan.
Ett nytt tillstånd kräver lite mer än att förnya ett gällande tillstånd.
— Det förutsätts också att alternativa utsläppsplatser utreds, säger Roger Hakalax som är direktionsordförande för Kimitoöns Vatten.
Info till allmänheten innan beslut
Alldeles snart kommer utredningarna att vara klara, men innan beslut fattas i frågan vill Kimitoöns Vatten informera allmänheten om alternativen. Det gör man genom ett informationsmöte i Villa Lande i Kimito på tisdag den 19 november klockan 18. Villa Lande har man valt för att alla ska se och höra bra.
Hakalax berättar att sist man arrangerade motsvarande möte trängdes 200 personer i fullmäktigesalen i Dalsbruk.
Sakkunniga finns på plats under mötet för att berätta bland annat om reningseffekten i reningsverket och om alternativa utsläppsplatser. Också beslutsfattare deltar i mötet.
Enligt Hakalax är man inom direktionen öppen för alla alternativ och tar inte ställning till utsläppspunkten. Han poängterar att reningsverket fungerar bra och att belastningen på vattenområdet utanför Dalsbruk är mindre än det befarats och bättre än tillståndet kräver.
— Utsläppspunkten är en känslofråga, därför känns det rätt att informera allmänheten. Svar på frågor och en diskussion behövs, säger Hakalax.
Samma utsläppspunkt eller ska den flyttas?
Enligt Hakalax kan regionförvaltningsverket inte i detta skede säga nej till att Kimitoön släpper ut renat avloppsvatten i Falköfjärden. Det handlar om var avloppsvattnet i framtiden ska släppas ut: på samma ställe som förut, längre ut, längre in eller på två punkter istället för på en?
— Vi ska ta del av information, av åhörarnas synpunkter och ge svar på frågor så gott vi kan. Tid för diskussion har reserverats, säger Hakalax.
Han tillägger dock att mötet inte kommer att ge några resultat eller beslut.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.