Kandidater som svarar fritt i en gallup talar också reklamspråk

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Också inför det här valet väcker de debatt, valaffischerna som i några veckor tapetserar gator, skärgårds- och landsbygdsvägar. Hur mycket fäster vi blicken på dem? Reklam är de ju, och hur vi mottar reklambudskap varierar väldigt.
Var i regionen man rörs påverkar vilken valreklam man ser, i Kråkkärret är det vissa budskap som dominerar, längs med Skärgårdsvägen andra.
I medierna ombeds grafiker och reklamfolk analysera valaffischers utseende och budskap. Att någon skulle rösta utgående från hur en valaffisch ser ut känns som en befängd tanke, men om du bor i någon avkrok av vårt landskap och märker att det endast är en viss kandidat eller ett visst parti som bemödat sig om att hämta affischer till dina hemknutar kan det kanske påverka, eller hur?
I ÅU har vi flera parallella artikelserier på gång med anledning av det kommande riksdagsvalet. Vi presenterar målsättningar för partierna i valkretsen, vi besöker några utvalda valdebatter, vi lyfter fram väljare i olika yrkesgrupper via en serie vi kallar Kaffesnack och vi har den här veckan publicerat resultatet av en kandidatenkät. Sista delen publiceras i dag.
Jag vill understryka att en kandidat som svarar på en gallup också talar ett slags reklamspråk.
Det är inte direkt jämförbart med valaffischens – frågorna är valda redaktionellt och svaren är begränsade till omfånget – men svaren i en enkät följs inte av en motfråga, det finns inte utrymme för motiveringar eller förklaringar.
Trots det här gjorde vi en enkät.
Det kan vi motivera med att ÅU:s enkät samtidigt blir en intressepejling för att se vilka som vill delta i vår svenskspråkiga enkät, och förstås hoppas vi att kandidaternas svar ska ge läsaren en fingertoppskänsla för kandidaternas värderingar.
Att vi trots en begränsad svarstid fick över 40 svar av kandidater i sju partier ser vi som positivt.
Bland dem som svarade fanns nio sittande riksdagsmän och två av dem var ministrar i regeringen som nyligen avgick. I vår enkät presenteras ingen med titel, alla presenteras enbart med sin partitillhörighet.
En kandidatenkät har också ett annat problem. Den lyfter fram person mer än parti. Det här måste vi också påminna den uppmärksamma läsaren om – i vårt valsystem går din röst till partiet i första hand, till personen i andra hand.
För rösta ska du väl? Hur trött du än skulle vara på alla debatter och reklamspråket är valet ditt, den 14 april. Det är fyra år tills nästa gång.
Våra artiklar om och kring riksdagsvalet hittar du här.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.