Kända fantasyförfattare deltar i stort science fiction-evenemang i Åbo


Från vänster Lauren Beukes, Merja Polvinen och Maria turtschaninoff. Foto: Klara Fält
Årets författarhedersgäster på science fiction- och fantasyevenemanget Finncon som äger rum i Åbo nu i helgen, är Lauren Beukes från Sydafrika och finlandssvenska Maria Turtschaninoff.
– Jag har alltid varit intresserad av fantasy och berättelser om det övernaturliga. Skrivandet är ett sätt att komma in i den världen fast den inte existerar på riktigt, säger Beukes, som utöver romaner också har skrivit tecknade serier samt manus för TV och film.
Docent Merja Polvinen från Helsingfors universitet är i år inbjuden som forskarhedersgäst. Hon har studerat engelsk litteratur och har i sitt arbete forskat i science fiction och fantasylitteratur.
Beukes och Turtschaninoff uppger att de som barn förgäves sökte efter kungariket Narnia i alla garderober. Båda två har ända sedan de varit små tyckt om att skriva egna berättelser.
– Jag har aldrig riktigt tilltalats av ”riktiga berättelser” utan övernaturliga inslag. Jag försökte mig tidigare på att skriva sådana men insåg sedan att det helt enkelt inte gick, kommenterar Turtschaninoff.
Både Beukes och Turtschaninoff uppger att de inte brukar ha problem att komma på idéer för deras böcker.
– Allt man gör, ser, läser och äter ger en nya idéer, skrattar Turtschaninoff. När man väl börjar skriva märker man kanske ändå att slutresultatet handlar om något helt annat än man tänkt sig.
Beukes uppger att hennes intresse för fantasy ursprungligen kommer från hennes mamma som också var intresserad av genren och Turtschaninoff berättar att det är sagor som lästs hemma som fått henne att fastna för övernaturliga berättelser. Polvinen säger däremot att hennes familj aldrig haft intresse för fantasy
– Min familj tycker det finns tillräckligt med realistiska berättelser som är viktigare än fantasy, skrattar hon.
Väldigt vanligt inom fantasy genren är dock att man tar fasta på riktiga samhälleliga problem och väver in dem i berättelsen. Beukes verk behandlar bland annat flyktingskap och våld mot kvinnor, och även Turtschaninoffs böcker behandlar problem som kvinnoförtryck.
– Vi läser dagligen sorgliga nyheter om folk som dör i krig och flyktingar som drunknar i Medelhavet. Många blir trötta och deprimerade av att höra om detta, och då är fantasy ett annorlunda sätt att ta upp problemen och diskutera dem, kommenterar Beukes.
– Speciellt stora problem som kan vara väldigt svåra att greppa, till exempel klimatförändringen, kan behandlas via science fiction och fantasy, säger Polvinen.
Turtschaninoff instämmer och tillägger att man kan ta upp flera samhälleliga problem i en fantasyberättelse utan att det blir för tungt för läsaren, vilket är viktigt speciellt i böcker för barn och unga.
Alla tre påpekar att det viktiga i berättelsen är det den får läsaren att känna något.
– En fantasyberättelse som behandlar samhälleliga problem ger kanske inga svar eller någon logisk förklaring för dem, i stället får de läsaren att känna något, vilket är ännu viktigare, säger Beukes.
Både Beukes och Turtschaninoff har vunnit flera priser för sina verk. Beukes håller som bäst på att skriva sin sjätte roman som troligen utkommer år 2020, medan Turtschaninoffs nyaste bok kommer ut inom ett par veckor. Boken blir den tredje i serien om flickan Maresi och kommer att säljas före den officiella utgivningen redan nu i helgen på Finncon. Filmrättigheterna till den första delen av bokserien har köpts av ett brittiskt filmbolag.
Turtschaninoff är den första finlandssvenska författaren som är hedersgäst på Finncon-evenemanget.
– Det betyder mycket för mig. Som finlandssvensk författare känner man ibland att man inte hör hemma någonstans. I Sverige ses man som en finsk författare och i Finland är man en översatt författare. Därför känns det väldigt fint att mina böcker allt mer uppmärksammas även på finskt håll.
- Finncon
Är det största science fiction- och fantasyevenemanget i finland och ett av de största i Europa.
Programmet består av bland annat föreläsningar, paneldiskussioner, film, musik, teater mm.
Ordnades första gången 1986.
I evenemanget brukar delta kring 3000–4000 personer varje år.
Finncon är gratis till skillnad från de flesta liknande evenemangen runt om i världen och ordnas av frivilliga.
Program ordnas på de båda inhemska språken samt på engelska.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.