Kan teatersalongerna få slopa tvåmetersregeln? – Ministerierna ska granska frågan

Under epidemins gång har lagen om smittsamma sjukdomar skrivits om flera gånger.
För tillfället säger den temporära paragrafen 58 att man i områden med en coronaincidens på över 25 kan kräva två meters avstånd mellan personer som vistas inomhus i mer än 15 minuter, en bestämmelse som ställer till det rejält exempelvis för teater- och evenemangsbranschen.
Paragrafen är i kraft fram till årets slut, och den har hittills ansetts nödvändig för att förhindra smittspridning exempelvis på evenemang.
Enligt justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) har den ständigt ökande vaccinationsgraden ändå nu ritat om kartan.
Regeringen inledde diskussioner om att uppdatera paragrafen på torsdagen.
Nästa steg är att Social- och hälsovårdsministeriet och Undervisnings- och kulturministeriet ska diskutera frågan och reda ut hur man bäst kunde möjliggöra arrangerande av evenemang i höst.
Samtidigt förbereds ett så kallat coronapass som märkbart skulle underlätta situationen inom evenemangsbranschen, men enligt Henriksson kommer det att ta tid innan coronapasset kan bli verklighet.

Tvåmeterskravet hårt för kulturbranschen
Henriksson säger att hon i egenskap av såväl minister som partiordförande är orolig över hur kultursektorn ska klara sig om de inte kan genomföra sina evenemang som planerat i höst.
— Jag är glad över att vi inom regeringen är eniga om att ett coronapass behövs för att underlätta situationen, men den lösningen kommer inte tillräckligt fort. Det kommer att ta sin tid att förverkliga den, och kultur- och evenemangsbranschen kan inte tvingas vänta längre, säger Henriksson.
— De har med all rätt förberett sig på att kunna ordna evenemang och föreställningar i höst, men om exempelvis teatrar måste räkna med ett två meters avstånd mellan alla i publiken så blir det inte lönsamt.
För Svenska Teatern i Helsingfors innebär regeln exempelvis att publiken endast får bestå av 100 personer, då salongen egentligen har plats för 600.
”Incidenstalet berättar inte hela sanningen”
Det är ännu oklart hur pass omfattande processen att eventuellt slopa tvåmeterskravet skulle vara.
— Jag anser att det är värt att med kort varsel titta på frågan, och valde därför att lyfta fram den för regeringen. Det ligger nu på forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen (C) och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) att utreda om man snabbt kunde få till en ändring.
Eventuellt kan det vara möjligt att med enbart anvisningar från Social- och hälsovårdsministeriet lätta på kravet, men en lagändring som måste behandlas i riksdagen kan också krävas.
— Då paragrafen skrevs följde man starkt incidenstalen, men i dag vet vi att incidensen inte längre berättar hela sanningen, säger Henriksson.
— I dagsläget måste vi snarare hålla koll på hur många som behöver sjukhusvård på grund av viruset och hur hög vaccinationsgraden är.
Separat pandemilag?
Janne Salminen, professor i offentlig rätt vid Åbo universitet, säger att den nuvarande lagen om smittsamma sjukdomar har blivit otydlig och komplicerad till följd av att den skrivits om så många gånger under epidemin.
— Då uppdateringar och ändringar gjorts upprepade gånger har det lett till en kasuistisk lagstiftning, vilket innebär att lagen inte längre bildar en tydlig helhet då den bygger på så många tillfälliga ändringar.
Salminen anser att Finland efter epidemin borde överväga att stifta en separat smittskyddslag med anknytning till pandemier.
— För tillfället tillämpas lagen om smittsamma sjukdomar på allt från klamydia till coronaviruset, dock så att den bara delvis har direkt anknytning till den akuta epidemin. Jag anser att det skulle behövas en separat lag för pandemier som skulle vara bättre anpassad till sådana förhållanden.
I en sådan lag kunde man enligt Salminen slå fast exempelvis hur medborgarnas grundrättigheter kan begränsas under allvarliga pandemier.
Lagen kunde också innehålla mer specifika bestämmelser om vilka principer som ska gälla ifall man tvingas begränsa exempelvis näringsidkares verksamhetsmöjligheter för att hindra smittspridning.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.