Kan tåget ersätta flyget?

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Stig på tåget i Stockholm, lägg dig i kupén och vakna på kontinenten.
Så hoppas regeringen Löfven att svenskarna ska turista i framtiden – eftersom folk knappast kommer att sluta resa så kan det åtminstone bli lättare att göra det miljövänligt.
Tågets koldioxidutsläpp är en bråkdel av flygets, vars sammanlagda utsläpp beräknas utgöra ungefär 4–5 procent av de totala uppsläppen.
Det här har i praktiken lett att till den svenska regeringen reserverat 50 miljoner under 2019 för att återuppliva nattågen till Europa. Ett politiskt betydligt mer lockande förslag än högre flygskatt.
Miljonerna ska användas till att upphandla tågtrafik mellan Sverige och andra länder samt till kringkostnader som expertis och förvaltningskostnader.
Att åka tåg i Europa andas spontanitet och äventyrlighet. Man vet inte vem medresenärerna är eller vart de är på väg, vilket både Alfred Hitchcock och Agatha Christie har utnyttjat för dramatisk effekt.
Själv interrailade jag runt Europa med fem vänner efter studenten. Vi löste inga mordgåtor, men råkade tack vare dålig planering ut för överraskningar som stannat i minnet. Med rätt inställning spelar det ingen roll att man stiger av med sista tåget i en stad där alla hotell är fullbokade.
Det var dessutom innan smarttelefonerna slog igenom, så vi fick förlita oss på analoga kartor eller fråga om hjälp av lokalbefolkningen. Det där låter löjligt nu, men om 30 år kommer det ha samma klang som om man i dag säger att man var med på Woodstock.
Men även om tågluffen var en upplevelse var den inget substitut för en flygresa. För att tåget på allvar skulle kunna konkurrera är det inte spontanitet utan tre andra faktorer som står i fokus: tid, pris och smidighet.
I fråga om restid kan man inte konkurrera med flyget. Priset kan påverkas genom subventioner eller, eventuellt, genom avreglering. Huruvida privatisering av järnvägen är en bra idé eller inte är dock fortfarande ett ämne för debatt i bland annat Storbritannien där en sån genomfördes på 90-talet.
Smidigheten däremot kan förbättras på flera punkter, även om det aldrig kommer bli smidigt att åka tåg från Finland så länge vi saknar gemensam gräns med ett Schengenland i söder.
Ett första steg är just stöd till nattåg. Ett andra vore att skapa en samordnad tjänst för biljettbokningar och tågtider inom Europa.
Får man sedan ner priset verkar en resa med båt och tåg till Berlin som en riktigt bra idé – inte för att ”resan är målet” utan ur ett rent transportperspektiv.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.