Förflytta dig till innehållet

Kan SFP i Åbo vinna valet?

SFP i Åbo valde vid sitt höstmöte Terhi Vörlund-Wallenius till SFP:s borgmästarkandidat i Åbo. Efter ett jämnt val besegrade Vörlund-Wallenius Ulla Achrén med rösterna 22-20. Var fanns partiets framtidsnamn i borgmästarvalet?

Politiken har alltid haft sina superstjärnor och deras betydelse för partiernas framgång i val har ökat under 2000-talet. För att få röster i val, räcker det inte med en bred uppsättning kandidater, det behövs också spjutspetsar.

Kandidatnomineringen inför kommunalvalet nästa år är i full gång. I Åbo stad kommer det att bli ett spännande kommunalval. Den nya ledningsmodellen för staden kräver att partierna redan i nomineringsskedet beaktar det nya upplägget.

SFP i Åbo nominerade sin borgmästarkandidat efter en jämn omröstning på lokalavdelningens höstmöte. Mest överraskande i nomineringen av SFP:s borgmästarkandidat var antalet kandidater. Endast två personer, båda med lång erfarenhet av Åbopolitiken, hade meddelat sitt intresse för uppgiften som borgmästare i Åbo.

Hur ska man tolka avsaknaden av borgmästarkandidater? Saknar SFP i Åbo en framtid, då det inom partiet saknas intresse för att göra en politisk karriär i staden?

Kandidatnomineringen inför kommunalvalet har så här långt lyckats bra för SFP i Åbo. Det här kan man konstatera, då man ser på antalet nominerade kandidater. SFP i Åbo har nu 35 kommunalvalskandidater. Det som ännu saknas från listan är nya starka profiler. Ju mindre parti, desto mera är man beroende av starka namn på kandidatlistan.

Politik i dag är mera profiler än sakinnehåll. Allt färre är orubbligt partitrogna och röstar på endast ett parti, trots att det nog ännu finns även den kategorin av väljare. SFP kan betecknas som ett parti som fått sina röster av de som är partitrogna och upplever att partiet representerar den svenskspråkiga befolkningen i olika sammanhang.

Det här resonemanget bekräftas av att även nationellt har förgrundsfigurernas roll ökat. Partiordförande har en avgörande roll i hur enskilda partier klarar sig i valen och mellan valen.

Valet av Vörlund-Wallenius till SFP:s borgmästarkandidat kan beskrivas som överraskande. Vörlund-Wallenius var uppställd i kommunalvalet år 2017 och blev SFP:s första ersättare med 323 röster. Vörlund-Wallenius har också tidigare erfarenhet från att ha varit långvarig fullmäktigemedlem i Åbo.

SFP i Åbo har enligt ordförande Anna-Karin Tötterman som målsättning att säkra fyra mandat i valet, partiet har för tillfället tre mandat. Vidare siktar SFP på att få en vice borgmästarplats. För att uppnå dessa målsättningar måste SFP lyckas locka nya väljare. Vilka är SFP:s trumfkort i kampen om röster?

Vörlund-Wallenius säger till ÅU att SFP har förlorat en del väljare som tidigare röstat på SFP till De gröna och Vänsterförbundet. Den trenden behöver enligt Vörlund-Wallenius brytas. Hur ska SFP bryta denna trend?

I kommunalvalet år 2017 erhöll de invalda från SFP röster enligt följande: Ida Schauman 958, Ulla Achrén 879 och Nicke Wulff 563. Av dessa är det med säkerhet endast Achrén som ställer upp i valet. Det här kan jämföras med Li Andersson, som samlade 6 415 röster och genom sitt personliga röstetal drog med sig 11 andra kandidater från Vänsterförbundet till fullmäktige i Åbo. Li Andersson är kandidat i vårens kommunalval i Åbo.

De gröna i Åbo kommer också att presentera en stark lista inför valet. De grönas röstmagnet från valet 2017, Ville Niinistö, ställer upp och flera finlandssvenska namn finns på kandidatlistan. De gröna har för tillfället ingen politisk superstjärna i Åbo, men nog en känd och stor orkester.

Allt är upplagt för ett spännande och tufft kommunalval i Åbo. SFP har valt Vörlund-Wallenius till sin spjutspets i valet. Det här betyder rimligtvis det att partiet anser att hon har de bästa försättningarna att bli SFP:s röstmagnet i valet. Ansvaret är stort. Hur resonerar SFP efter valet om till exempel Achrén, som förlorade den interna kampen, får flera röster än Vörlund-Wallenius?

Var finns partiets framtidsnamn? Ett nytt namn i valet är SFP:s i Åbo ordförande Anna-Karin Tötterman. Till ÅU säger Tötterman att partiet också vill se henne som en av frontfigurerna i nästa års kommunalval.

SFP i Åbo verkar sakna en kristallklar strategi. Hur ska partiet skilja sig från de övriga partierna? Det kommer inte att hjälpa att säga att man är lika grön eller grönare än De gröna eller rödare än Vänsterförbundet.

SFP har en chans att lyckas, men avsaknaden av ett kristallklart budskap och en politisk superstjärna har sina risker. Vörlund-Wallenius budskap om att SFP som ett borgerligt parti ska locka väljare från De gröna och Vänsterförbundet låter minst sagt ologiskt. Att försöka vara alla till lags är inget framgångskoncept inom politiken.

Mycket står på spel för SFP i Åbo den 18 april 2021.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter