Kan man äta Pålle? – Ny Åborestaurang vill utmana tabu kring hästkött

I september öppnade restaurangen Hullu Poni i Guldhuset i Hansakvarteret. Mammarestaurangen finns i Aura, en bit utanför Åbo, och har under de senaste fem åren försett Auraborna med traditionell finsk grillmat, pizza och pasta – och det är också det konceptet som den nyöppnade grillen i centrum kommer att använda sig av.
Men det finns en sak som skiljer Hullu Poni från övriga motsvarande grillar. På menyn finns också hästkött – och det är en hjärtesak för ägaren Pauliina Vine.
– Hästkött är ekologiskt, så länge det kommer från Finland. Jag vill gärna bryta tabun som finns kring att äta häst, säger hon.
Hästägare och krögare
Vine är själv hästägare. Sex hästar, varav tre är ponnyer, väntar på henne hemma i stallet i Aura. Trots det ser hon bara fördelar med att äta häst.
– Orsaken till att folk inte äter hästkött är förstås att de ses som husdjur, och då känns det för många som att föra sin hund till slakteriet. Men om fler hästar slaktades när de borde, så är det inte bara en ekologisk gärning – det är bättre för ridsporten som hobby också.
Det argumentet förklarar Vine med att det i nuläget är många som säljer halvhalta hästar till unga flickor, som då får ett sjukt djur på halsen.
Flickorna har inte hjärta att sätta bort hästen, men heller ingen möjlighet att utöva sin hobby på en bra nivå i och med att hästen är skadad.
Stålsätter sig för egna hästar
Än så länge har Vine själv inte låtit slakta någon av sina egna hästar.
– Nej, jag förstår ju bra alla känsloargument och hittills har vi begravt alla våra hästar. Men nu har jag i alla fall varit i kontakt med slakteriet och frågat hur mycket det kostar att slakta en häst, så det gäller bara att stålsätta sig när den dagen kommer.
Svaret från slakteriet blev att för ungefär 1200 euro så sköter slakteriet slakten, och då får Vine allt kött. Med tanke på veterinärkostnader för att sätta bort en häst och därefter kostnaderna för att låta begrava den är skillnaden inte särskilt stor.
– Hästkött är dessutom nyttigt – det är rikt på järn och har låg fetthalt. Dessutom är kraven på de hästar som går till slakt i Finland väldigt strikta. Det räcker med att ha fått fel sorts ögondroppar en gång, så får hästen inte användas som kött, säger Vine.

Från forskarhåll är tonerna likadana när det gäller hästkött som mat.
– Det vore vettigt för hästägare att slakta sina hästar, säger Minna-Liisa Heiskanen, verksamhetsledare för Hevosteitokeskus i Kuopio.
Heiskanen är forskare och filosofie doktor, sin avhandling skrev hon om inseminering av hästar, och hon har tilldelats hederstiteln professor för sina insatser inom och utveckling av fältet hästforskning.
Hon är också hästägare och har som vana att föra sina djur till slakt – speciellt de större hästarna. Heiskanen förespråkar slakt av hästar ur ett djurskyddsperspektiv.
– Hästägare har en tendens att hålla sina hästar tills de blir för gamla. Tanken är att de ska ”få ett värdigt och långt liv”, men det är i slutändan inte rättvist mot djuret. De mår inte bra av alla krämpor som en hög ålder medför.
Hon förstår naturligtvis att det är känslomässigt svårt att ta beslutet om slakt, men säger att det i längden är bättre för alla.
– Människan har ett ansvar för de djur hon håller, att de mår bra och lever smärtfritt – speciellt de stora djuren.
Hästkött i Finland
- I Finland konsumerades år 2020 ungefär 1,4 miljoner kilo hästkött. Runt 14 procent, det vill säga knappa 200 000 kilo, var inhemskt hästkött.
- Inhemskt hästkött är ekologiskt eftersom man inte föder upp hästar för kött i Finland, utan allt kött kommer från hästar som av en orsak eller annan
- Om man för en häst till slakteriet och inte vill ha köttet själv kan man räkna med runt 300–500 euro i kompensation, beroende på hästens storlek.
- Hästkött är rikt på järn och i och med att hästens fett inte har rätt konsistens för förtäring och därmed tas bort vid slakt, så har köttet också väldigt låg fetthalt.
Under 2020 slaktades 675 hästar i Finland. Totalt sätts runt 3000 hästar bort årligen, vilket gör att endast 20–25 procent av de finländska hästarna slaktas.
Vi äter mer importerat hästkött än inhemskt
De 675 hästarna som slaktades gav 192 000 kilo hästkött. Konsumtionen i Finland är dock betydligt högre än så och importerat kött får fylla tomrummet. Merparten kommer från Mellaneuropa, men kött fraktas också hit från Argentina och Uruguay.
– Förra året importerades knappt 1,2 miljoner kilo hästkött till Finland. Det betyder att det inhemska hästköttet står för endast runt 14 procent av det som går åt, säger Heiskanen.
Förutom miljöaspekten så är det här problematiskt för att importerat hästkött inte nödvändigtvis har korrekta märkningar.
– Tidigare var det till exempel så att hästar inte fick slaktas i USA och man därför förde dem över gränsen till slakterier i Mexiko och Kanada. Det gör att ursprunget blir luddigt och ingen slutligen vet varifrån köttet kommer och hur det har behandlats.
Att konsumtionen ligger på blygsamma 1,4 miljoner kilo, jämfört med till exempel nötkött som uppgår till runt 100 miljoner kilo per år, beror enligt Heiskanen dels på att hästkött är svårt att få tag i, dels att det är dyrt.
– Och visst finns det sociala orsaker till att vissa inte äter hästar också. Men häst är ett kött i toppklass, och det börjar märkas nu när också topprestauranger har börjat servera det.
Bristen på slakterier som slaktar hästar är också ett problem.
– I södra Finland finns det rätt många, men norrut och österut är det glesare, säger Heiskanen.

Restaurang Hullu Poni får majoriteten av sitt hästkött från ett slakteri i Sastamala, men på grund av att köttet bara går att få tag i enligt tillgång så använder de sig av fler olika slakterier.
– När en häst förs in för slaktning så åker vi till slakteriet och hämtar köttet, det är såpass viktigt för mig att vi alltid har möjlighet att servera inhemsk häst, säger Vine.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.