Kampen för Kuppis koloniträdgård gav hopp också för Österbladska tomten i Åbo – mängden underskrifter överraskar adressaktiva

”Bevara och renovera de gamla trähusen från 1830-talet samt stenhuset i nyrenässansstil på Österbladska tomten i centrala Åbo. De bildar en så värdefull helhet gällande arkitekturhistoria, stadsbild och kulturhistoria att de borde skyddas.”
Det är budskapet i den nätadress, som öppnade i torsdags påadressit.comoch som på tisdagseftermiddagen har samlat in över 7 600 underskrifter.
Bakom adressen står bland annat Aleksi Kauppinen , dokumentärfilmare, John Björkman , museichef vid Sagalunds museum och Maarit Leskelä-Kärki , professor i allmän historia och kulturhistoria vid Åbo universitet.
– Starten har varit hisnande! säger de.
Kauppinen befarade att han skulle få ihop bara några namn.
– Jag är verkligen överraskad. Jag tänkte att det i värsta fall bara blir jag och min mamma som skriver under, säger han lite skämtsamt.
Av hembygdskärlek
Han har i tre års tid jobbat med att dokumentera Åbo stads historia i dokumentärserien Vox Turku.
En viktig gestalt för serien har varit landets första kvinnliga museichef Irja Sahlberg (1904–72) och hennes arbete för bland annat Klosterbacken och Qwenselska gården eller Apoteksmuseet.
– Mitt engagemang för trähusen på Österbladska tomten handlar om ren och skär hembygdskärlek, säger Kauppinen, och målar upp en vision av Irjas skvär, till minne av både Sahlberg och fastighetsägarsläktens Irja Ketonen (1921–88).

”Husen går att fixa”
John Björkman säger att Panu Savolainen , biträdande professor i arkitekturhistoria och renovering vid Aalto-universitetet, har konstaterat att trähusen på Österbladska tomten är i ett sådant skick att de skulle gå att fixa upp.
– Folk tror ofta när det gäller gamla trähus att de är rivningsfärdiga, då färgen börjar flagna. Men det är ytligt. Att byta ut delar i gamla timmerhus är inte någon speciellt krävande operation.
Viktiga också för icke-Åbobor
Maarit Leskelä-Kärki säger att husen, som i dag bara inhyser Bar Ö och Dynamo, då alla andra hyresgäster har flyttat ut, är viktiga för många nuvarande och också tidigare Åbobor.
– Det är också flera tusen utanför Åbo som har skrivit under adressen för att trähusen ska bevaras. Det visar att det är en miljö med betydelse också nationellt och ett ställe som många har någon koppling till.
Stadens skikt visar stadens historia
John Björkman säger att Åbo är landets historiska huvudstad.
– Men slottet och domkyrkan räcker inte för att skapa känslan av Åbos historia. Husen på Österbladska tomten är exempel på hur staden har sett ut på 1830-talet i närheten av åstranden.
Skikten i staden visar hur den har förändrats genom århundradena, säger han.
– Om det bara finns en bit kvar ska man väl ta vara på den och inte förstöra den också?
”Vanliga människor kan påverka”
Kampen om Kuppis koloniträdgård har inspirerat dem.
Bland annat genomatt samla in namn lyckades de aktiva vända opinionen, så att koloniträdgården inte ska ersättas med nya höghus.
– Medborgaraktiviteten för att rädda Kuppis koloniträdgård visar att också vanliga människor kan påverka. Det lönar sig att påverka, och inte bara passivt följa med bredvid.
Adressen ska i något skede överlämnas till fastighetsägaren TS-yhtymä och till Åbos politiker. Något slutdatum för namninsamlingen finns inte.
– Vi anser att husens framtid inte bara är en fråga för fastighetsägaren, eftersom det handlar om en så central plats i Åbo. Österbladska tomten är en viktig del av det offentliga rummet i Åbo. Staden tillhör också stadsborna och andra som rör sig i staden, säger Aleksi Kauppinen.
Brandet allt viktigare
Maarit Leskelä-Kärki talar om trähusens byggnadshistoriska värden.
– Att bevara dem skulle också vara det mest ekologiska. Se bara på hur man har förenat nytt och gammalt i biblioteket, som ligger granne med Österbladska tomten. Man kunde skapa en unik plats om de bevaras.
Hon säger att allt i dagens värld inte längre handlar om vad som lönar sig ekonomiskt.
– Här skulle TS-yhtymä ha möjligheten att göra en god gärning för eftervärlden. I dag handlar allt mer om vilket brand man vill bygga upp och vilken bild man vill ge av sig.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.