Förflytta dig till innehållet

Kamp om SFP-klubban väntar i Egentliga Finland – både Cecilia Achrén och Anna-Karin Tötterman från Åbo vill bli kretsordförande

Arkiv/Anja Kuusisto
partireklam vid en kiosk på Åbos gågata


Det är nästan tio år sedan SFP-kretsen i Egentliga Finland senast har haft fler än en kandidat för ordförandeposten.

Men på kretsmötet den 2 april i Åbo står ordförandevalet den här gången mellan Åboborna Cecilia Achrén och Anna-Karin Tötterman.

Nuvarande kretsordförande Regina Koskinen har meddelat att hon inte längre ställer upp efter fyra år som ordförande.

Det handlar alltså om vem som ska leda partiet i Egentliga Finlands valkrets, där de lokala SFP-avdelningarna är medlemmar.

KvinnaPressbild
Cecilia Achrén. Vill bli SFP:s kretsordförande.

Röster enligt antal medlemmar

Det finns elva lokala SFP-avdelningar i Egentliga Finland.

De finns i Åbo, Pargas, Nagu, Korpo, Houtskär, Iniö, Kimitoön, S:t Karins, Salo, Nådendal och Reso. Dessutom är också Svenska Kvinnoförbundet, Svensk Ungdom och Svenska Seniorer på lokalt plan medlemmar.

Hur många röster, det vill säga hur många delegater eller ombud varje lokalförening kan skicka till kretsmötet, beror på hur många medlemmar föreningen har.

en kvinna på en broPressbild
Anna-Karin Tötterman. Vill bli SFP:s kretsordförande.

Pargas och Kimitoön har tre röster var

Det betyder att SFP i Åbo har fyra delegater, medan SFP i Pargas och SFP i Kimitoön har tre ombud var.

Resten av lokalavdelningarna har två ombud och därmed två röster var.

De övriga medlemsföreningarna har två ombud per förening.

Det exakta antalet ombud klarnar först vid kretsmötet.

Också med i partistyrelsen

Kretsordföranden ska inte bara leda kretsstyrelsen utan sitter också med i partistyrelsen.

– Det betyder att kretsordföranden är en viktig länk i den demokratiska processen. Kretsordföranden är också en viktig kanal mellan gräsrötterna och den nationella arenan, och informationen flödar här i båda riktningarna, säger Fredrik Jensén, verksamhetsledare för SFP i Egentliga Finland.

en man i gråttPressbild
Fredrik Jensén. Verksamhetsledare för SFP i Egentliga Finland.

Kretsen arbetar för att partiets mål och program förverkligas i regionen och bevakar den svensk- och tvåspråkiga befolkningens intressen.

Det ordnas ingen debatt mellan de två ordförandekandidaterna i förväg, men på kretsmötet ordnas en utfrågning av dem innan ombuden väljer kretsens nya ordförande.

ÅU återkommer med intervjuer med ordförandekandidaterna i nästa vecka.

Fyra val på fyra år – nu väntar riksdagsvalet om ett år

Det är fyra valintensiva år som SFP-kretsens avgående ordförande Regina Koskinen från Pargas lämnar bakom sig, då hon den 2 april ger över klubban till antingen Cecilia Achrén eller Anna-Karin Tötterman, båda från Åbo.

Under Koskinens tid som kretsordförande har det varit riksdagsval i april 2019, Europaparlamentsval i maj 2019, kommunalval i juni 2021 och senast det nya valet till välfärdsområdesfullmäktige i januari i år.
I riksdagsvalet gick SFP för första gången på flera år till val på egen lista utan att ingå traditionellt valförbund med Samlingspartiet.

Rösträkningen blev också spännande då Sanda Bergqvist blev invald i riksdagen med 2 983 röster av de sammanlagt 15 238 röster som SFP fick i Egentliga Finland.

Barbara Heinonen kom på andra plats med nästan lika mycket röster, 2 856.
Många röster fick också Ida Schauman med 2 313 röster och Ulla Achrén med 1 883 röster. Också Nicke Wulff fick nästan 1 200 röster.

När SFP i Åbo skulle utse borgmästarkandidat i Åbo i november 2020 blev det en jämn kamp mellan Terhi Vörlund–Walleinus och Ulla Achrén, då rösterna föll 22–20.

Har de här valen med knappa marginaler splittrat kretsen, avgående ordföranden Regina Koskinen?

– Jag har inte hört om någon dålig stämning, men jag är kanske fel människa att fråga då jag slutar som ordförande. Folk får bilda sig en uppfattning om kandidaterna och så väljer kretsmöte vem som blir ny ordförande. Det är mycket trevligt att vi har två kandidater och att det finns styrka och energi att ta över.

en kvinna i mörk jackaARKIV/Mikael Heinrichs
Regina Koskinen, SFP-kretsens avgående ordförande.

Hon säger att kretsordföranden ska styra kretsen framåt och förbereda inför nästa val, riksdagsvalet i april 2023.

– Politik förs mellan människor. Med tanke på valarbetet är det viktigt att kunna träffa människor igen på riktigt inte bara inför valet. Träffarna med väljarna mellan valen har fallit bort i och med pandemin.

Kretsordföranden ska leda hela kretsen och vara intresserad av dess närsamhälle, säger hon.

– Det är viktigt att lyssna in och föra en dialog med alla lokalavdelningar eftersom det är där verksamheten finns. Samarbetet med regionala aktörer och vår riksdagsledamot är också viktigt. Kretsordföranden är en central figur som måste ha goda kontakter för att kunna vara spindeln i nätet.

”Kandidaternas framtoning på kretsmötet avgör”

Kimitoöns lokala SFP-avdelning har tre ombud på kretsmötet, enligt lokalavdelningens medlemsantal.

Ordföranden Ghita Edmark tror att utfrågningen på själva kretsmötet blir avgörande för vilken av kandidaterna Kimitoöns delegater stöder.


– Många av våra delegater känner inte de två kandidaterna. De kommer att frågas ut på kretsmötet och få frågor som de inte har fått på förhand. Först då vet man hur de svarar på olika frågor och vilken framtoning de har.

Emilia Örnmark
Ghita Edmark. Ordförande för SFP i Kimitoön.

Hon säger att det är roligt att flera är intresserade av att bli kretsens ordförande.

Även om de två kandidaterna båda är från Åbo har Kimitoöns lokalavdelning inte planer på att ställa upp någon egen ordförandekandidat.

– Nej, vi har en kandidat för posten som vice ordförande. Jag har varit kretsens vice ordförande och vi föreslår att Roger Hakalax skulle vara vice ordförande i fortsättningen.

Viktigt med helhetssyn

Edmark betonar att det är otroligt viktigt att kretsordföranden har en helhetssyn och inte driver sina egna intressen.
– Kretsens ordförande ska se till hela kretsen och ha ett grepp om helheten. Det finns utmaningar överallt i kretsen, inte bara i Åbo utan till exempel också i kranskommuner som Reso och Nådendal där SFP försöker bygga upp en bra verksamhet. Men det kräver resurser.

Har de här senaste valen med små marginaler mellan kandidaterna splittrat kretsen?

– Nej, det är så här det är med politik. Föregående riksdagsval var ju en enastående valframgång med många jämna kandidater, som verkligen ville bli invalda.

Edmark säger att det ledde till att aktiviteten på fältet var enorm.

– Alla kan inte vinna, men alla bidrar ändå till helheten och det goda valresultatet och partiets framgångar.

”Spännande val väcker folk”

Inte heller i Pargas har SFP:s lokalavdelning fattat något gemensamt beslut om vem de tre Pargasrepresentanterna ska rösta på i kampen om ordförandeposten på kretsmötet i början av april.

Pargasavdelningen har styrelsemöte på tisdag och diskuterar frågan då.

– Vi har ingen sovjetisk partidisciplin utan ger kanske ombuden någon hälsning på vägen, men alla ombud har rätt att välja vem man understöder, säger ordföranden Conny Granqvist.

Han tycker att det är jättebra att det finns fler hugade kandidater som vill bli kretsens ordförande.

Valframgångar sporrar

– Det betyder intresse och engagemang för SFP och svenska frågor, vilket är suveränt. Framgångarna i det senaste riksdagsvalet sporrar folk.

De båda ordförandekandidaterna kommer från Åbo. Granqvist säger att Pargasavdelningen inte har fiskat efter någon egen kandidat och att ingen heller har anmält sitt intresse.

– Regina Koskinen från Pargas har varit kretsordförande nu i fyra år, så det är säkert bra med rotation på posten med någon från en annan ort.

Har de senaste valen där det har varit små skillnader mellan vissa kandidater splittrat kretsen?

– Absolut inte. Det är mer så att det får folk på fötter och skapar engagemang. SFP har breda väggar och högt i tak så det finns plats för olika åsikter och riktlinjer när det gäller sakfrågor.

Granqvist säger att det finns en enad samsyn när det gäller svenska frågor, medan skillnaderna kan vara större i andra frågor av mer ideologisk karaktär.

man i närbildPrivat
Conny Granqvist, ordförande för SFP i Pargas.

– Att det finns olika åsikter väcker folk mer än vad det stöter bort dem.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter