Kamp- och hälsosport lockar hundratals till Shaolincentret i Åbo


Risto Lehto och Mikko Sipilä tränar aikido på Shaolin i Åbo. De svarta byxorna som bärs på den vita dräkten kallas hakama. Hakama bars av samurajerna under feodaltiden i Japan.
Aikido, karate, jujutsu, iaido, kobudo, yuishinkai, wing chun, escrima… På centret Shaolin samsas kampsporter från Japan, Kina och Filippinerna. Här ordnas även mera hälsobetonad motion som asahi, nia och tai chi, yi quan och kettlebell.
Flera föreningar och tränare ordnar kurser i centret. Upp till 400 personer kliver upp på den blekgröna mattan regelbundet.
En av dem är Risto Lehto. Han har utövat kampsporter sedan 1984, då han började med karate. På 90-talet övergick han till aikido. Innan dess spelade han fotboll.
– Jag kan tänka mig att kampsport passar gamla fotbollsspelare bra. Man tränar i grupp och får nya vänner, och det finns en laganda.
Men man utvecklas samtidigt ensam, speciellt mentalt, enligt Lehto.
Han får medhåll av Mikko Sipilä, som bor i Kuopio men inledde sin kampsportutövning på Shaolin. Den här veckan är han på besök och passar givetvis på att besöka sitt gamla ”hem”.

Shaolin ligger på Slottsgatan 61.
Sipilä har tränat aikido i tre år.
– Det såg häftigt ut, så jag började med det så fort jag hade lite mera tid över. Jag har alltid velat träna självförsvar. Kroppen utvecklas, likaså sinnet.
Aikido är en japansk kampsport där olika kast- och grepptekniker används. Man övar en hel del ensam, men också med en partner.
Varken Sipilä eller Lehto tävlar i grenen, vilket utövarna i regel inte gör.
– Det varierar också huruvida man använder vapen eller inte, liksom i många andra kampsporter. Vi använder till exempel svärd och kniv, berättar Lehto.
Det finns flera nivåer att uppnå i aikido, men för Lehto och Sipilä är utvecklingen en pågående process, där de lär sig något nytt varje gång. Träningen är en livsstil mera än något annat.
– Det går snabbt att nå nya nivåer om man gör allt ”by the book”, enligt reglerna. Men det viktigaste är att komma ihåg varför man tränar, vilket ens personliga mål är. Tekniken är bara en del av det hela, säger de.

Det finns många tekniker i aikido, och ibland används vapen. Här bänds en kniv ur Mikko Sipiläs grepp.

Mera vapen, som också används i vissa andra kampsporter.
Syftet med Shaolin har varit att samla många former av kampsport sedan starten. Föreningen Shaolin grundades 1976 av Matti Parviainen, Leif Hermansson och Ilpo Jalamo. Två år senare hittade de en lämplig träningslokal på Logarvaregatan. 1979 upplöstes föreningen och Jalamo fortsatte med verksamheten i företagsform.
Karate och kobudo var Shaolins enda kampsporter i början. På 80-talet tillkom escrima och jujutsu. En period tränades även kickboxning.
2013 flyttade centret till Slottsgatan.
Namnet är inspirerat av Shaolin kung fu, som är ett samlingsnamn för en viss sorts kinesiska stridskonster.
En tredjedel av de som tränar någon av kamp- eller hälsosporterna på Shaolin är kvinnor, resten är män.
– Vi har juniorverksamhet där barnen kan vara från sex år uppåt. De äldsta som tränar hos oss är 70.
Lehto poängterar att vem som helst kan börja med kamp- och hälsosporter. Storlek, ålder, form eller kondition spelar ingen roll.
På söndag (12.1) klockan 17–18.15 ordnas en öppen uppvisning av grenarna som tränas på Shaolin.

Aikidons fader. Aikidon grundades av japanen Morihei Ueshiba i mitten av 1920-talet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.