Kallt att vänta speciellt i söder – temperaturen sjunker till minus 20 på flera håll

Torsdagen har varit en av vinterns kallaste dagar på många håll i landet, och liknande eller rentav ännu kallare temperaturer är att vänta på fredag.
På torsdagskvällen var det närapå 20 minusgrader på många håll i södra Finland och längs västkusten. I Österbotten uppmättes ännu kallare temperaturer. Exempelvis uppmättes 26 minusgrader vid Karleby-Jakobstad flygplats.
På grund av den stränga kylan har Meteorologiska institutet kommit med en köldvarning som gäller mellersta Finland och Österbotten.
Varningar för exceptionellt höga eller låga temperaturer är riktade till temperaturkänsliga personer och deras närstående. Temperaturkänsliga personer kan vara exempelvis äldre, spädbarn, småbarn, personer som arbetar utomhus eller personer med luftvägssjukdomar, diabetes, njursjukdomar eller nervsjukdomar såsom Alzheimers sjukdom eller Parkinsons sjukdom.
Molnområde styr temperaturerna
På fredag väntas ett molnområde närma sig från väst. Molnigare väder betyder att kvicksilvret stiger i termometrarna. Molntäcket väntas ändå nå Södra och Egentliga Finland först sent på fredagseftermiddagen, vilket innebär att förmiddagen och dagen väntas vara fortsatt kalla.
— Det är också väldigt oklart hur mycket molnområdet kan höja temperaturen. Allt beror på hur det rör sig över landet, säger Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Juha Tuomala.
På fredag väntas det därmed bli mellan 15 och 20 minusgrader i söder. Längs den västra kusten väntas det bli allt mellan 5 och 18 minusgrader och i Österbotten mellan 7 och 13 minusgrader.
— För Österbottens del gäller att ju längre in i landet, desto kallar, säger Tuomala.
Beroende på hur molnen rör sig kan det bli upp till 20 minusgrader i de södra delarna av landet ännu på lördag. Både längs västkusten och i Österbotten väntas den stränga kylan avta innan lördag. I Österbotten förutspås då mellan 2 och 6 minusgrader och längs västkusten mellan 4 och 8 minusgrader.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.