Förflytta dig till innehållet

Kall vinter kan också hota bryggerierna – Stallhagen förbereder sig för logistiska kriser

Nya Åland/Björn Nylund
öl
Globala leveransproblem kan ställa till med problem även för lokala bryggerier.

I ölbranschen råder det just nu global brist på bland annat glasflaskor, malt och koldioxid, har bland annat Hufvudstadsbladet (26.8) rapporterat om.

Än så länge är den lokala tillverkningen skonad från att drabbas av de materiella kriserna. Men det gäller att vara förberedd konstaterar Stallhagens vd Tommy Ruponen.

– Det här med koldioxid är kanske lite upphaussat och inget problem som rör oss. Vi har naturlig jäst i vår process som naturligt skapar koldioxid, säger Ruponen.

När det kommer till malten så är det inte brist på varan som är problemet, utan logistiken.

– Det börjar bli ett problem med krig och andra blockeringar. Det är sårbart och det kan snabbt uppstå komplikationer. Ett, tu, tre så kan du stå utan råvara om du inte är förberedd.

På Stallhagen försöker man därför hålla sig på tårna.

– Det som går att lösa i förväg gör vi.

Hur är det med brist på glasflaskor?

– Det sägs ju att marknaden även där är påverkad framförallt av kriget och även glasflaskor har blivit jättemycket dyrare. Vi har klarat oss undan leveransproblem, men vi garderar oss med att hålla tät kontakt med leverantörerna så att vi inte åker på en överraskning.

Solpaneler i framtiden

Ett annat stort problem som många industrier står inför till vintern är de höjda elpriserna.

– Vi har stora ytor att värma up och produktionen tar sin beskärda del, säger Ruponen och aviserar att man tänker titta närmare på solpaneler när man har en positiv kassa.

– Det är en prioritet på längre sikt.

2021 blev ännu ett förlustår för det lokala bryggeriet, men halvvägs in i 2022 växer omsättningen rejält. Man har även gått in för en ny strategi och satsar på hotell, restauranger och pubar.

– Det går riktigt bra. Vi har en mycket positiv tillväxt inom hotell- och restaurang.

Vardagsvara kan bli lyxvara

Den tidigare strategin på att få upp volymerna är slopad och som Nyan tidigare skrivit har man sagt upp avtalet med Kesko.

– Dagligvaruhandeln är attraktiv som verksamhet när du tittar på möjligheter att komma upp i stora volymer, men vi ska vara en kvalitativ producent som jobbar med specialöl och handcraft. Vi har en så fin story att berätta om Åland, våra öl kommer nog till sin rätta inom den mer nischade distributionen, öldrickarna på pub och restaurang.

Har ni märkt en minskad efterfrågan på grund av de ekonomiskt krassare tiderna?

– Inte ännu, men såklart om det blir en fruktansvärt kall vinter och elpriserna skjuter upp, då kan det bli nedgång i en och annan bransch. Något som tidigare varit en vardagsvara blir en lyxvara.

Heidi Hendersson

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter