Kalkholmen Marina med restaurang Terrassn öppnade i Västanfjärd


Gott om folk på Terrassn i Västanfjärd under den soliga öppningsdagen. Foto: Emilia Örnmark
Det har jobbats febrilt på Kalkholmen i Västanfjärd hela våren, men speciellt den senaste veckan har varit bråd, då man haft deadlinen för restaurangöppningen i sikte.
Företagaren Ben Lindström köpte Kalkholmen i höstas, med en klar vision om att utveckla området till en marina, som stöder hans företag Kimitoöns Båtcenter.
Lindström och hans gäng nådde målet: Den nya restaurangen Terrassn kunde öppna på lördag klockan 12 som tänkt, och Kalkholmen Marina nedanför är så gott som klar.
— Det här känns nog speciellt, säger Lindström.
— Orten behöver det här, har jag hört folk säga. Nu är det liv på Kalkholmen igen, fortsätter han.
Då han hämtat andan lite strålar han i kapp med solen på piren tillsammans med marknadsförare Freja Rudels.
— Vi har haft öppet en timme och uteserveringen är full, säger Lindström nöjt.

Lätt att vara glad då ett stort projekt rotts iland. Ben Lindström och Freja Rudels. Foto: Emilia Örnmark
Med lokala krafter
Med projektet på Kalkholmen har man fått hjälp av en stor mängd lokala entreprenörer, som mot slutet ställt upp och jobbat långa dagar.
Också Västanfjärds byaråd har hjälpt till: på talko har man bland annat städat upp området och målat. Både restaurangen och landmärket nedanför bär Västanfjärds färger rött och gult.
— Det är roligt att folk är engagerade – det här är hela byns grej, säger Rudels.

Västanfjärds färger är rött och gult. Uteserveringen syns uppe vid restaurangbyggnaden. Foto: Emilia Örnmark
Förutom att restaurangbyggnaden piffats upp både invändigt och utanpå har här byggts en ny uteservering.
I köket är det under öppningsdagen full rulle, och listan på beställningar framför kock och krögare Pete Ekbom är lång. Han ger sig dock tid för att titta in i kameran för någon sekund, medan han tillreder en sallad.

Pete Ekbom har fullt upp i köket. Foto: Emilia Örnmark
”Abslolut kommer vi fler gånger”
Bland gästerna på uteserveringen sitter Niklas och Maria Magnusson med dottern Molly. De är hemma från Borgå, men har i dag kommit till Kalkholmen med båt från sommarstället i Kärra, Dragsfjärd.
— Det här är ett fint ställe! Vi gör en dagsutflykt i dag. Efter det här åker vi vidare till Rumpan Bar på Högsåra – de öppnar också i dag, säger Niklas Magnusson.
Han lyfter på hatten för företagaren Ben Lindström för att han vågar satsa på ett sådant här projekt.
— Absolut kommer vi hit fler gånger! Det tar 45 minuter med båt från Kärra.

Familjen Magnusson njuter på uteserveringen. Foto: Emilia Örnmark
Ökad försäljning för Kimitoöns Båtcenter
Nere i hamnen har piren förnyats, och här finns gott om plats för gästande båtar. Det som ännu saknas är en 50 meter lång brygga för Kimitoöns båtcenters demo- och bytesbåtar.
— Det är harmligt att vi inte hann få bryggan, men efter midsommar ska vi nog ha den på plats, säger Lindström.
Det är vid den nya bryggan som båtcentrets demo- och försäljningsbåtar ska ligga. Här kommer att finnas ett axplock av båtcentrets modeller. Men vid piren har överlåtelsen av båtar samt båtservice pågått sedan maj.
Vill man testa en båt ska man dock höra av sig på förhand.
— Tidens melodi är nog att man vill testa hur båten känns innan man köper, säger Rudels.
Säsongen för båtaffärer är på grund av coronan förskjuten i år, och därför har man istället sålt en hel del i maj och juni.
— Försäljningen har ökat. Just nu har vi nästan alla båtar sålda, men det är ju ett positivt bekymmer, säger Lindström.

Kalkholmen Marina. Foto: Emilia Örnmark
Helheten viktig
För honom är det viktigt att Kalkholmen Marina som helhet har mycket att erbjuda. Utöver det som redan nämnts finns här en sjösättningsplats som alla får använda, en splitterny padelbana och framöver ska man också kunna hyra SUP-bräden här.
Båtturer till Skatafé, Nixor och Högsåra
En av de verksamheter som stöder helheten vid Kalkholmen Marina är Vestlaxbon Michael Lindroos charterföretag Slow Motion. Han erbjuder båtturer med en långsamtgående båt.
Två gånger i veckan kör han dagsturer: En tur går till Skatafé i Bromarv och vidare till Nixor i Förby. Den andra går till Högsåra där man stannar i tre timmar. Utöver det här tar Lindroos emot privata bokningar.
— Åtta cyklar ryms med och här finns plats för 20 personer, säger Lindroos och visar på den nedsänkta sittdelen i aktern av båten.
Ombord finns toalett och kaffekokare.

Michael Lindroos erbjuder båtturer genom sitt företag Slow Motion. Foto: Emilia Örnmark
Coronan har ställt till det något gällande tidtabellen, så att den första turen går först på midsommardagen. Men eftersom det här är Lindroos bisyssla lider han inte av det. Båten har han haft redan innan, så inga stora nyinförskaffningar står på spel.
Han räknar dock med att redan i mitten av juli utvidga verksamheten till två båtar och totalt tre kaptener. Då blir det möjligt att ta med ännu fler cyklar.
— Jag tror på cykelturismen. Turen gör att man kan cykla runt hela skärgården, och inte behöver ta samma väg tillbaka, säger Lindroos.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.