Kalevala på tre kvart i Åbo på Kalevaladagen


Anders Larsson. Bjuder på Kalevala på tre kvart på Kalevaladagen i Åbo. Foto: Cata Portin
Hur får man med så mycket Kalevala som möjligt på 45 minuter?
Det får intresserade veta på onsdag den 28 februari i Åbo huvudbibliotek, då författaren och skådespelaren Anders Larsson uppträder med högläsning ur sin bok ”Kalevala för lata”.
– Högläsning låter kanske lite högtravande, även om jag är mycket förtjust i högläsning. Men man kan väl säga att jag framför ”Kalevala för lata” så som den är tänkt att framföras redan då jag skrev boken. Det här är en text som är skriven för att lyssnas på.
”Kalevala för lata” utkom första gången 1999 och i nytryck i höstas.
Larsson har läst högt ur den massor av gånger i olika sammanhang.
– Jag har gjort en version som tar tre kvart att framföra, anpassad till skolornas lektionslängd. Jag är både skådespelare och författare och det är roligt att sammanföra dessa två i den här föreställningen. För en lite äldre skådespelare som jag är, är det tryggt och trevligt med en livfull uppläsning, där jag inte behöver lära mig texten utantill.
En rolig och spirituell version av Kalevala utlovas på onsdag.
– Även om det är närmare tjugo år sedan jag skrev boken känns det inte som om materialet har åldrats alls på vägen. Det känns fortfarande fräscht att framföra och jag får mycket positiv respons av publiken.
Att folk tycker att det är lite roligt gör att det känns trevligt, annars skulle jag inte göra det.
– När jag skrev boken utgick jag från en äldre svensk översättning och trodde att den skulle vara tråkig, men den var drastisk och rolig. Som svensk har jag ju också den fördelen att mitt förhållande till Kalevala inte är belastat av att den har ingått i någon undervisning i finska.
Larsson gillar att karaktärerna i Kalevala är så mänskliga.
– Här behandlas dödssynderna på ett tjusigt sätt. Personerna försöker visa sina roliga sidor, men de lyckas ganska dåligt med det. Berättelserna är drastiska och humoristiska och karaktärerna är intressanta.
Till hans favoritfigurer hör Kullervo.
– Han känns så oerhört modern, en utanförskapsungdom som handskas med vrede och besvikelse på ett lite sorgligt sätt utifrån sett, samtidigt som det är en begriplig ungdomsskildring.
”Men som Kullervo nu var som han var, gick det ändå galet,
kom i gräl med far sin redan första mötet där i farstun,
skällde ut honom för alla svåra år hos farbror Unto.
Han hann nästan inte inom dörren förrän han var utom.” – – –
”Han var kränkt och vägrade att glömma några oförrätter,
vägrade att acceptera några nya reglementen,
ville bara köra runt och ragga småbrudar med släden.”
I fjol kom Larssons bok ”Ett barns memoarer” ut och han har ett nytt skrivprojekt på gång, men det vill han inte tala om.
– Om man pratar om det innan man har skrivit formulerar man sådant som man inte borde formulera förrän man har skrivit. Annars kan det bli en efterrationalisering när man skriver och det är inte så bra.
Anders Larsson uppträder i gamla biblioteksbyggnadens rotunda i Åbo huvudbibliotek den 28 februari klockan 18.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.