Kakkos guldmål, Damlejonens historiska final, Lejonens superskräll – här är Finlands magiska landslagssäsong


Aarne Talvitie var Juniorlejonens lagkapten när det blev guld i vintras. Foto: Ishockeyförbundet
Lejonens sensationella VM-guld är slutpunkten på en makalös ishockeysäsong. Tryter minnet? Här är genomgången av fyra minnesvärda turneringar.
Juniorlejonens historiska VM-guld
Finland åkte till junior-VM vid årsskiftet med ett starkt lag på benen. Väl på plats i Kanada började turneringen tungt.
Allt vände i kvartsfinalen mot Kanada. Juniorlejonen kvitterade i sista matchminuten, avgjorde i förlängningen och krossade av bara farten Schweiz i semifinalen.
I finalen kom nästa viktiga, sena, avgörande mål från en finländsk klubba. Med mindre än en och en halv minut kvar av tredje perioden stötte Kaapo Kakko in guldmålet.
– Det finns inga ord som kan beskriva laget, sade lagkaptenen Aarne Talvitie efter finalen.
Guldet var historiskt. För första gången någonsin vann Finland JVM-guld på nordamerikansk mark.
Det var Juniorlejonens femte VM-titel genom tiderna – och den tredje på sex år.
– Det här var ett nytt bevis på att mycket görs på rätt sätt hos oss. Det här är min största merit i karriären, sade förbundskaptenen Jussi Ahokas.
U18-flickornas VM-brons

Viivi Vainikka, Nelli Laitinen och Emilia Vesa med sina bronsmedaljer i U18-VM. Foto: Ishockeyförbundet
De blåvita medaljerna i flickornas U18-VM är lätträknade. De är två till antalet – och en av de två bronsinsatserna kom i mitten av januari.
Finlands flicklandslag slog Ryssland med 3–0 i bronsmatchen och fick åka hem från Japan med medaljer i bagaget.
Viivi Vainikka, Elli Suoranta och Julia Liikala prickade in målen i bronsmatchen.
– Alla skötte sitt oerhört bra. Jag är stolt över varje spelare i det här laget, sade förbundskaptenen Mira Kuisma när laget hade landat i Finland.
I turneringen skrev Elisa Holopainen ett stycke historia också. Som första finländska tog hon hem poängligan i flickornas VM-turnering. Holopainen gjorde fem mål och spelade fram till tre fullträffar.
Holopainen fick också plats i all star-laget. Även backen Nelli Laitinen fanns med där.
Damlejonen – moraliska världsmästare?
Den 14 april 2019 såg ut bli datumet då Finland krossade alla ramverk som damernas ishockeymästerskap vilar på.
Kvällen före grät, skrattade och jublade de finländska spelarna efter att ha slagit Kanada och tagit sig till sin första VM-final genom tiderna.
Finland spelade om guldet i ett kokande Esbo – och avgjorde mötet med USA i förlängningen. Petra Nieminen fullbordade dunderskrällen och startade guldfesten – för ett ögonblick.
Efter en evighetslång videogranskning dömde domarna bort målet. Sedan vann USA på straffar efter en ofattbar rysare.
– Det känns som att de snodde vår seger, sade Nieminen.
Förbundskaptenen Pasi Mustonen var fly förbannad långt efter straffläggningen. Han gick till attack mot det internationella ishockeyförbundet.
– Jag trodde aldrig att jag skulle vara på ett VM där ingen verkar veta vad som gäller och det fattas beslut som inte baseras på regelboken.
Hemmaturneringen var historisk för Damlejonen, men eftersmaken var bitter.
– Jag hade aldrig trott att jag skulle stå här efter en VM-final och vara besviken. Vi firade ett guld och det hade varit en gigantisk överraskning i klass med USA:s OS-guld 1980. Sedan rycker de bort det, sade Mustonen.
Ett VM-guld byggt på lagmoral och attityd
Jukka Jalonen och VM i Slovakien. Den kombinationen var det enda som väckte liv i blåvita förhoppningar om framgång inför herr-VM i maj.
I sitt första mästerskap under andra sejouren som Lejonens huvudtränare återvände Jalonen till brottsplatsen. Åtta år efter att han hade fört Finland till nationens andra VM-guld talade absolut ingenting för ett tredje.
Lejonen åkte till Kosice utan profiler och förväntningar. Många trodde till och med att Finlands plats i en kvartsfinal var hotad.
Några veckor senare stod alla belackare med skägget i brevlådan. Med ledord som kollektivet, lagmoral, fart och fysik ställde Finland till det för alla stjärnbyggen.
Till slut kunde inte någon stå emot. Giganten Marko Anttila förkroppsligade hela laget med sitt slit, sin attityd – och förmågan att spela över sin egen kapacitet i ett oförklarligt flowtillstånd.
Vägen till guldet kunde knappast ha varit tuffare. Stornationerna Sverige, Ryssland och Kanada föll när den finländska lagmaskinen dundrade fram.
Med guldmedaljerna runt halsen är det nog som Jalonen sade efter semifinalen mot Ryssland:
– Jag tror att det finländska folket älskar ”Mörkö” just nu.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.