Kakbakande cellbiolog återvänder till Åbo centrum – ”Det känns jättebra”

Företagaren Jonna Sinkkonen skyndar till sitt kafé Gaggui på Humlegårdsgatan och beklagar att hon är fem minuter försenad till vår träff.
– Jag har haft arbetskläder på mig i tre månader så det tog lite tid att snygga till mig.
Orsaken till Sinkkonens klädval under hösten är att hon har renoverat och målat kaféet som nyöppnade på onsdagen.

Gaggui stängde sina dörrar i slutet av juli då arbetet med ett stambyte i huset började.
I stället för att helt och hållet pausa verksamheten flyttade Sinkkonen sitt kafé till Runsalavarvet som hon tidigare hade samarbetat med.
– Sommarsäsongen är den bästa försäljningstiden för oss och jag var tvungen att hitta på något för att täcka förlusterna under tiden som vi håller stängt. Sommaren på Runsala gick jättebra, mycket tack vare konstnären Kaj Stenvalls utställning som lockade många kunder till kaféet.

Under nästan två månader under försommaren var kaféet på Runsala och kaféet på Humlegårdsgatan öppna samtidigt. Det gick bra att tillfälligt sköta kommersen på två ställen, men det är frågan om ifall Sinkkonen gör det på nytt.
Att ha två kaféer betyder dubbelt så mycket arbete och då finns det risk att man inte orkar hålla ångan uppe, säger Sinkkonen.
– Jag vill lägga själ och hjärta i det jag gör och inte växa för mycket. Visst har jag tänkt att jag kunde ha ett större konditori därifrån bakverken kan distribueras vidare. Men det skulle förta en del av stämningen.
– Nu bakar vi allting här, man känner dofterna och känner att man är i ett äkta kvarterskafé. Jag driver inte kaféet för att bli rik, utan för att jag älskar det och det känns jättebra att öppna kaféet igen.

Sinkkonen säger att hon har en toppenpersonal och att det skulle vara svårt att hitta lika duktiga medarbetare till ett till kafé.
Medan stambytet pågick passade Sinkkonen på att renovera och snygga upp kaféet. Nu är väggarna nymålade, kafédisken förnyad liksom också delar av inredningen.
För Sinkkonen var det viktigt att renoveringen gjordes på ett ekologiskt och miljövänligt sätt. Därför är målarfärgen gjord på fettfri kvarg, naturpigment och matsoda.
Disken är av lera och tapeterna av pappersmassa och så mycket som möjligt av inredningen har köpts från loppmarknader och köp-och-säljaffärer.

Vintern är en stillsam tid för Gaggui, men Sinkkonen litar på att stamkunderna återvänder nu när kaféet öppnar på nytt. Sortimentet har utvidgats sedan starten för åtta år sedan och här bakas nu kakor, bröd, croissanter och bakelser.
Orderboken inför våren och sommaren börjar fyllas av beställningar på bröllopstårtor och bakverk till studentfester och dimissioner.
I likhet med alla andra oroar sig Sinkkonen för hur de stigande elpriserna och den allmänna kostnadsökningen kommer att påverka verksamheten. De viktigaste ingredienserna i ett bageri/konditori är ägg, mjölk, mjöl och socker.
Råvaror vars pris redan har stigit kraftigt.
– Det är hemskt, till exempel äggen har blivit 50 procent dyrare och motvilligt har vi också varit tvungna att höja våra priser.
Bygger hus av lera och skriver doktorsavhandling
Trots att Sinkkonen har fullt upp med kaféet hinner hon med mycket annat. Hon går en yrkesutbildning i lerhusbyggande och har planer på att slutföra sin doktorsavhandling i cellbiologi som avbröts då hennes nuvarande man friade.
Frieriet inspirerade henne att hitta på ett recept till en egen bröllopstårta. Det ledde till att hon år 2012 deltog i teveprogrammet ”Masterchef”.
Hon trivdes så bra i köket att hon beslöt sig att ge upp den akademiska karriären och bli egenföretagare i kakbranschen. Men nu lockar forskningen igen.
– Jag råkade träffa ett par av mina gamla professorer och de tyckte absolut att jag ska skriva klart min avhandling. Nu har jag dammat av den och plockat fram lite litteratur, så kanske jag efter nio års väntan kan slutföra den.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.