Förflytta dig till innehållet

Kaisa Söderholm vigdes till diakon: Att få finnas för nån annan ger mening

I arbetsrummet. Kaisa Söderholm är diakon i Korpo kapellförsamling. Foto: Anja Kuusisto


Kaisa Söderholm har avlagt yrkeshögskoleexamen som socionom två gånger. Den första gången 2002 och den andra gången i december 2017, då med inriktningen på kyrkligt arbete för jobb inom diakonin.
Att det skulle dröja till september i år innan hon vigdes till diakon har sin förklaring.
– Diakoner vigs endast en gång om året på svenska i Finland. Och man vigs enbart till diakon om man har ett jobb som diakon, förklarar Kaisa Söderholm.
Det kan alltså utbildas fler socionomer med den yrkesinriktningen, men det är när de har en tjänst de vigs till uppgiften.

Vigdes till diakon av Björn Vikström

Den här högtidliga högmässan hölls i Borgå domkyrka och förrättades av biskop Björn Vikström. Kaisas man och barn, mamma och svärmor med flera kom med för att uppleva högtidsstunden med henne. Väståbolands svenska församlings kyrkoherde Harry S Backström medverkade också.
– Det är en dag att minnas för resten av livet, säger Kaisa nu efteråt.
Hon är glad över att nu kunna bära diakonens dräkt och halssmycke och över sin formella behörighet, även om själva jobbet är detsamma som hon har skött de senaste åren. Det betyder samtidigt att de tre kapellförsamlingarna i skärgården alla har behöriga diakoner, i Nagu, Korpo och Houtskär.

Lämnade barnskyddet för jobb i diakonin

– Jag har jobbat i Korpo kapellförsamling sedan hösten 2014 då Inga-Britt Sjöström gick i pension. Hon ville gärna att jag skulle ta över efter henne, och jag var intresserad. Då jobbade jag vid barnskyddet i Pargas.
– Här har jag trivts från första början, det är ett mycket omväxlande jobb och det enda jag kan kalla vardag är de där stunderna framför datorn då jag skriver in hur många hembesök jag har gjort i veckan och annat som ska antecknas.
Diakonens arbete i en större stad är ofta förknippat med något som mer liknar sociala tjänster, men i ett mindre samhälle som Korpo är det framförallt ortens äldre som är målgruppen.
– Hembesöken är lite som uppsökande verksamhet, mest är det äldre och en del lite yngre som är utanför arbetslivet det gäller.
– Väldigt sällan råkar diakonin här ut för folk som har det riktigt kämpigt eller ekonomiskt svårt, det hör till det lilla samhällets nätverksfördelar tror jag. Å andra sidan är det kanske en högre tröskel att söka hjälp i ett litet samhälle.

Kaisa Söderholm
Aktuell som: Vigd till diakon i Korpo kapellförsamling.
Familj: Min man Saku och Robin, 14, och Rasmus, 11. Taxen Taimi.
Läser: Deckare och Bridget Jones.
Fritiden: Gillar att sticka. Stugliv med familjen.
Förebild: Min mamma Maja.

Jobbar med folk från vaggan till graven

Kaisa Söderholm känner att hon kan göra mer för andra i det här jobbet än vad hon kunde inom barnskyddet.
– Här jobbar jag med folk från vaggan till graven. Det är givande när man känner att man kan hjälpa andra, även om det är tungt ibland. Det är väl så jag skulle beskriva diakoni, som att finnas till för någon annan.
Den dag vi träffas ställer hon i ordning för eftermiddagens pensionärsträff i församlingshemmet. Ett annat evenemang som församlingens anställda nu förbereder är Mikaelidagens (30.9) familjegudstjänst klockan 15.
– Då blir det samvaro och pyssel för barn här i församlingshemmet efteråt och det brukar vara skoj.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter