Kaféet i Söderlångvik öppnade på nytt med twist: ”Det har överraskat men varit omtyckt”

Det är en jämn ström av gäster som stiger in genom kafédörrarna på Söderlångvik gård för att kika på bakverken i vitrinen.
På den svarta tavlan bakom disken har man skrivit upp en lista med kaffesortiment och glassportioner, men också dagens lunchbuffé: det är libanesiskt på menyn.
Enligt sommarjobbaren Jill Suominen är det här något som ibland kan få folk att höja på ögonbrynen.
– De som inte redan kände till att vi serverar libanesisk lunch det här året kan vara lite överraskade, men i allmänhet har det varit väldigt uppskattat, säger hon.
Från de tidigare traditionella inhemska rätterna, serveras gästerna nu libanesiska klassiker istället. Det här innebär mycket vegetariskt, röror med kikärter, bönor och grönsaker, förklarar Suominen.
– Vissa har sagt att de saknar vårt traditionella skärgårdsbord. Men de flesta tycker att det är spännande att vi gör något nytt och flera kommer hit enkom för att prova på det, säger hon.
Personalombyte ledde till pop up-verksamhet
I mitten av maj det här året gick kaféet igenom ett plötsligt personalombyte.
Precis innan säsongsstart konstaterades samarbetssvårigheter mellan de företagare som dittills drivit restaurangen och Söderlångvik gård.
Man insåg att konstellationen därmed inte kunde fortsätta och avtalet bröts med omedelbar verkan. Man stängde ner restaurangverksamheten i tre veckor medan ny personal rekryterades.
I och med de abrupta förändringarna togs beslutet att de som i fortsättningen sköter om restaurangen också ska vara anställda på gården, inte vara självständiga företagare.
Nu är det Helsingforsrestaurangen Café Rouge, med kockarna Maggie Lindholm och Tony Bitar i spetsen, som basar i köket den här sommaren.
På grund av avbrottet i maj kunde lunchverksamheten inte inledas som normalt redan i juni, utan sköts upp till början av juli.
Kaféet fick ändå beröm av besökare som uppskattade att de trots allt höll öppet och serverade bakverk fram tills det, berättar Suominen.

Livlig sommarsäsong
När man väl kom i gång med lunchen igen var det full rulle från första början.
– Jag vet inte om det beror på vår nya meny, eller att museet öppnat igen efter renoveringen, men jag tror vi aldrig har haft en så här livlig säsong förut. Allt sedan midsommaren har kunderna vällt in och vi har åtminstone omkring 200 lunchgäster varje dag, säger hon.
Det var i samband med rekryteringen som gårdens förvaltare Mikael Jensen frågade Jill Suominen om hon kunde tänka sig hålla i trådarna i kaféet den här säsongen.
Det här är hennes tredje sommar som anställd på kaféet, och hon har tre år inom restaurangbranschen bakom sig innan det. För henne var det en självklarhet att tacka ja.
– Det var förstås väldigt roligt att jag fick den frågan, det betyder ju att man från gårdens sida litar på mig i den uppgiften, säger hon.
Hon poängterar att hon ändå inte har någon officiell titel, utan är sommarjobbare som alla andra, men med förhöjt ansvar.
Svårt att hitta personal
Suominen konstaterar dessutom, att medan rekryteringen av nya köksansvariga gick relativt smidigt, har det varit desto mer besvärligt att hitta övrig sommarpersonal
– Det har faktiskt varit ganska svårt att hitta personer som har möjlighet att vara längre än bara några veckor i taget, eller som har både hygien- och alkoholpass. Så variationen i personalen har varit ganska stor den här säsongen, säger hon.
För hennes egen del har det här inneburit en lite extra krävande arbetssommar, med det adderade ansvaret därtill. Suominen medger att det har varit en tuffare takt i år, men hon är också glad över mängden gäster och den goda säsongen i allmänhet.
Café Söderlångvik är öppet in på hösten och lunchen serveras till den 30 september. Suominen återvänder till sina socionomstudier innan det, men jobbar några turer här och där också i september.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.