Jutta Urpilainen betonar relationerna till den globala södern – besökte Åbo Universitet

Sist ut av presidentkandidaterna att presentera sig vid Åbo Universitet var socialdemokraternas kandidat Jutta Urpilainen . Under hösten och vintern har alla presidentkandidater bjudits in till centret för parlamentariska studier vid Åbo universitet. Urpilainen lockade kring hundra personer till auditoriet i byggnaden Publicum i onsdags, och samtidigt hade hennes kampanjarbetare ett tält utanför.

I sitt anförande betonade Urpilainen vikten av ett starkt EU, att Finland har en aktiv roll i den internationella politiken och klimatförändringarna.
– För mig är klimatförändringarna det största världsomvälvande säkerhetshotet som vi står inför, säger hon.
Hon lyfter fram att det är i Finlands intresse att bidra till att hitta globala lösningar, och att vi har lång väg kvar innan vi uppnår FN:s klimatmål Agenda 2023.
– Det är vår moraliska plikt att bidra till en hållbar utveckling också i den globala södern, säger hon.

Urpilainen nämnde den globala södern flera gånger under timmen i Åbo universitet. Hon lyfte fram vikten av våra relationer till de länderna där sex av världens åtta miljarder människor bor.
– De unga i Afrika vill ha demokrati och en rättsstat. De vill följa den europeiska modellen och inte den kinesiska, säger hon.
Som medlem i Nato ska Finland ta en aktiv roll, men Urpilainen betonade att Finland också på andra sätt måste jobba för att bevara den regelbaserade världsordningen, genom till exempel FN och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Det ligger i ett litet lands intresse, enligt kandidaten.
På den punkten fick Urpilainen en följdfråga av forskaren Kimmo Elo , där han bad henne berätta hur det konkret skulle gå till.
– Jag skulle ordna evenemang där vi bjuder in representanter från den globala södern. Finland skulle också försöka bli medlemmar i FN:s säkerhetsråd.
I sitt tal nämnde hon även de pågående konflikterna i Gaza och Ukraina, och betonade att vi måste ha en konsekvent standard för hur vi fördömer det som sker.
– Förstås fördömer vi Hamas. Men på samma sätt som vi fördömer Ryssland måste vi också fördöma Israel, som använder brist på mat som ett vapen på samma sätt som Ryssland gör.
Studentrepresentanten Kaisla Kontanen frågade Urpilainen vad hon skulle göra annorlunda som president än Sauli Niinistö.
– Jag skulle resa mera i Finland för att träffa människor runt om i landet och ordna ett nationellt forum för ungdomar. Jag skulle också vara mera aktiv i den internationella klimatpolitiken och främja relationerna till den globala södern.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.