Förflytta dig till innehållet

Jussi Niinistös talibansnack kan läsas som rädslan för en förlorad (blå) framtid


Utåt sett kan Blå framtids försvarsminister Jussi Niinistös säga att allt har sin upprinnelse i hur lagberedningen gång efter annan blir stampande i grundlagsutskottet.
Med det sagt tycker han att det är fel att samma professorer i juridik, grundlagsexperter, som redan har hörts i utskottet i efterhand oroar sig över lagberedningen på Twitter.
Eller kanske han tycker att det är olyckligt att de oroar sig överhuvudtaget, nu råkar det vara i Twitter-trådarna det här tog fart.
Vi har alltså backat bandet till senaste veckas tisdag då Niinistö i ett blogginlägg gick hårdast åt professorn i internationell rätt, Martin Scheinin, bland annat genom att kalla honom grundlagstaliban.
Ordvalet i kritiken var sådant att fokus snabbt flyttade från underrättelselagar till debattklimatet och vad en minister får eller inte får säga.
Juha Sipilä meddelade i torsdags att justitiekanslern ska ta ställning till gränsdragningen för yttrandefrihet och värdigt uppförande.
Det är obehagligt att inse att vilken syn den stora allmänheten än har på just det, en ministers yttrandefrihet – och vilken slutsats justitiekanslern än kommer att ha på det – så kommer det sannolikt inte att spela någon större roll för Niinistö.
För honom personligen har nämligen åtminstone två goda ting hänt efter att han utmålade experterna som grundlagstalibaner.
Han skapade stor offentlighet kring sin person och sitt uttalande, och han vinner poäng hos dem som tycker om hans talibantänk – de som rentav uppskattar den populistiska, raljerande tonen och som uppskattar att han vågar ge sig på erkända auktoriteter.
Och Jussi Niinistö är försvarsminister. Ännu i några veckor får man lust att tillägga och understryka.
Det att han hånar någon med attributet taliban har visserligen knappast fått någon att tro att han skulle påstå att grundlagsexperterna skulle ha ett intresse för islamistisk fundamentalism eller förespråka terrorism.
Jussi Niinistös talibaner ska förstås som att det här attributet tilldelar han alla slags värstingar.
I HS 25.2. har professor Jaakko Hämeen-Anttila – verksam i Edinburgh, professor i arabiska och islamforskning – i en kolumn träffande sagt att Jussi Niinistös anklagelse mot Scheinin också kan läsas som en anklagelse mot att Scheinin som är grundlagsexpert lutar sig mot grundlagen.
Grundlagen är nämligen i det här fallet fundamentet, och det som Scheinin har försvarat.
Intressant om Blå framtids minister skulle ifrågasätta just det.
Hämeen-Anttila ger Niinistö svar på tal också med sin öppna fråga: Kanske regeringen tycker att endast sådana experter vore bra som hyllar regeringsmakten, och i övrigt helst låter bli att yttra något om sina respektive kompentensområden?
På något sätt associerar man till kejsaren som är utan kläder i ett kejsarvälde där ingen får säga det högt.
Ett sådant samhälle tror vi inte kan vara Jussi Niinistös förebild, men han är medveten om vilka trådar han ska dra i, i sina ”osynliga kläder”.
Lite bråttom börjar han också få.
Blå framtids understöd har i allra senaste gallupar legat kring en procent och ministerbilen blir snart ett minne blott.
Under den gångna regeringsperioden har grundlagsfrågor varit påfallande ofta i rubrikerna, de senaste veckorna så gott som dagligen.
Tidigare var det betydligt mer sällan det här fundamentet skapade nyhetsrubriker och ännu mer sällan – om någonsin – har det väl hänt att en minister offentligt hånat en professor och internationellt erkänd sakkunnig.
Det är förstås inte det enda som har varit speciellt men den gångna mandatperioden. Samtidigt som retoriken i samhället även i övrigt har hårdnat.
De kommande veckorna kan Sannf:s och Blå framtids splittring kräva ytterligare soloåk – ett fick vi i går då en Blå ledamot drog bort sitt stöd för vårdreformen.
Att Niinistö-rumban ska ses i ljuset av att Sannf har medvind och att ledamöter i Blå framtid inte ser någon framtid berättigar ändå inte någon minister att sänka samtalsnivån till trakasseriträsket.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter