Förflytta dig till innehållet

Juristutbildning vid ÅA kunde starta 2021 – det hela är också en rättvisefråga, säger dekanus Marko Joas

Arkiv/Stefan Holmström
en man

sannolik vid ÅA, säger dekanus Marko JoasArkiv/Stefan Holmström

Universitetens nutida autonomi gör en juristutbildning mer sannolik vid ÅA, säger dekanus Marko Joas. Foto: Stefan Holmström


Åbo Akademi har under hela 2000-talet haft som mål att de som blir rättsnotarier kunde fortsätta studera till jurister. Det är ändå först nu som målet känns verkligt realistiskt.
För det första finns det ett övergripande politiskt mål att allt fler ska studera till magisternivå. För det andra har Undervisnings- och kulturministeriet uppgett att det behövs fler jurister.
– Den kapaciteten finns nödvändigtvis inte vid andra universitet, så vi tänkte att vi för vår del kunde bära ett visst ansvar, säger Marko Joas, dekanus för fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi.
ÅA:s styrelse godkände på tisdagen att akademin ansöker om att få starta en magisterutbildning.
Det finns ytterligare en viktig faktor. Förr kunde staten genom grundfinansieringen styra universiteten på ett helt annat sätt än nu. Det ändrades med universitetslagen som trädde i kraft i början av 2019, säger Joas.
– Under de senaste åren har universiteten fått en större grad av autonomi. Därför handlar inte det här på samma sätt som förr om en kamp om resurser, utan om interna strategiska val.
Hela upplägget har därför förändrats, förklarar Joas.
– Tidigare var fördelningen av utbildningsrätter en fråga om tilläggsresurser mellan universiteten, i dag söker universiteten också samarbete och mervärde genom specialisering, något som också Åbo Akademis plan innebär.

Handlar också om rättvisa

Nu finns då både mer autonomi och en statlig beställning. Joas pekar också på att det hela är en rättvisefråga för dem som nu studerar till kandidatnivå vid ÅA, till rättsnotarier.
– De utgör den enda gruppen som efter kandidatnivå måste söka in på nytt till en magisterutbildning.
Vid alla andra juridikutbildningar sträcker sig studierätten ända till magisternivå.
I dag söker de flesta ÅA-rättsnotarier därför sig vidare till Åbo universitet.
– De har nu kunnat studera till magister endast delvis på svenska, så den nya utbildningen skulle förändra det, säger Joas.

Kunde starta hösten 2021

Några stora omställningar skulle förnyelsen inte handla om, eftersom ÅA utexaminerar 20–25 rättsnotarier per år. En magisterutbildning förutsätter några rekryteringar men i övrigt handlar det inte om större praktiska arrangemang.
– Vi har tänkt hålla det här som en liten utbildningsenhet, inte bygga väldigt mycket nytt.
Joas räknar med att ÅA får ett svar på sin ansökan någon gång i vår. Målet är att starta utbildningen hösten 2021.
Joas räknar med att också Åbo universitet skulle dra nytta av ÅA:s juristutbildning.
– Här kan finnas synergier där deras studerande kunde ta nya biämnen hos oss. Vi ser en ömsesidig nytta där vi kompletterar varandra.

Konstant brist men inget ja

Frågan om juristutbildning vid Åbo Akademi är en långkörare. När professorn i internationell handelsrätt Hannu Honka intervjuades för Meddelanden från Åbo Akademi 2002 var det tredje gången under hans tid som ämnet diskuterades.
– Vi har nu en unik historisk chans att finna en lösning som åtminstone delvis kunde upphjälpa situationen, sade Honka och syftade på bristen på svenskspråkiga jurister.
Samma tidskrift noterade också oron för att ÅA:s juristutbildning skulle ”dra undan mattan” för den svenska juristutbildningen vid Helsingfors universitet.
– Vid Helsingfors universitet ser vi med blandade känslor på ÅA:s förslag. En egen utbildning vid akademin skulle riskera hela den svenska juristutbildningens existens i både Vasa och Helsingfors, varnade universitetslektor Johan Bärlund.
ÅA-prorektorn Olle Anckar svarade på kritiken med att den nya utbildningen ska ses som ett komplement, inte som en konkurrent.
År 2005 konstaterade en arbetsgrupp som utrett juristbehovet att det finns tillräckligt med juridiska fakulteter. Sedan gick det inte många år innan Helsingfors universitet meddelande om sina långtgångna planer på att utöka sitt svenskspråkiga magisterprogram i juridik till att inte bara gälla Helsingfors utan även för Vasa.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter