Julkryssningar lockar trots coronan – både Viking Line och Tallink Silja ordnar julkryssningar från Åbo

Passagerarrederierna ordnar också i år julkryssningar för dem som vill fira jul till havs.
Intresse för julkryssningarna finns trots coronapandemin. Närmare 600 resenärer har vid det här laget bokat en julkryssning med Viking Grace från Åbo.
Fartyget avgår klockan 14 på julafton. Efter en sväng till Stockholm där resenärerna inte kan stiga i land återvänder Grace till Åbo på juldagskvällen.
– Många vill resa trots coronan, våra julkryssningar brukar alltid locka resenärer. Det finns också folk som är ensamma på julen och därför väljer att fira jul med att åka på en kryssning, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.
Tar färre resenärer ombord än vanligt
För att höja stämningen och undvika trängsel brukar rederierna ta färre passagerare ombord än vanligt på julkryssningarna.
Men på grund av coronan tar rederiet ännu färre passagerare ombord än vad som är brukligt under en julkryssning.
Ombord ordnas julbord och julprogram för resenärerna.
Till följd av pandemin har man strikta rekommendationer ombord för att trygga resenärernas säkerhet. Munskydd rekommenderas.
Resenärerna informeras om restriktioner
– Vi är väldigt strikta. Vi informerar via högtalarna och har tydlig skyltning om att man ska hålla avstånd, tvätta händerna och använda handsprit, säger Boijer-Svahnström.
Coronapandemin har slagit hårt mot rederiet som tvingats permittera och säga upp personal. Tre av rederiets sju fartyg är ur trafik och passagerarbortfallet är stort.
Endast frakttrafiken rullar på som vanligt.
– Vi väntar ivrigt på vaccinet. Vi vill inte gå miste om ytterligare en högsäsong, säger Boijer-Svahnström.
Ingen normal julkryssning i år
Också Tallink Silja ordnar julkryssningar i år, men under andra omständigheter än vanligt.
– Det blir ingen normal kryssning på grund av coronan. Antalet resenärer har begränsats och är färre än under en normal julkryssning, säger Nina Honkaranta, Tallink Siljas regiondirektör i Åbo.
Tidigare år har rederiet ordnat julkryssningar från Åbo till Riga eller Tallinn där resenärerna har haft möjlighet att spendera en dag på destinationsorten.
– Julkryssningarna har varit populära, speciellt kryssningarna till Tallinn där man kunnat besöka gamla stan och jultorget, säger Honkaranta.
Årets julkryssning blir kortare och utan destination. Kryssningen ordnas i stället som en dygnskryssning på Östersjön, och antalet har utökats till tre.
Tre kryssningar med Baltic Princess
Julkryssningarna med julbord och julprogram ombord ordnas från Åbo via Mariehamn med passagerarfartyget Baltic Princess.
Den första kryssningen ordnas på julafton med avgång på eftermiddagen. Fartyget återvänder till Åbo på juldagen.

Samma dag på eftermiddagen startar följande kryssning medan den tredje julkryssningen ordnas på annandag jul.
Honkaranta säger att man har jobbat hårt för att kryssningarna ska vara trygga och säkra för resenärerna.
– Städningen ombord har effektiverats, och resenärerna informeras om att hålla avstånd och att tvätta händerna. Vi rekommenderar också att man använder munskydd ombord, också i restaurangerna. Vid buffén erbjuds matgästerna dessutom möjligheten att använda engångshandskar, säger hon.
Alla väntar på vaccinet
Tallink Silja har också tvingats permittera och säga upp personal till följd av pandemin.
– Det är tufft. Nu väntar vi alla på vaccinet, säger Honkaranta.
På rutten Åbo–Stockholm har mängden resenär sjunkit till några hundra per avgång om vardagar. Under helgerna är antalet fler. Som mest har Baltic Princess haft upp till 1000 resenärer ombord på en kvällsavgång från Åbo i november.

Intresse verkar också finnas för julkryssningarna även om folk är tveksamma.
Enligt Honkaranta har Tallink Silja hittills fått in några hundra bokningar till julkryssningen på julafton. Kryssningarna på juldagen och annandag jul har vardera lockat ungefär lika många resenärer.
– Julkryssningarna har alltid varit uppskattade. Coronan har dessutom gjort att folk känner att de vill koppla av och komma bort från vardagen. Men det finns också de som har reseskam. De skulle gärna vilja åka men tvekar av rädsla för vad vänner och bekanta ska tycka, säger Honkaranta.
Reseskam??? Kanske det är folk som ändå har något uns av samvete och ansvar! Ofattbart att man kryssar trots att ledande ÅUCS läkare oss att strikt följa rekommendationerna, och att alla överflödiga kontakter måste minimeras.