Julkalender sprider ljus och julstämning bland Svenskhusen i Kuppis

Då månaden byter till december blir det också julkalenderssäsong.
Allt vanligare har det blivit att grannskap deltar med sina egna kalendrar, med olika händelser eller dekorationer som dyker upp i kvarteret en dag i taget fram till jul, och i år är inget undantag för de pittoreska trähusen i Kuppis.
Svenskhusens julkalender drog i gång med en balettuppvisning med Raija Lehmussaaris balettskolas elever den första december. På grund av rådande epidemiläge blir det tyvärr inga större, öppna evenemang i år.
Men misströsta icke, säger Kupittaan Omakotiyhdistys ordförande Irina Niemimäki: de allra flesta av årets ”luckor” innefattar dekorationer av något slag.
Ju närmare december vi kommer, desto mera vidspridd blir julstämningen i kvarteret: Redan nu har Anneli och Matti Honkanen dekorerat sin gård med ljus till lucka 2.
– Jag vet inte själv om allt vad vi har i kalendern i år eftersom det är en överraskning för alla. Men baserat på tidigare år så blir det mycket dekorationer i fönster, portar och gårdar. Majoriteten är sådant som syns utåt som också förbipasserande promenerare kan njuta av, säger Niemimäki.
Julkalendern präglas av frivillighet och ett intresse av att sprida glädje till andra. Det är invånarna som själva ställer upp och väljer sina tilldelade ”luckors” program.

Niemimäki berättar att till exempel Lehmussaari, som bor i området, inspirerades av de tidigare årens julkalendrar då invånarna bidrog flitigt med program, och hon upplevde att det var dags för henne att ge något i gengäld.
– Jag tycker att det är så fint att många bidrar med sina egna kunskaper och talanger till grannskapets gemenskap, säger Niemimäki.
I städer blir det lätt så att trots att man bor tätt intill varandra känner man ändå inte riktigt sina grannar. Därför har Kupittaan Omakotiyhdistys jobbat hårt för att föra samman de som bor i det pittoreska området.
Nu är det många i grannskapet som gärna ställer upp både i julkalendrar och övriga talkon, men Niemimäki säger att för att sätta bollen i rullning måste man erbjuda möjligheter för grannar att träffa varandra.
– En av de härligaste stunderna var då vi för första gången ordnade snöskottningstalko. Då var det många av grannskapets äldre invånare som dök upp bara för att se på, prata med andra och njuta av gemenskapen. Det spelar inte så stor roll vad det är man gör, bara man gör det tillsammans.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.