Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: Judiska församlingen i Åbo firade i dag Hanukka med Hanukkafred

Synagogan är förberedd för konserten. Ljusstaken som är i huvudrollen ses nere till höger i bild. Foto: Anja Kuusisto


I den judiska församlingen i Åbo finns omkring 100 medlemmar, men när den sista kvällen under årets Hanukka firas ikväll, söndag, fylls synagogan av uppemot 200 personer.
Församlingen har valt att fira Hanukka med en konsert och med inbjudna gäster som tänder de åtta ljusen.
Hanukkans sista kväll betyder nämligen att alla åtta ljus tänds i den speciella ljusstaken vid namn Hanukkija eller Chanukkia.
Ett ljus för varje kväll under Hanukkan
Enligt judisk tradition tänds Hanukkans första kväll endast ett ljus, den andra kvällen två och så vidare. Ljusen får alltid brinna ut och nya ljus sätt i staken följande kväll.
Det första ljuset tänds med det ljus som finns mitt i ljusstaken, lite högre upp än de åtta andra.
Den första som tänder ett ljus ska alltid vara en jude, och det uppdraget går till Finlands överrabbi Simon Livson, som också är rabbi för Åboförsamlingen.

Judiska församlingens ordförande Harry Serlo vid ljusstaken Chanukkia med de åtta ljusen. Foto: Anja Kuusisto

Åbo Hanukka får också fredsbudskap

Hanukkan, den judiska högtiden som också kallas ljuset fest, infaller i år precis omkring de dagar kristna firar jul. Högtiderna förknippas också av många, men datum för Hanukkas firande varierar.
Någon motsvarighet till Åbos julfred ingår inte i den judiska traditionen, men att en sådan nu förkunnas har sin förklaring:
– I Hanukka ingår inte något fredsförkunnande, men då Mika Akkanen är en av dem som tänder ljus förkunnar han också en slags Hanukkafred, som något speciellt för Åbo, berättar Harry Serlo, ordförande för den judiska församlingen i Åbo.
Mika Akkanen, protokollchef vid Åbo stad, är den som utlyste julfreden på Brinkalahusets balkong den 24 december.

Mika Akkanen, protokollchef i Åbo, tänder ljus i synagogan och förkunnar också Hanukka-fred. Foto: Privat

Åbo biskopsstifts biskop deltar också

Andra ljuständare är bland andra Åbos biskop Kaarlo Kalliala och Museiverkets avgående överdirektör Juhani Kostet.
– För att få uppdraget behöver man alltså inte vara jude och vi signalerar gärna vidsynthet och samarbete över samfundsgränser, vilket Kalliala också gör med sitt deltagande, säger Serlo.
Representanter för organisationen Wizo tände också ljus. Det är en organisation som stöder daghem i Tel Aviv och det är dit intäkterna från söndagens konsert gick.

Grinden är låst men även icke-judar får delta i gudstjänster bara de kontaktar församlingen på förhand.

Kontakta församlingen på förhand om du vill delta vid en gudstjänst

När gudstjänster hålls i synagogan är regelverket lite annat än vid en konsert. Bland annat finns skilda ingångar för män och kvinnor.
Den judiska församlingens gudstjänster är öppna även för icke-judar, men man kan inte komma med oanmäld. Till dagens konsert har också biljetter sålts på förhand.
Vill man delta en annan gång ska man alltså kontakta församlingen på förhand. Säkerhetspådraget vid söndagens konsert blir också större än vid många andra församlingars evenemang.

Här är det biskop Kaarlo Kallialas tur att tända ljus. Foto: Privat


LÄS OCKSÅ: Judiska församlingen i Åbo vill hålla låg profil efter dådet i Pittsburgh
LÄS OCKSÅ: Familjen Portnoj är den sista judiska familjen som driver klädesaffär

Chanukka eller Hanukka

Judisk högtid, även känd som ljusets fest eller invigningsfest.
Hanukka varar åtta kvällar, från 25 kislev till 3 eller 4 tevet – vilket infaller vid nymåne i november eller december. I år infaller högtiden den 22–30 december.
Hanukka firas till minne av mackabéernas återinvigning av Jerusalems tempel, 165 år före Kristus. När templet befriats började återuppbyggnaden och man trodde sig ha helig olja för en dag, men oljan räckte mirakulöst i åtta dagar, vilket har gett upphov till de åtta ljusen.

Uppdateringen klockan 17.50 gällde de två bilderna från evenemanget.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter