Förflytta dig till innehållet

Jubilerande begravningsbyrå öppnar nytt kontor i Åbo och byter namn – här får sorgen ta plats

Annina Suominen
många glada människor
30-årig byrå på ny plats. Begravningsbyrån Pietét har bytt namn till OMA Vehanen och har numera fyra kontor i Åbo. Det nyaste finns på Hantverkaregatan. Från vänster Marianna Mourujärvi, Eija Niemi, Sara Huhti-Sorjonen, grundaren Riitta Vehanen, Olli Vehanen, Hannu Vehanen, vd Matti Vehanen och Sofia Vehanen.

En begravningsbyrå där kunden får hjälp med allt som hör till processen. Det satsar OMA Vehanen i Åbo som fyller 30 i år på. I samband med jubileet öppnar ett nytt kontor i det så kallade Sjöhuset på Hantverkaregatan 4a.

Byrån har länge gått under namnet Pietét, men heter numera OMA Vehanen. OMA står för Olli, Matti och Anna, vilket är grundaren Riitta Vehanens barn.

Riitta Vehanen grundade företaget år 1993 men är pensionerad sedan fyra år tillbaka. Maken och juristen Hannu Vehanen driver Lakiasiat Vehanen Oy som också flyttar in i kontoret på Hantverkaregatan och samarbetar med begravningsbyrån.

Vehanens har nu fyra kontor i Åbo och verksamhet i Nådendal och Helsingforsregionen.

Det nya kontoret på Hantverkaregatan är ljust med naturinspirerade färger – trämöbler och gröna tyger. På första våningen står miniatyrkistor och urnor i hyllor. Ljusgröna gardiner täcker de stora fönstren på kontoret – men de är nästan genomskinliga och ljuset sipprar in.

Det är något annat än finska begravningsbyråer för 30 år sedan, konstaterar Riitta Vehanen.

– Då var alla fönster täckta, det var dunkelt och mörkt och människor vågade knappt stiga in.

Idag får sorgen synas och ta större plats.

blommorAnnina Suominen
Floristerna gör ett viktigt jobb på en begravningsbyrå. Att planera blomsterarrangemang är också en del av sörjandet.

Att byrån är inredd i naturnära färger är en följd av att Riitta Vehanen tidigare arbetade i skogsbranschen. Men hennes pappa är präst och mamman var teolog och rektor för Kristliga institutet.

– Branschens ämne var känt för mig och det passade mig att driva ett företag, säger hon.

Det första året hade byrån 50 begravningar per år, alltså inte ens en varje vecka.

– Flera år kunde vi inte lyfta lön själva. Men numera ordnar vi mellan 700 och 800 begravningar varje år.

För 30 år sedan var de flesta begravningarna också väldigt likadana, minns Riitta Vehanen.

– Numera är de mera personliga. Vi gör vårt bästa för att begravningarna ska vara så personliga som möjligt.

minikistor i hyllaAnnina Suominen
Kistor i olika färger och former. På Venhanens byrå presenterar man dem i miniatyrform.

Det kan synas i valet av musik eller präst, blomsterarrangemangen, minnesstunden och maten som serveras. Miniatyrkistorna och urnorna som visas på Vehanens kontor skvallrar också om det personliga, som exempelvis kistan som ser ut som en båt med segelaktigt tyg inuti.

Över 80 procent av de som begravs i Finland kremeras ändå numera och att sprida ut askan i naturen är också populärt.

En annan sak som blivit allt vanligare är att flera kunder inte hör till kyrkan. Mellan 20–25 procent av Venhanens kunder är inte medlemmar.

karl i soffaAnnina Suominen
Matti Vehanen är vd.

Företaget drivs numera av Matti Vehanen som är vd, Olli Vehanen som ansvarar för liktransporterna och Anna Vehanen som är styrelsemedlem.

Orsaken till namnbytet är delvis att ordet ”pietét” inte passar så bra i finskspråkigas munnar, enligt Vehanens, och delvis att man kan få intrycket att det är en företagskedja. Men Vehanens vill hellre behålla det familjära i namnet och verksamheten.

– Idén är att erbjuda kunderna allt som hör till en begravning. Vi erbjuder juridiska tjänster och även våra florister är en mycket viktig del av helheten, säger Matti Vehanen.

Sörjande vill ha personliga arrangemang, allt från enkla små buketter eller bara en blomma till riktigt stora buketter.

– Ibland hämtar folk något eget personligt, ett knippe av något från den egna gården. Det stärker bilden av att begravningen är en personlig sak idag, säger floristen Sara Huhti-Sorjonen.

Den juridiska biten handlar om allt från bouppteckningar till testamenten.

”Vi skrattar tillsammans, vi minns”

För att begravningarna ska bli så personliga som möjligt är det viktigt att man lyssnar på kunderna och tar reda på så mycket om möjligt om dem. Kunden ska känna sig sedd.

För att hantera andra människors sorg så måste man våga vara närvarande i stunden.

– Det betyder inte att vi gråter tillsammans med kunderna utan att vi fungerar som ett stöd för dem och försöker hjälpa dem vidare. Då kunderna får vara sig själva handlar det inte heller bara om tårar. Vi skrattar tillsammans, vi minns. Det är mycket mångsidigt, säger Riitta Vehanen.

– Du möter en sörjande människa och måste fundera på hur du ska trösta personen. Alla sörjer på sitt eget sätt. Vi kan göra något konkret för den sörjande i vårt arbete, säger Sofia Vehanen.

urnor i hyllaAnnina Suominen
Över 80 procent av begravningarna föregås numera av kremering.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter