Journalist bosatt i Ekenäs, Rosala och Mariehamn vann pris med att skriva om hur det förflutna formar oss

Kulturjournalisten Camilla Lindberg, bosatt i Ekenäs, Rosala och Mariehamn har vunnit en åländsk litteraturtävling.
I samband med firandet av att den åländska autonomin fyller hundra år utlyste Ålands kulturdelegation, Ålands landskapsregerings litteraturnämnd och jubileumsprojektet Åland 100 en novelltävling.
Till tävlingen kom hela 175 bidrag.
I sin motivering för Lindbergs vinnande novellbidrag ”Ur far Johannes album” motiverar juryn sitt val som följer: “Det [Ur far Johannes album] är en berättelse om att ha mött livets besvikelser och förlikat sig med dem, men också ett avstånd mellan generationer som rymmer lika mycket längtan och minnen, som närvaro och farväl.”
Gestalt med verklighetsförankring
— Far Johannes är en gestalt jag levt med länge, åtminstone med fragment av honom och hans son, och han har en verklighetsförankring. Dessa fragment har jag sammanställt till en novell. Karaktärerna utgör samtidigt en del av en större helhet som har potential att utvecklas till något mer. Det finns en lust till det och priset ger ytterligare skjuts åt detta, säger Lindberg.
Novellen utspelar sig på en ö, den kan vara åländsk, åboländsk eller någon annan skärgårdsmiljö där en äldre person som varit med om en hel del blickar tillbaka på sin barndom i början av 1900-talet. Nuet i novellen är för ungefär 20 år sedan.
— Novellen handlar om mannens föräldrars tillkortakommanden, barns förluster, maktövertag och hur detta kan påverka människor i generationer framåt. Det handlar, som juryn säger, om hur man kan förlika sig med sitt förflutna och bli kvitt det.
Ölivet ett återkommande element
Att händelserna är placerade på på en ö tycks, enligt Lindberg, vara ofrånkomligt.
— Min man och jag har en fascination för öar. Av någon anledning dras vi till dem. De utgör ett element där vi känner oss hemma.
Paret Lindberg har starka rötter i den åboländska skärgården och har också tillbringat mycket tid på ön Leros i Grekland.
— Varje ö är ett eget rike med egna förhållningssätt. Det är inte sant att öar är isolerade. På öar om någonstans har man under historien kommit i kontakt med olika kulturer tack vare förbindelserna till havs. Man är en del av ett större universum fast man sitter skyddad på sin ö.
Lindberg tycker att ordet ”egensinne” som karaktäriserat Ålands 100-årskampanj kan appliceras också på många andra öar och öbor.
— Som öbo känner man gemenskap med andra öbor. Egensinne är en egenskap som går igen också i karaktärerna i min novell.
”Ur far Johannes album” är skriven i det vinterbonade fritidshuset i Rosala.
— Novellen är ett tacksamt format. Det är mer projektinriktat och tidsmässigt begränsat än ett omfattande romanbygge och dessutom hade jag en deadline tack vare tävlingen. I annat fall hade också det här blivit en text i högen av ofullbordade textfragment i vårt sovrum.
Vinnaren i tävlingen belönas med 4 000 euro, tvåan och trean med 2 000 euro och en deltagare erbjuds möjligheten att delta i en skrivarkurs på anrika Biskops Arnö – Nordens Folkhögskola under sommaren 2022.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.