Jörgen Rönnbacks nya bok skildrar fiktiva Magersta


Jörgen Rönnback har kommit ut med en ny bok, ”Löpeld”. Foto: Anja Kuusisto
Pargas brukar kallas Magerstan, men i Jörgen Rönnbacks färska bok ”Löpeld” finns ett gruvsamhälle vid namn Magersta. Namnleken kan föra en till exempel till svenska Farsta men i Rönnbacks fiktiva Magersta finns Pargas-paralleller.
– Jag vill gärna att mina läsare ska känna igen sig på något sätt, även om det är en helt ihopdiktad historia.
I centrum står Angela, som Tjernobylåret 1986 väljs till ortens lucia. Hon möter inte bara ljus och lycka utan tvingas ut på äventyr i världen.
Enligt Rönnback blev det en både tragisk och stundom komisk historia, och under skrivprocessens gång fick han inse att Angela rymde iväg på egen hand, texten fick följa efter.
– Idén till den här boken och vissa skisser på den har jag haft väldigt länge, då i novellform. Det egentliga skrivandet och utvecklandet av texten till en roman blev av först under senare år.
Bokutgivning under två perioder
När man ser på utgivningsåren för Rönnbacks tidigare böcker är det tydligt att författandet har två cykler.
Böcker utgivna i slutet på 1980-talet och början av 1990-talet, sedan ett längre uppehåll tills pensioneringen 2009 ledde till nya alster av årsmodell 2011 och 2014 – och nu ”Löpeld”, utgiven på eget förlag och tryckt på Nordprint i Helsingfors 2018.
Vad hände där emellan, mellan 90-talet och 2010-talet?
– I början av 1990-talet deltog jag i Yles manustävling kallad Ord för bild, där vi som klarade oss utlovades mycket. Av omkring 480 inlämnade manus blev mitt manus tvåa, men det blev aldrig någon film. Jag blev besviken och övergav skrivandet.
I centrum för det manuset stod en man som friställs från det lokala bruket, och berättelsen övergår till hur han finner mening i att börja skida.
Kanske den idén borde få bli bok någon gång?
– Tja, vi får se, säger Rönnback.
Rönnback är en ”riktig författare”
Jag påpekar att han med rätta kan kalla sig författare, han är medlem i Finlands svenska författareförening.
– Ja, det är ett medlemskap jag värderar högt.
Och trots intresse från ”riktiga” finlandssvenska förlag för ”Löpeld” gav han ut romanen på eget bevåg och med egen risktagning. Distributionen sker via lokala affärer i Åbo, Pargas och skärgården. 150 ex lät han trycka upp.
– Jag orkar inte vänta på förlagens tidtabell, man vet aldrig vad morgondagen för med sig. Men om jag ännu ska skriva någonting så blir det väl att utveckla filmmanuset från 90-talet.
Jörgen Rönnback
- Pargasbo som pensionerades år 2009 som lärare. Har bland annat jobbat vid Kimitoöns högstadium och som ledare för många skepparkurser i Åboland.
- Blev änkling 2016. Har två söner som båda bor utomlands. En sondotter bosatt i Holland har illustrerat pärmen till Rönnbacks senaste bok.
- Är medlem i Finlands svenska författareförening, en förening där man måste anhålla om medlemskap. För att kalla sig författare ska man ha kommit ut med två verk ”av litterärt värde på svenska”, såsom utgivningar på professionella förlag.
- Rönnbacks första bok utkom 1987 på Schildts förlag, ”Farligt farvatten”. Senare böcker har utkommit på Scriptum och Litorale. Den allra färskaste boken är utgiven på eget förlag.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.