Förflytta dig till innehållet

Jordgubbsodlarna står inför problem – brist på arbetskraft och brådmogna jordgubbar

Carina Holm
två personer vid en stor låda jordgubbar.
Gunilla och Kurt Ekström driver jordgubbsodlingen i Simonby i Pargas.

Värmeböljan ställer till med problem för den tidigare förutspått bra och långa jordgubbssäsongen. Ännu för en vecka sedan såg jordgubbsodlarna fram emot en ovanligt bra säsong. Nu mognar jordgubbarna i en allt för snabb takt.

– Alla lider av hettan, jordgubbarna också, säger Kurt Ekström som odlar jordgubbar i Simonby i Pargas.

man vid jordgubbsodlingCarina Holm
Hettan gör att jordgubbarna blir små och söta, men större bär är bättre för odlarna eftersom de går snabbare att plocka och snabbare fyller lådorna, säger jordgubbsodlaren Kurt Ekström.

På hans gård har man bara plockat jordgubbar i två dagar och man märker redan att de är små och brådmognar. Ekström konstaterar att hettan förkortar jordgubbssäsongen med 30 procent.

Ett av problemen med värmen för bärplockarna är att de överhuvudtaget inte kan plocka mitt på dagen då det är som hetast. Det är både olidligt att arbeta då och jordgubbarna är för varma och mjuka för att plockas.

jordgubbar i närbildCarina Holm
Jordgubbarna mognar för snabbt i år.

Kurt Ekström säger att det gäller att plocka jordgubbarna snabbt och vattna dem ordentligt.

Han har tillräckligt med plockare anställda och utmaningen för dem är att det inte finns så mycket jordgubbar att skörda.

man vid en traktorvagn med jordgubbslådorCarina Holm
På dagen är jordgubbarna svårare att plocka då de mjuknar i värmen.

Boendeplatserna på Alanteen Tila tas upp av ukrainska flyktingar

För Alanteen Tila i Pemar är problemet snarare att få tillräckligt många bärplockare anställda.

Deras jordgubbssäsong kommer inte att förkortas eftersom de använder växthus och tunnelodlingar där temperaturen kan kontrolleras. De förväntar sig en stor jordgubbsskörd.

Alanteen Tila lade för ett par dagar sedan ut en arbetsannons där de efterlyste 40 bärplockare att börja jobba direkt.

De behöver akut mer arbetskraft både för att möta takten som jordgubbarna mognar i och för att de först nu kan anställa den mängd bärplockare som de behöver. Detta är på grund av att de flesta som söker jobb på gården också behöver boende.

– Vi har 130–140 bekväma sovplatser, säger Aarni Alanne, men en stor del av dem tas just nu upp av familjernas barn och mor- eller farföräldrar, som inte jobbar.

Gården har erbjudit logi åt ukrainska flyktingar, av vilka många är barn och åldringar. Vanligtvis brukar boendeplatserna användas för dem som jobbar på jordgubbsodlingen.

Nu har Alanteen Tila lyckats ordna fler boendeplatser på andra håll åt sina bärplockare, vilket innebär att de kan anställa igen. Högsäsongen är redan i full gång och arbetskraften behövs snabbt för att inte jordgubbarna ska hinna ruttna. Bara ett par dagars försening rubbar rytmen jordgubbarna ska plockas enligt.

– Jordgubbarna blir snabbt dåliga och man riskerar att komma in i en ond cirkel där de andra bären påverkas om de ruttna inte plockas bort, säger Aarni Alanne.

Alanne är orolig för att de inte ska hinna skörda allting. Han nämner också finansiella utmaningar med de ökade produktionskostnaderna och den humanitära hjälpen.

jordgubbsplanta i närbildCarina Holm
Jordgubbar tycker bäst om sval sommar med temperaturer på mellan 15 och 20 grader.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter