Förflytta dig till innehållet

Jonatan Johansson på blixtvisit i Pargas – söker nytt tränaruppdrag på brittiska öarna

Man med en bro i bakgrunden.

Jonatan Johansson är på blixtvisit i Pargas och passar på att njuta av läget. Foto: Mikael Heinrichs


Jonatan Johansson avbröt bollandet med sonen Jonatan junior på Aktia Arena och hoppade på cykeln för en intervju under den korta minisemestern i Pargas. Han åker tillbaka till Skottland på söndag, men hinner eventuellt titta in på gymnasiets 25-årsabiträff innan det.
– Jag försöker faktiskt koppla bort från fotbollen och ta lite distans då jag är här, men vi brukade spela fotboll runtomkring på olika planer i Pargas i tiderna med farsan, så nu är cirkeln sluten, skrattar Johansson.

Pluggar för Pro-licens

Beroende på jobbsituationen kan det bli en ny semester i Pargas och Finland senare under sommaren, men innan det blir det några intensiva veckor i Italien med U21-EM.
43-åringen pluggar för tillfället med en UEFA Pro-tränarlicens som målsättning. Den krävs för att få jobba permanent som chefstränare för en klubb i de högsta serierna i Europa.
– Utbildningen går på två år och jag har nu ett halvår bakom mig. Det är skotska fotbollsförbundet som ordnar kursen och vi ska till Italien i juni för att följa med och analysera U21-EM. Det här är den mest intensiva perioden av utbildningen som annars består av närstudier i snitt tre dagar per månad och en massa hemarbeten, säger han.
Som utbildare fungerar bland andra tidigare Premier League-tränarna David Moyes och Malky Mackay.

Jonatan Johansson

  • Som spelare: Team-82, TuPa, PIF, TPS, FC Flora (Estland), Rangers F.C. (Skottland), Charlton Athletic (England), Norwich City (England), Malmö FF (Sverige), Hibernian (Skottland), St. Johnstone (Skottland).
  • Som tränare: Greenock Morton U20, Motherwell U20, Finlands A-landslag (assisterande), Rangers FC (assisterande), Greenock Morton.

Snabba ryck inom branschen

Att tränaryrket är ett med snabba ryck har Johansson redan hunnit uppleva i flera repriser. Hans dryga 1,5 år i Glasgowklubben Rangers inleddes som assisterande till portugisen Pedro Caixinha och avrundades som tf. chefstränare tillsammans med Jimmy Nicholl.
– Medeltalet för tränaranställningar är väl ungefär ett år, så visst kan det vara tvära kast. Samtidigt dyker det upp situationer som man inte kan förbereda sig på någon kurs för – och det är väldigt intensivt. Som chefstränare har man egentligen inga lediga dagar, utan då spelarna är lediga planerar man fortsättningen.
Tiden som assisterande under Caixinha ser han ändå som väldigt lärorik.
– Det kanske blev en liten kulturkrock där, Caixinha kommer från Jose Mourinhos skola och har ett väldigt taktiskt kunnande. Nu går det ju bra för honom i Mexiko. Det var oerhört intressant att se hans arbete på nära håll, det var så otroligt metodiskt och slipat, en bra skola helt enkelt.

Mycket att hålla koll på

I en mindre klubb är det allt mer som faller på tränarens bord. Som i Greenock Morton i skotska andraligan Championship den gångna säsongen – ett värv som slutade nästan lika abrupt som det började.
Kontrasten mellan Rangers och Morton var enorm – som dag och natt. Rangers har så gott som oändliga resurser i jämförelse med den lilla klubben från Greenock.
Den största lärdomen Johansson tog med sig av sin sejour som började ”mitt i” efter att den tidigare managern Ray McKinnon lämnade för konkurrenten Falkirk var att lära sig att göra mindre och fokusera på de rätta sakerna.
– I Morton var det jag och ordföranden som gjorde alla beslut gällande reservlaget och första laget. Det omfattade allt från matchtaktik till kontrakt och budgetarbete. Man fick göra allt det man inte fått göra tidigare, då man som assisterande endast kunnat ge goda råd. Nu hade jag resultatansvaret.

Hyfsad säsong med tanke på förutsättningarna

Då Johansson tog över Morton hade klubben redan gjort av med största delen av sin budget för säsongen och Johansson fick lov att strama åt ytterligare då klubben tampades med en ansträngd ekonomi.
– Serien var tuff och vi gjorde ytterligare nedbantningar under pågående säsong. Truppen minskades och förutsättningarna var svåra, men jag tycker ändå att det gick hyfsat bra i och med att vi slutade femma i en verkligt jämn serie.
– Vi hade en tyngre period där i mitten, men ryckte upp oss igen på slutet. Det hela var en oerhört lärorik upplevelse för mig som tränare, men i dagens fotboll är det så här och det gäller att acceptera det och gå vidare.

Gillar spelarprofilering

Den brittiska manager-modellen är något som Johansson trivs med. Han gillar att profilera spelare och leta efter ”de rätta typerna” till truppen.
Ett exempel på lyckad spelarprofilering från Johanssons sida var colombianen Alfredo Morelos som i juni 2017 gick från HJK till Rangers. Den hetlevrade anfallaren skrev på ett treårigt kontrakt med Glasgowklubben och har sedan dess förlängt med Rangers fram till maj 2023.
– Det var roligt att i Morton kunna använda sig av sina kontakter. Vi fick in några bra spelare på förmånliga lånekontrakt från Rangers och Kilmarnock under säsongen. Men i slutändan handlar det om att vinna matcher, att få spelarna att spela för dig och att skapa en bra stämning i truppen. Där tycker jag också att jag lyckades.
– En annan sak jag lärde mig var att då det kör ihop sig, vill man jobba ännu hårdare och grubblar till och med för mycket på situationen. Ofta kan det vara bättre att göra litet mindre och fokusera på rätt saker. Då man jobbar rätt ensam finns det begränsningar på vad man klarar av och kan göra.
Vad hände riktigt i slutet av säsongen, du sade upp dig bara timmar innan säsongens sista match?
– Det är litet knepigt och jag kan egentligen inte öppna upp den saken så mycket i och med att jag tekniskt sett fortfarande är under kontrakt med klubben, men det handlade om att en ny investerare kom in i bilden och hade sina planer som jag inte kunde omfamna. Jag såg det ur en professionell synvinkel som vettigast att sluta, men visst hade jag gärna fullföljt säsongen och avslutat det hela på ett snyggare sätt.
Hur är läget nu, har du något nytt jobb på lut?
– Inte direkt, men visst har jag funderat på alternativen. Förstås vill man alltid gå framåt och jag vill absolut fortsätta som huvudtränare. Visst kan det dyka upp också andra alternativ och det gäller att ha en öppen inställning. Det finns så enormt många roller i proffsklubbar inom den brittiska fotbollen.
Det är alltså sannolikt att det blir en fortsättning någonstans på de brittiska öarna?
– Så är det, jag gillar fotbollen där och kulturen där. Men Skottland är ett litet land och har ändå rätt få storklubbar, sonen fyller nio i december så en flytt är inte utesluten. Det hör liksom till den här branschen, säger Johansson som medger att det kan börja bli lätt nervöst om inget klarnar inom den närmaste månaden.

Följer sina gamla klubbar

Han följer fortfarande aktivt med de klubbar och ligor han spelat i. Särskilt då Malmö FF i Allsvenskan samt Charlton som för tillfället kvalar om avancemang till engelska Championship.
Lee Bowyer har gjort ett bra jobb där, Malmö har ju klarat sig otroligt bra de senaste åren, frånsett fjolåret då. TPS ligger också nära hjärtat, jag jobbade en del med Tommi Pikkarainen på juniorsidan i TPS då jag var i klubben senast och jag hoppas att de går upp i år.
– Det kan ju dessutom gå så att Finland möter Skottland ännu i Nations League-slutspelet, det skulle ju vara kul, säger Johansson.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter