Förflytta dig till innehållet

Jonas Gardell vill göra det omöjliga möjligt

Jonas Gardell promoveras till filosofie hedersdoktor vid fakulteten för humaniora, teologi och psykologi vid Åbo Akademi på fredag. Foto: Mikael Piippo/SPT


När en journalist en gång frågade Jonas Gardell hur han vill bli titulerad – som författare, komiker eller dramatiker – svarade han: I am the fucking queen of everything.
– Med det menar jag att man ska omfamna allt och inte vara rädd för vad någon kallar dig. Det är inte andra som ska bedöma dig, eller sätta gränser för ditt liv. Det gör bara du själv, säger Gardell medan han smuttar på sitt te i trädgården utanför Sibeliusmuseet i Åbo.
Han har nyss avslutat sin föreläsning vid fakultetens för humaniora, teologi och psykologi festseminarium med orden: Var snäll mot någon du inte känner och var stark för den som är svag. Kom ihåg att den svaga en dag kan vara du.
Han är i Åbo för att på fredag promoveras till filosofie hedersdoktor vid Åbo Akademi för sitt engagemang för sexuella minoriteter och i synnerhet sitt sätt att kommunicera frågorna inom teologi och religionsvetenskap.

En tid av förändring

I det Sverige som Gardell växte upp betraktades homosexualitet som en sjukdom. Det fanns två tevekanaler, tre radiokanaler och en Ingemar Stenmark. Det var en alternativlös tid som Gardell är glad för att ha förpassats till historiens annaler.
Det var en tid då männen sökte kärlek och närhet i sunkiga pissoarer och skumma parker. Därifrån har resan till de akademiska finrummen, till teaterscenerna och förlagsfesterna varit lång och stundvis krokig, men Gardell har alltid stått upp för sin homosexualitet.
Om någon på 1980-talet hade sagt att en vänsterhänt, plattfotad homosexuell en dag skulle gifta sig med en man, kalla sig för pappa och ta emot utmärkelsen årets homo ur kronprinsessan Victorias hand, skulle han ha sagt att det är omöjligt.
Men genom en envis och målmedveten kamp för de sexuella minoriteternas rättigheter ändrades allmänhetens inställning så småningom, säger han.
– Mirakel sker inte genom att Gud knäpper i fingrarna. Det en krävs en daglig kamp och hårt arbete för att göra det omöjliga möjligt.

Brytningspunkterna

Gardell nämner två brytningspunkter som gjorde att de homosexuella fick plats i det offentliga rummet och att de inte längre behövda gömma sin sexualitet.
Den ena var aids-epidemin på 1980-talet. Trots stigmat kring sjukdomen som kallades för bögpesten var människor tvungna att hitta ett nytt förhållningssätt till de homosexuella som tidigare närmast hade ignorerats av den stora allmänheten.
– Den andra brytningspunkten var när jag och andra offentliga personer synliggjorde homosexualiteten. När folk såg oss och kunde skratta tillsammans med oss, insåg de att vi har mycket gemensamt och att man inte behöver vara rädd för oss.

”Mark och jag var så fina att vi nästan inte var bögar”.

Nu är Gardell och hans man Mark Levengood och deras två barn något av idealbilden av den lyckliga familjen. I en intervju för den svenska journalisten Ann Lagerström säger Gardell att ”Mark och jag var så fina att vi nästan inte var bögar”.
I dag är samkönade äktenskap tillåtna i över 20 länder i världen. I de flesta länder har besluten föregåtts av en häftig debatt, men efter att besluten har fattats har det oftast skett en snabb attitydförändring och numera höjer knappast någon på ögonbrynen då två män eller två kvinnor gifter sig. Men det betyder inte allt skulle vara frid och fröjd, säger Gardell.
– Det har uppstått ett slags ”Bögschengen” och på många håll i Europa ordnas det regnbågsparader och liknande evenemang, medan de homosexuellas situation i till exempel Mellanöstern och de forna öststaterna bara blir värre. Därför behövs det en fortsatt kamp.

Jonas Gardell. Foto: Mikael Piippo/SPT


Gardell är stolt att nu promoveras till hedersdoktor vid Åbo Akademi. Det är tredje gången han förlänas den titeln. År 2008 blev han hedersdoktor i teologi vid Lunds universitet och fem år senare promoverades Gardell till medicine hedersdoktor vid Linköpings universitet.
– Varje gång jag har promoverats har jag känt mig hedrad och glad. Jag ser det som en bekräftelse på att folk vill lyssna på mig och att man är öppen för en dialog. För Åbo Akademis del hoppas jag att det leder till något annat än bara en högtidlig sammankomst, men exakt vad det kan vara kan jag inte svara på ännu.

FAKTA

Jonas Gardell
Född: 2.11.1963 i Täby.
Familj: Maken Mark Levengood, barnen Amos och Olga.
Känd som: Författare, manusskribent, artist och ståuppkomiker. Förkämpe för de homosexuellas rättigheter.
Aktuell som: Blir hedersdoktor vid Åbo Akademi. I höst utkommer boken ”Till minnet av en villkorslös kärlek”. Ett släktepos på 550 sidor som tagit Gardell sex år att skriva.
Tre personer som jag vill bjuda på middag: Mina föräldrar som nygifta, författaren Selma Lagerlöf och konstnären Eugen Jansson.
Om jag vore ett mumintroll skulle jag vara: En blandning av Snusmumriken, Filifjonkan, Misan och Muminmamman.

Tretton blir hedersdoktorer vid Åbo Akademi

Vid Åbo Akademis doktorspromotion i konserthuset på fredag promoveras tretton personer till hedersdoktorer. De får utmärkelsen för deras gedigna vetenskapliga meriter eller som erkänsla för betydande insatser i samhället. Hedersdoktorerna är:
Ingegerd Bergbom, professor emerita, Göteborg. Mariela Castro Espín, direktör, Havanna. Tarja Cronberg, TkD, ED, Köpenhamn. Jonas Gardell, författare, Stockholm. Anders Hallberg, professor emeritus, Uppsala. Riitta Keiski, professor, Uleåborg. Jan Kleineman, professor, Stockholm. Sirpa Kähkönen, författare, Helsingfors. Laura Londén, biträdande generalsekreterare, New York. Armi Mikkola, undervisningsråd, Helsingfors. Hannu Nurmi, professor emeritus, Åbo. Nils Christian Stenseth, professor, Oslo. Peter Vesterbacka, entreprenör, Helsingfors.
Ekonomierådet Håkan Anttila utnämndes till filosofie hedersdoktor vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier. Åbo Akademi har med sorg mottagit budet om Anttilas frånfälle den 7 mars 2018. Hedersdoktorer promoveras inte postumt.
Till jubeldoktorer promoveras: Dan Eklund, teknologie doktor i kemisk träförädlingsteknik. Lorenz Grönvik, teologie doktor. Ebbe Nyman, filosofie doktor i fysik. Nils Storå, filosofie doktor i nordisk etnologi.
Jubeldoktorerna har disputerat för 50 år sedan.
Förutom jubel- och hedersdoktorerna promoveras 91 personer som har doktorerat vid Åbo Akademi. I festligheterna i konserthuset deltar cirka 600 personer och i kvällsfestligheterna i Åbo slott 350 personer.
Efter promoveringen i konserthuset går doktorerna i procession till Åbo domkyrka för en ekumenisk gudstjänst. Procession beräknas starta lite över klockan 15.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter