Jonas Böhlmark har sprungit och paddlat från Norge till Åbo för att öka kunskap om bipolär sjukdom

Jonas Böhlmark var 19 år gammal då han plötsligt utan förvarning drabbades av en psykos. Han blev intagen på vård och fick diagnosen bipolär sjukdom.
I tio år valde han att inte berätta för någon utanför närkretsen om sin sjukdom och smusslade med medicinerna. Efter att han drabbades av sin andra psykos valde han ändå att öppna upp om sin sjukdom.
Idag vill han sprida kunskap om bipolaritet för att minska stigmat kring sjukdomen.
– Jag vill visa att man kan leva normalt och må bra så länge man ser till att äta och sova ordentligt, röra på sig, sköta om sina människorelationer och såklart följa sin medicinering.
Böhlmark beskriver det som att leva med diabetes. Man ska se till att leva hälsosamt och därtill ta sin medicin.
– Alla känner till det här och det är inget märkligt med det, men kring bipolär sjukdom finns däremot ännu ett stigma.
Mani och depression i cykler
Bipolär sjukdom innebär att man är manisk och deprimerad i olika perioder.
I de maniska perioderna går hjärnarn upp i varv och man får överdrivet mycket energi och blir impulsiv. I depressionsfaserna blir man däremot djupt nedstämd och orkeslös.
Böhlmark beskriver bipolär sjukdom som ”1000 sjukdomar i en”, eftersom den kan se väldigt olika ut för olika personer. För honom själv har idrott blivit ett sätt att hantera sjukdomen.
– En del festar och spelar bort alla pengar eller fattar andra impulsiva beslut som är svåra att ta tillbaka då den maniska fasen är över. Jag försöker träna igenom fasen.
Böhlmark poängterar att det är viktigt med medicinering för att kontrollera perioderna. Man har en grundmedicinering och därtill tar man extramedicin då man känner att man börjar gå upp i mani.
– För mig kan det börja kurra i magen, fötterna börjar svettas, jag får plötsligt en massa idéer och olika känslor och intryck blir starkare, beskriver Böhlmark.
Utöver medicin säger han att det är viktigt med bra människorelationer. Personer i närkretsen kan känna igen symptomen och stöda.
– Man borde börja ta medicin då man känner sig på topp, vilket är svårt. Allt funkar bättre än normalt, tills det brakar.
Från elitskidåkning till extremäventyr
Böhlmark har varit elitskidåkare, skidat Vasaloppet flera gånger och även dragit olika träningsläger inför loppet.
Efter sin andra psykos för ett par år sedan började han satsa på extremäventyr för att genom dem sprida kunskap om sin sjukdom.
2020 skulle han skida från Dalarna i Sverige till Ryssland, men stoppades vid gränsen på grund av coronan. Han har också tidigare bland annat paddlat på SUP-bräde från Stockholm till Åbo.
Den pågående resan startade i Nordnorge den 12 september, därifrån han tillsammans med äventyrskollegan Axel Bergsten sprang till Treriksröset och fortsatte paddlande med SUP-bräde genom hela Torne älv.
Från Haparanda fortsatte Böhlmark ensam till fots. Nu har han sprungit hela vägen längs Finlands kust och på lördagen nådde han Åbo. Härifrån fortsätter färden till Helsingfors, och därifrån eventuellt vidare till Estland.
– I genomsnitt blir det 30–40 kilometer om dagen, rekordet är 60 kilometer, säger Böhlmark.
Böhlmark springer med en vagn där han har sin packning. Han övernattar i en hängmatta i en sovsäck, med en presenning ovanför som regnskydd.

Viktigt med stöd från samhället
På Böhlmarks Instagram kan man följa med hans resa och där skriver han också öppet om sin sjukdom. Han hoppas att en dag få ge ut en bok om bipolär sjukdom.
– Jag har redan skrivit boken och letar nu efter ett förlag som vill ge ut den.
Böhlmark poängterar att det är viktigt att samhället erbjuder stöd till personer med bipolär sjukdom, och därför vill han sprida kunskap om ämnet.
– Äventyren fortsätter jag med så länge medierna fortsätter skriva om dem och bipolär sjukdom. Eller åtminstone så länge kroppen håller, tillägger Böhlmark, och konstaterar att han hittills klarat sig med endast skavsår på fötterna.
Jonas Böhlmark
Ålder: 32.
Hemma från: Mora, men bor sedan flera år i Stockholm.
Yrke: Influencer/författare. Har också jobbat flera år som personlig tränare.
Aktuell med: Sprungit från Nordnorge till Treriksröset, paddlat hela Torne älv med SUP-bräde och därefter sprungit från Haparanda till Åbo. Med äventyret vill han sprida kunskap om bipolaritet och därmed minska stigma.
På Instagramkontot jonasbohlmark kan man följa med äventyret och läsa mer om bipolär sjukdom
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.