John Vikström föreslår en utvidgad äktenskapssyn – ”Samtal med homosexuella har påverkat mig starkt”

Ärkebiskop emeritus John Vikström vill se ett vigselformulär som kan användas av alla, oberoende av kön. Det skulle vara ett alternativ till de traditionella formulären.
— Min text publicerades också på tidningen Kotimaas nätsidor, och lär diskuteras mycket där. Men jag sover nog bättre om jag inte följer med diskussionen, ler John Vikström över en Runebergstårta i hemmet i Åbo.
Vikström syftar på en lång artikel, först publicerad i tidskriften Kanava och sedan på Suomen Kuvalehtis sajt den 22 januari. I den föreslår han en lösning på en av den evangelisk-lutherska kyrkans stora tvistefrågor: vigsel av samkönade par.
Vikströms förslag är att introducera ytterligare ett vigselformulär, som är könsneutralt. Sedan kan prästerna välja om de använder det formuläret eller ett traditionellt som talar om man och kvinna.
Det är ingen optimal lösning, säger han.
— Visst skulle det se snyggare ut med bara en syn, men det är en komplicerad värld vi lever i. Mina motiv bakom artikeln är hänsyn till de homosexuella, i kyrkan och i samhället, och omtanke om kyrkans enhet.
Tre villkor är uppfyllda
Vikström granskar tre villkor för om kyrkan kan skapa en parallell, könsneutral äktenskapssyn – och finner dem uppfyllda.
För det första har kyrkan redan länge haft en dubbel äktenskapssyn när det gäller förhållandet mellan man och kvinna. Det har funnits möjlighet att välja ett äldre, mera patriarkalt formulerat vigselformulär, eller ett nyare där makarna beskrivs som jämställda.
För det andra, menar Vikström, är äktenskapets primära funktion att skydda, stödja och främja kärleken mellan två människor.
— Kyrkan har aldrig haft villkoret att de som gifter sig kan alstra barn. Då skulle till exempel vi pensionärer aldrig få gifta oss.
Det tredje villkoret handlar om synen på homosexualitet. Ser man den som förbjuden kärlek är vägen till välsignelse stängd.
— Men utifrån vad vetenskapen säger om homosexualiteten måste vi bedöma den annorlunda än på Bibelns tid. Jesus lyssnade både på de heliga skrifterna och på människornas konkreta belägenhet. Tittar man enbart på skrifterna gör man inte rättvisa åt tanken på en fortgående skapelse.
Med det sagt förankrar Vikström sin argumentation i en mängd Bibelcitat. Samtidigt är han medveten om att alla knappast låter sig övertygas.
— Nej, men jag önskar att vi ändå kunde finna en gemensam väg framåt.
— En väg har två kanter som man kan gå längs, men det är ändå en gemensam väg. De som vill ha kvar den gamla synen må behålla den. Så här kan vi ge rum åt varandra.
Blev anklagad för villoläror på 90-talet
John Vikström säger att de homosexuellas situation länge har engagerat honom. Efter en radiointervju på 90-talet blev han till och med anklagad för villoläror då han kritiserat den hätska tonen i en riksdagsdebatt.
— Jag var den första biskopen som blivit det sedan 1600-talet! Då förordade jag ännu inte äktenskap för homosexuella, men sade att de måste få följa sitt samvete. Mitt motiv var detsamma då – omtanke om de homosexuella.
Han har alltså själv också gjort en åsiktsresa.
— Jo, det medger jag utan omsvep. Hela samhället har ju gjort det. För min del har samtal med homosexuella, inte minst inom kyrkan, spelat en viktig roll. Till exempel med skådespelaren Simon Häger, som i 15 år bad till Gud om att slippa de inre konflikterna. Det har påverkat mig starkt. Vi människor har en allmän benägenhet att stöta ifrån oss det som upplevs som ett hot mot vår identitet. Men Jesus inneslöt de utstötta i gemenskapen. Det är ett väldigt centralt motiv för mig.
”Nu är läget ohållbart”
Hela frågan om kyrkans äktenskapssyn har varit högaktuell sedan riksdagen år 2017 antog en äktenskapslag som inkluderar de homosexuella.
Läget nu är ohållbart, konstaterar Vikström, eftersom det finns präster och domkapitel som inte anser sig kunna följa den nuvarande ordningen för kyrklig vigsel.
Vikström säger att hans förslag egentligen inte är nytt eller radikalt. Bland annat Norge har redan ett liknande system, och Vikström tror att stora delar av Västvärlden småningom landar där.
— Kärnfrågan är om man ska få välsigna samkönade par eller inte. Besvarar man frågan jakande blir följdfrågan hur man ska göra det, och då är det naturliga att det sker inom ramen för äktenskapslagen.
Uttalar sig som privatperson och teolog
Kyrkans ”riksdag”, Kyrkomötet, samlas nästa gång i maj i Åbo. Men Vikström vill inte sia om när en utvidgad äktenskapssyn kan bli verklighet. — Jag vill överlag inte springa i vägen för mina efterträdare. Men jag konstaterade att också andra pensionerade ämbetsmän uttalar sig i aktuella frågor, så då får jag väl också göra det. Jag hoppas någon lyssnar.
John Vikström säger att hans avsikt inte är att propagera, men att man nog både ”på och mellan raderna” tydligt ser var han själv står.
Kunde du ha skrivit en lika tydlig artikel då du var i aktiv tjänst?
— Som emeritus så representerar jag inte kyrkan på samma sätt, så i den meningen är jag nog friare. Jag uttalar mig i första hand som privatperson och kristen teolog.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.