Förflytta dig till innehållet

Johannes 37 ger upp allt för att bli buddhistmunk – hundratals firade Vesak i templet i Åbo och såg när hans huvud rakades

Johannes Cairns, numera Johannes Đồng Kiên, blev intresserad av buddhismen redan som 14-åring. Han är nu Finlands första buddhistiska munk med finländska rötter, i ett buddhistiskt kloster i Finland. Just nu finns det två andra finländska buddhistmunkar. Den ena bor i Italien och den andra i Australien.

Lördagen den 14 maj 2022 var ingen vanlig lördag. Men det var det få i Finland som visste.

Vädret var soligt och blåsten fick färggranna vimplar i stadsdelen Moisio i Åbo att fladdra i vinden. Överallt hade man ställt fram violer och hortensior i olika färger. Och det hade placerats ut apelsiner, äpplen och meloner i olika arrangemang.

Doftstickor och levande ljus tändes i pagoden, vid statyn av baby Buddha och inne i templet.

En man utanför ett tempel.Monica Forssell
Före ceremonin står Johannes Cairns, numera Johannes Đồng Kiên, utanför templet i Moisio och tar emot gästerna. De kommer för att fira Vesak och honom.

Ingen vanlig lördag, nej. Hundratals människor anlände på cyklar och i bilar för att fira Vesak men också för att ta del av dagen då Finland fick sin första finländska buddhistmunk, i ett buddhistiskt kloster i Åbo.

Ännu några minuter före ceremonin i templet ska börja, står Johannes Cairns eller Johannes Đồng Kiên som han numera heter, ute på gården i solen.

Vinden tar tag i hans halsduk och rufsar till håret. Om en liten stund har han nått en milstolpe han väntat på sedan tonåren.

Hur känns det?

– Med tanke på hur betydelsefull den här dagen är i mitt liv och i de buddhistiska kretsarna i Finland så känner jag mig faktiskt ganska avslappnad, säger Đồng Kiên.

Han ser glad ut. Det är många som vill komma fram till honom och byta några ord. Vänner, bekanta, kolleger.

Ingången till ett buddhistiskt tempel.Monica Forssell
Det buddhistiska templet Liên Tâm, eller Lotushjärtats tempel i Moisio öppnade 2013. Det är byggt på en åker.

Liên Tâm-klostret i Åbo

Öppnades på sommaren 2013
Grundades av det vietnamesiska buddhistiska samfundet i Finland
Bygget inleddes 2005
Är Finlands första buddhistiska tempel
Byggdes med hjälp av donationer och frivilligarbete
Utsattes för illdåd under byggnadsskedet. Det allvarligaste brottet inträffade 2010 då templet utsattes för en anlagd brand
År 2014 fick samfundet ett ekonomiskt bidrag av Åbo stad
På gården finns en stor marmorstaty som föreställer Quán Thế Âm eller medkänslan, nådens och den gudomliga kärlekens gudinna
Klostret leds av abbot Thich Hanh Bao

Inne i templet har människor redan börjat samlas och strax kommer han att tåga in i templet i en liten procession. En del av publiken sitter på dynor framför altaret, andra på stolar. Det pratas, skrattas, barn kilar in och ut och doften av mat från tälten utanför blandas med doften av doftstickor.

Människor tågar in i ett tempel fullt av människor.Monica Forssell

På en av stolarna närmast altaret sitter Đồng Kiêns mamma. Hon har kommit från Lahtis för att närvara vid ceremonin som innebär att hennes son kapar banden till sitt tidigare liv och börjar sitt liv som buddhistisk munk.

– Det här är en slags död, förklarar Đồng Kiên då vi ännu står ute i solen på gårdsplanen med alla blommorna, bilarna och människorna.

En kvinna sitter på en stol.Monica Forssell
När en person vill bli munk hör det till att föräldrarna hörs. På bilden lyssnar Satu Juntunen till det tal som sonen Johannes håller till henne. I talet tackar han henne för kärlek och omvårdnad.

Att övergå från ”hem” till ”hemlös” betyder inom buddhismen att man viger sitt liv åt något annat än att försöka uppfylla sina egna själviska önskningar. Man viger sitt liv åt något större som medkänsla och en strävan att släppa taget.

Frukter, ljus och rökelse på ett buddhistiskt altare.Monica Forssell
Det buddhistiska altaret smyckas med bland annat frukt och levande ljus.

Đồng Kiên är 37 år. Han är uppvuxen i Lahtis och disputerade för doktorsgraden vid Helsingfors universitet år 2018 med en avhandling om antibiotikaresistenta gener.

För tillfället har han på gång en avhandling om den buddhistiska traditionen och klimataktivism. Men åtminstone delvis måste han i och med munklivet avstå från det akademiska arbetet. Vissa buddhistiska traditioner tillåter visserligen munkarna en aktiv roll i samhället men det är oklart om Đồng Kiên kan fortsätta forska.

– Om jag fortsätter så gör jag det inte för min egen vinnings skull utan för det allmännas bästa, säger Đồng Kiên.

Det är ingen liten sak att avstå från egna önskningar. Men enligt Đồng Kiên är tanken på att släppa taget också befriande.

En man läser från ett papper i ett tempel. Monica Forssell
Hundratals ville följa med när Johannes Đồng Kiên anslöt sig till klostret.

Framme vid altaret kommer Đồng Kiên att på finska och vietnamesiska be klostrets abbot om tillstånd att få ansluta sig till klostret. Man kommer att hålla ett litet förhör med honom för att säkerställa att han är motiverad och han kommer att rabbla upp ett mantra på vietnamesiska. Det kommer att låta som en sång.

Och han kommer ett hålla ett tal till sin mamma och hon ett till honom. Orden kommer att stocka sig men i alltsammans kommer det också att finnas tacksamhet, hopp och önskan om ro och glädje.

Vad betyder det då helt konkret att bli munk?

– I praktiken avstår jag från all min egendom, en karriär, från att sträva efter ett familjeliv och från att vilja ha ett romantiskt, sexuellt parförhållande, förklarar Đồng Kiên.

Det finns ingen egentlig buddhistisk klostertradition i Finland och Đồng Kiên är den första personen med finländska rötter, som ansluter till ett buddhistiskt kloster i Finland.

– Jag tror att en finländsk buddhistisk munk i Finland kan fungera som en bro mellan asiatiska och finländska buddhister och främja buddhismen på andra sätt än en lekman med familj och jobb kan göra, säger Đồng Kiên.

Monica Forssell
På bilden (i mitten) klostrets föreståndare Thich Hanh Bao. Närmast kameran novisen Thông Tuê som också bor på klostret i Moiso. Längst bort på bilden Thông Giáo, på besök i Åbo från Danmark.

Salen är fylld av människor. Framme vid altaret står abboten och två munkar iklädda orange kåpor. Deras mantran ackompanjeras av ljudet från en stor tibetansk ljudskål.

När ceremonin håller på att lida mot sitt slut tar klosterföreståndaren fram en elektrisk rakapparat och Đồng Kiên kupar händerna för att samla upp sin bruna kalufs som faller som fjädrar mot golvet.

Han ser tillfreds ut. Vesak firas till minne av Buddhas födelse och i lördags för en vecka sedan firades också en ny munks födelse i Åbo.

En man med rakat huvud i ett tempel. Monica Forssell

Vägen till buddhistisk munk

I samband med en offentlig ceremoni som familj och vänner deltar i, överger den blivande munken sin lekmannaroll och ansluter sig till klostret.
Senare ordnas en annan tillställning då den blivande munken får sina tio novisregler. För Johannes Đồng Kiên sker det här troligen i oktober i Paris.
Efter flera år i kloster får novisen de 250 munkreglerna och är en fullfjädrad munk.

Vesak

Buddhistisk högtid som firas till minne av Buddhas födelse, uppvaknande och parinirvana.
Dagen infaller på fullmånedagen under den femte månaden enligt månkalender.
Under högtiden besöker lekmän tempel och kloster och deltar i meditation
Till firandet hör att besökarna badar en staty föreställande Buddha som barn genom att hälla skopor fyllda med vatten på statyn
Källa: Wikipedia

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter