Johan Storgård disputerar vid ÅA – ser ångest som en källa till företagsamhet och innovation

Teaterprofilen Johan Storgård har skrivit en doktorsavhandling för Åbo Akademi och disputerar i internationell marknadsföring på fredag vid Åbo Svenska Teater.
Enligt Storgård är det första gången en disputation ordnas på teatern, i själva verket har han inte hört om någon som skulle ha disputerat på en teaterscen förut. Han verkar ivrig över att få stå på scen igen, den här gången som forskare och inte som skådespelare.
– Vem som helst är välkommen att lyssna.
I sin doktorsavhandling fokuserar Storgård på teaterbranschen, men lyfter också fram att kreativa processer har en bredare ekonomisk betydelse. Det handlar om mer än bara biljettintäkter. Det handlar bland annat om hälsa, inspiration för innovationer och också om demokrati.
– Kreativt arbete kan öka tilliten i samhället och minska kriminalitet och utstötthet. Den här sortens spillvärden är svåra att kvantifiera, men de är överväldigande positiva.
Positiv skapande ångest
Avhandlingen heter ”Kreativ ångest – En kulturekonomisk studie av skådespelares kreativa processer”. Storgård säger att ångest som ord beskriver en belastning, men samtidigt hjälper den oss att lösa problem.
– Den kreativa ångesten blir en positiv kraft när man får fokusera på rätt sorts problem.
Avhandlingen bygger bland annat på intervjuer med skådespelare. Enligt Storgård vill skådespelarna ha utmaningar och utvecklas, trots att det kan kännas tungt.
– Utmaningen måste vara i nivå med kapaciteten, där producerar du den mest värdefulla innovativa drivkraften. Om ledarskapet kräver för mycket och för fort så mår du inte bra och då blir resultatet sällan väldigt bra. Men om du får full frihet att göra vad du vill och ingen lyssnar på dig så mår du inte heller bra.
Det talas ofta om de problem som ångest skapar i dagens samhälle. Anser du att vi inte borde se ångest som någonting negativt?
– Om vi inte vad ångesten beror på så leder det till problem. Men när du vet vad det är för utmaningar du ska lösa så leder ångest till att du använder din kompetens. Det förutsätter en ledning som tillåter dig att göra misstag och som stödjer ditt sökande efter lösningar. Den ångesten är positiv.
Maximera företagens kapacitet
Storgård lyfter också fram nyttan av kreativ ångest utanför teaterbranschen och anser att ledningen kan använda konceptet för att maximera den kreativa kapacitet som finns bland de anställda.
– En ledare måste lyssna på sin personal för att förstå deras kapacitet och kompetens. Man kan inte komma med färdiga svar, utan arbetsomgivningen måste vara tillräckligt ostrukturerad. Det är bra med strategi och målsättningar, men det behövs inte en formel för hur det ska göras.

Enligt Storgård behövs gränser och ramar, men det behövs tillräckligt mycket frihet inom ramarna. Han betonar att det är lika värdefullt att misslyckas som att lyckas.
– Inom skådespelararbetet är det entydigt så att man måste testa saker för att förstå om de funkar eller inte. Därför måste ledare skapa en arbetsmiljö där man får ta risker och inte blir kritiserad om det inte lyckas, utan får stöd för att gå i rätt riktning. Det här kan appliceras på vilken företagsverksamhet som helst på de flesta nivåer.
Stöd i osäkra pandemitider
Storgård säger att fröet för avhandlingen lades redan efter att han blev klar från Teaterhögskolan och började fundera på den sociala energi som uppstår inom teater. Han började arbeta på avhandlingen år 2014 och har forskat vid sidan av jobbet.
Storgård säger att han fick ett enormt stöd av sin forskning då coronapandemin slog till, vilket innebar en lång tid av osäkerhet vid hans produktionsbolag.
– Pandemin satte stopp för musikalen ”We Will Rock You” som vi skulle sätta upp på Mässcentrum i Helsingfors våren 2020. En månad före premiären fick man plötsligt inte längre samlas i grupp.
De hade sålt 30 000 biljetter och enligt Storgård var det inte ekonomiskt möjligt att lägga ner produktionen.
– Vi väntade till våren 2021 och fortfarande fick vi inte samlas. Vi flyttade fram produktionen till augusti och flyttade föreställningen till Ishallen. Vi gav aldrig upp och varje dag bedömde vi läget och varje dag levde vi med osäkerheten.
Föreställningen förverkligades med vissa begränsningar i slutet av augusti, bland annat tack vare regeringens evenemangsgaranti. Projektet sprängde budgeten, men roddes ändå i land efter ett och ett halvt år av osäkerhet. Enligt Storgård fanns det ändå ingen annan utväg än att gå vidare och ta risken.
– Jag tror inte att jag själv skulle ha mått lika bra utan forskningsprocessen och mina insikter om den kraft som den kreativa ångesten kan generera när du vet vilka mål du försöker nå.
Johan Storgård
Född i Närpes 1964.
En av teater Viirus grundare 1987.
Teaterchef för Svenska Teatern i Helsingfors 2002–2017.
Vd för produktionsbolaget Ace-Production och dotterbolaget AMFI Musicals. Även vd för utbildningsexportbolaget Finland International Education.
Aktuell med en doktorsavhandling i internationell marknadsföring vid Åbo Akademi. Disputerar vid Åbo Svenska Teater på fredag, den 12 november, klockan 12.
Erik Sandström/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.