JHL varnar för kris inom småbarnspedagogiken – en ny lag är en orsak till läget

Över hälften av alla som jobbar inom småbarnspedagogiken upplever varje vecka att de är utmattade på jobbet. Det framgår av en enkät som Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena (JHL) har gjort.
Orsaken till den svåra situationen i branschen är den kontinuerliga bristen på arbetskraft. Det råder en stor brist på behöriga lärare, vilket försvårar arbetsbördan för barnskötarna, uppger JHL.
– Resultatet är alarmerande. Mer personal borde omgående anställas särskilt till daghemmen så att man kan förhindra en fullständig kris i branschen säger Päivi Niemi-Laine, ordförande för JHL.
Över 60 procent av dem som svarade på enkäten upplevde utmattning minst varje månad.
– Eftersom man sparar i stödtjänsterna är barnskötarna tvungna att ta hand om assistenternas och vårdarnas arbete. Barnskötarna ansvarar för barnen då lärarnas tid går till planering och möten, säger Sanna Pihakivi, sakkunnig i yrkesinriktad verksamhet.
Enligt JHL har problemen förvärrats av den nya lagen om småbarnspedagogik som ökade lärarnas andel av personalen medan barnskötarnas andel minskade.
Över 2 200 personer inom småbarnspedagogiken svarade på enkäten. 81 procent av dem jobbar på daghem. Enkäten gjordes i november och december i år.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.