JHL kräver kännbara löneförhöjningar för låglönebranscherna
Enligt JHL ska största delen av löneförhöjningarna betalas som ett generellt lönepåslag.
Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena kräver kännbara löneförhöjningar i samband med nästa avtalsomgång. JHL representerar cirka 200 000 anställda i välfärdsbranschen.
Enligt JHL behövs det riktade löneförhöjningar för att jämna ut löneskillnaderna bland låglönearbetare inom social- och hälsovården.
”Arbetsgivarna säger att det råder skriande brist på yrkeskunniga arbetstagare inom många branscher. Då lönen och anställningsförhållandena är i skick, är det lättare att hitta duktiga arbetstagare”, säger Kristian Karrasc, förhandlingschef för de offentliga avtalsområdena på JHL.
JHL kräver att största delen av löneförhöjningarna ska betalas som ett generellt lönepåslag till alla arbetstagare som omfattas av avtalet.
Utöver kravet på kännbara löneförhöjningar förväntar sig JHL större möjligheter för de anställda att påverka sina egna arbetstider och planeringen av arbetsskift.
”Det är alltid förtroendemannen eller JHL:s medlemsförening som ska sluta de lokala avtalen, inte den enskilda medlemmen. Minimivillkoren fastställs i det riksomfattande kollektivavtalet”, säger Karrasch.
Förhandlingarna inom JHL:s största avtalsområden kommer i huvudsak att föras under vårvintern nästa år.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.