Förflytta dig till innehållet

Jermu kan jobba när han vill – det finns tusentals lediga jobb i Åboregionen, men vem vill ha dem?

Monica Forssell
En ung man i en lummig park.
Jermu Vihmakoski studerar, förtjänar och får arbetserfarenhet. Han tror inte att alla riktigt förstår hur flexibelt och behändigt det är att jobba via ett bemanningsföretag.

Vi ses en förmiddag i Åbo. På morgonen har Jermu Vihmakoski, 19, suttit på skolbänken i Kerttulin lukio och på eftermiddagen ska han på jobb till en K-citymarket i Åbo.  

Vihmakoski kan ta emot så mycket jobb han vill, eller så lite han vill. Jobben får han via bemanningsföretaget Legioona i Åbo och för det mesta står han bakom salladsdisken –  men det kan lika bra bli jobb på ett lager någon dag.  

Vihmakoski stortrivs. Eftersom han inte längre bor hemma hos föräldrarna behöver han inkomster för att kunna betala hyran och äta. Han är också glad över att få arbetserfarenhet och vara del av olika arbetsgemenskaper.

– Man får själv bestämma sina turer, det är flexibelt och till exempel på Citymarket är vi många som antingen ska börja studera på universitet eller redan gör det. Vi har en fin arbetsgemenskap, berättar Vihmakoski som siktar på studier i ekonomi eller juridik efter vårens studentexamen.

Under skolåret hinner han jobba 15-20 timmar och under loven mer. 

– Då skickar jag bara ett meddelande till Taina och så ordnar hon med jobb åt mig. Vihmakoski är uppenbart nöjd med arrangemanget och nöjd är också arbetsgivaren Taina Lehtola, vd för Åboföretaget Legioona.

Lehtola skulle dock gärna se fler arbetssökande som Vihmakoski. Nu finns det nämligen många lediga jobb i Åboregionen, men inte lika många sökande.

Tusentals lediga jobb

Enligt färsk statistik från Egentliga Finlands arbets- och näringstjänster finns det stort behov av personal inom flera branscher i landskapet.

Grafik med liggande staplar i olika färger.
Grafik: Egentliga Finlands närings-, trafik och miljöcentral/ÅU

Inom hotell- och restaurangbranschen har det under årets första sju månader sammanlagt funnits över 8000 lediga jobb i Egentliga Finland, likaså inom handeln.

Inom vårdbranschen har totalantalet lediga platser varit nästan 9 000, medan det inom industrin funnits över 12 000 lediga jobb under januari–juli.

För tillfället har Legioona arbetssökande till de lediga jobb som företaget förmedlar, men Lehtola medger att framtiden är ett frågetecken. Efterfrågan på arbetskraft är just nu så stor att till och med 15-16-åringar har chans att få jobb. Så var det inte för tio år sedan. 

– Det är inte bara inom vårdbranschen, som det varit så mycket tal om, som det finns brist på arbetskraft. Många andra branscher har samma problem, säger Lehtola vars företag förmedlar jobb inom bland annat logistik, byggbranschen och kundservice.

Kvinna som sitter vid ett skrivbord med en dator. Monica Forssell
I fjol var 43 procent av jobben på Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrås webbplats lediganslagna av olika bemanningsföretag. Också de börjar ha brist på sökanden nu. På bilden Taina Lehtola, vd för Åbobaserade bemanningsföretaget Legioona.

Arbetskraftsbristen märks tydligt av

Vid Förbundet för personaltjänsteföretag, HPL, talar man redan om en utbredd brist på arbetskraft.

– Arbetskraftsbristen utgör, om inte ett hinder, så en faktor som fördröjer tillväxten bland företag som sysslar med rekrytering och uthyrning av arbetskraft, slår vd Merru Tuliara fast.

Inom hotell- och restaurangbranschen märktes arbetskraftsbristen under sommaren helt konkret då restauranger blev  tvungna att sätta lapp på luckan då personal saknades.

Bemanningsföretagen omsatte totalt 151,9 miljoner euro i juni i år och hade då ökat med 16,3 procent under de föregående 12 månaderna. Men hur mycket bemanningsföretagen kommer att växa under den närmaste framtiden är alltså osäkert. Enligt Tuliara är det landets sneda demografi som är grundorsaken.  

– Vi har mycket pensionärer och nativiteten sjunker. Dessutom är invandringen blygsam, sammanfattar Tuliara och räknar upp vad man borde göra för att åtgärda problemen: Arbetslivet borde förlängas, pensionärer borde lockas tillbaka till arbetslivet, hemvårdsstödet borde betalas ut för en kortare period, tillståndsprocesserna för invandrare borde göras smidigare och det borde införas en större flexibilitet i arbetslivet så att personer med nedsatt arbetsförmåga lättare får jobb.

Det måste löna sig att arbeta

Vid Legioona riktar Lehtola också ett önskemål till Arbets- och näringsbyråerna: Sajten för jobbsökning har förändrats och det är enligt Lehtola inte lika lätt som tidigare för arbetssökande att hitta alla lediga jobb. Det här borde åtgärdas.

Ett annat, mera allmänt önskemål, handlar om att kollektivtrafiken skulle utvecklas. I Åboregionen finns det till exempel många lediga jobb i Tuulissuo, Lundo, men för att ta sig dit behöver man ha tillgång till egen bil och det här kan utgöra ett hinder för många arbetssökande.

Sist men inte minst måste de så kallade flitfällorna bort. Det måste alltid löna sig att arbeta, det är både Tuliara och Lehtola eniga om.

Förtydligande klockan 10.55: Antalet lediga jobb i statistiken syftar på totalantalet för januari–juli.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter