Förflytta dig till innehållet

Jättefest för Kimitoöns gymnasium

Rykande färsk historik. Rektor Ben Johansson och Anders Strandberg, ordförande för stödföreningen Artursällskapet, bläddrar mellan faktaspäckade sidor och anekdoter.


 
På lördag samlas cirka 235 gamla elever och lärare på Kimitoön för att fira gymnasiets första halvsekel.
– Det är många flera än vi någonsin hade trott. Det tyder på intresse både för ön och skolan, och på goda minnen från gymnasietiden, säger Anders Strandberg.
Han blev själv student här 1994 och är nu ordförande för stödföreningen Artursällskapet som ordnar festligheterna.
 
Skolans första historik ges nu ut, skriven av Anne Bergström-Stenbäck (också hon en tidigare student).
– Här kan man läsa att gymnasiebenägenheten var bara cirka tre procent vid gymnasiets start, och att idén om ett eget gymnasium faktiskt motarbetades av en del. Tiderna har verkligen förändrats, säger Strandberg.
 
Gymnasiets rektor Ben Johansson (student 1979) säger att gymnasiebenägenheten i dag är cirka 50 procent. Långt över 1.000 studenter har fått sin vita mössa här, och nu är redan andra generationen studerande i gymnasiet.
 
Ingen kan veta hur ön hade sett ut utan sitt gymnasium, och ingen vet hur framtiden ser ut.
– Vi inom Artursällskapet hoppas i alla fall på fortsatt stort intresse för gymnasiet, och ser festligheterna som en del i marknadsföringen, säger Strandberg.
 
Jubileet startar med ett seminarium på lördag klockan 14 i Villa Lande, öppet för allmänheten.
Johnny Sjöblom (frilansjournalist i Tyskland) är moderator medan Jens Berg (tidigare chefredaktör för Hbl), Sanna Tahvanainen (författare) och Björn Vikström (biskop) kommer med egna synpunkter under rubriken ”Gymnasiet då, nu och i framtiden”.
Sjöblom och Tahvanainen fick sin vita mössa här, Vikström var lärare i filosofi.
 
Och kvällsfesten, vad slags program bjuds där?
– Mat och dryck, visor, inslag av Kimito ungdomsförenings teatergäng (de flesta studenter härifrån), överraskningsprogram, dans. Vi försöker ordna så årskullarna sitter tillsammans men så många har anmält sig att den bordsplaceringen kanske inte riktigt lyckas. Men vi är verkligt glada att ha så många med. En del reser lång väg för att delta, säger Johansson.
 
Han tror att festförberedelserna har gjort att flera tidigare elever har fått kontakt med varandra, och tillägger att det ska bli verkligt skojigt att träffa sina egna klasskompisar.
– Vi minns ju alla så olika saker, och samma saker på olika sätt. Till exempel diskuterar vi fortfarande om det var 36 eller 33 eller bara 27 minusgrader då vi startade vår bänkskuddarresa, säger han.
Historiken ”KÖG ad fontes” är tryckt i 500 ex och delas ut till festdeltagarna.

Måga slags festligheter har ordnats under skolns 50 år. Här ”Projekt Medeltiden” från 1983, Stefan Villanen t.v. Bilden är från historiken.


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter