Järnhandel i Kimito har blivit hela öns sportserviceaffär – vd:n vill göra sitt för det växande vintersportintresset

En helt ny nisch har järnhandeln Engelsby Verk i Kimito slagit sig in på. Nu gäller det något helt annat än varor för trävarubranschen – nämligen service för skid- och skridskoåkare.
Som rutinerad skidåkare har vd Jens Törnqvist gått i tankar om att erbjuda skidservice här på plats redan en längre tid.
Servicen startade Törnqvist upp strax innan jul, även om det bästa skidföret lät vänta på sig. Nu är flera spår på Kimitoön öppna och i gott skick, till exempel också åkerbanan i Långdalen i Kimito och spåret i Amosparken.
Törnqvist tror att efterfrågan på skidservice nu kommer att öka.

Tog över skridskoservice av annat Kimitoföretag
Ungefär i samma veva gav Kimitoföretaget AG Service över skridskoservicen till Engelsby verk.
Maskinen man vässar skridskorna med kommer ursprungligen från den numera stängda, men välkända affären Kone Wuorio Maskin. Den har redan varit i flitig användning här, uppskattningsvis hundra par skridskor har man redan vässat.
Vässandet sköter främst Engelsby verks Jonas Westerholm om, som fått gå en snabbkurs hos AG Service.

– Det här är ju inte någon business för oss, men vi vill ändå erbjuda den här servicen. Nu är det dessutom en lugn tid för oss, så det passar bra, säger Törnqvist om den nya inriktningen.
Bägge typerna av service är Engelsby verk nu den enda på Kimitoön som erbjuder.

Att vässa ett par skridskor dröjer bara en liten stund, men gällande skidservice ska man vara beredd att vänta till följande dag.
– Rengöring och glidvalla tar en halvtimme, men ska det vara också fästvalla tar det längre tid.
Gärna ska skidorna servas två-tre gånger per säsong
Att fixa skidorna i skick är inte något alla skidåkare klarar av, därför vill Törnqvist erbjuda sin kunskap. Men vill man sköta vallningen själv finns produkter för skidmotionären på hyllan.
– På våra breddgrader kan man åka skidor aktivt i cirka två månader. Då räcker det nog med service två till tre gånger. Om skidorna löper och fäster är det mycket roligare.
Törnqvist drar gärna sitt strå till stacken för det växande skidintresset på Kimitoön. ÅU har tidigare berättat att Kimito sportförenings skidskola för barn som startade redan i höstas har 45 anmälda.
Själv siktar Törnqvist på bland annat Vasaloppet även den här vintern.

Pandemins positiva inverkan är ett minne blott
Att vintern är för järnhandleln en lugn period är inte något exceptionellt för just den här vintern. Säsongen brukar komma i gång först under våren då det börjar klia i fingrarna på stugfolket.
Törnqvist hoppas förstås att säsongen för med sig många nya stugor, bryggor och terrasser i vår. Det är de här projekten som utgör den största delen av företagets omsättning.

En viss oro för hur året ska bli hänger i luften – Törnqvist konstaterar att tuffa tider ligger framför.
– Men jag tror nog att säsongen drar i gång. Det har den alltid gjort.
2023 har i sin helhet varit ett lugnt år för Engelsby verk.
– För oss var det egentligen som ett normalår, men jämfört med året innan var det lugnt. Under två år gick försäljningen spikrakt upp. Nu har den gått spikrakt ner och nått normal nivå, säger Törnqvist.
Krisen inom branschen tar sig inte lika radikala svängar här
Krisen inom byggbranschen syns dock inte i lika radikala svängar hos Engelsby verk som hos de stora aktörerna.
– Vi är inte beroende av stora projekt, utan av flera mindre.
Törnqvist känner dock till att det är lugnt inom byggbranschen även på Kimitoön, baserat på samtal med lokala byggare.
– Just nu byggs inget nytt på Kimitoön, utan det handlar om tillbyggnader, renoveringar, terrasser och bryggor.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.