Jarkko Härkönen gör business på ilska – i ett rivningshotat hus i Åbo får du leva ut dina aggressioner


Psykos. I det här rummet dundrar hårdrock i takt med förstörelsen. Den som testar ett ”rage room” måste vara klädd i skyddande skor, kläder och ansiktsmask.
– Hoppsan, här har någon tagit i lite.
Jarkko Härkönen konstaterar att det har gått hål i väggen i rummet som kallas ”Psykoosi”, psykos. Men det är fullt tillåtet i ett så kallat ”rage room”, där kunderna betalar för att få utlopp för sin ilska genom att slå sönder saker.
– Den som kommer hit är kanske en snäll flicka ute i det verkliga samhället. Men här får man släppa loss och göra vad man vill, förklarar han affärsidén.
Att planlöst förstöra saker för sitt eget höga nöjes skull kan ses som onödigt i dagens samhälle, där återvinning och miljötänk är trendigt. Men sakerna som slås sönder är sådant som ingen längre vill ha, förklarar Härkönen.
– Jag hämtar saker som ingen köpt på loppis, och saker som dumpats på Toppå avfallscentral. Det är också fritt fram att hämta saker hit, och att ta med egna saker som man slår sönder här, med skyddskläder på. Och ingen behöver städa undan efter sig.
Bland annat kärl, datorer, tv-apparater och tangentbord finns till förfogande. Efter att de är sönderslagna sorterar Härkönen eller någon av hans två anställda avfallet och för bort det till rätt ställe.

Olika vapen.
Härkönen plockar fram vapen: en slägga, ett svärd och ett basebollträ. Han sätter på sig munderingen som alla får låna då de kommer hit: vit plastdräkt, stövlar med stålhätta, skyddsglasögon, handskar och till sist en mask.
Det finns olika masker, bland annat det klassiska Scream-spökansiktet, en ful gubbe med stripigt hår och några monster.
– Jag har märkt att människor gärna kliver in i en roll då de kommer hit. Det här är lite som rollspel, funderar Härkönen.

Det finns olika masker att sätta på sig, men de flesta väljer ändå traditionell skyddsmask…

… som ser ut så här.
Hårdrocken dånar i ”Psykoosi”-rummet. Vid sidan finns en skyddsvägg, där ens kamrater kan stå om man slår sönder något som riskerar sprätta runt ordentligt.
Då Härkönen dunkar ett par koppar i väggen med hjälp av basebollträet får ÅU:s reporter mycket riktigt en hård porslinsbit i armen. Allt sker på egen risk, men i det här fallet var skadan obetydlig.
– Säkerheten är viktigast då man besöker det här stället. Och allt filmas, så att det inte blir oklarheter i vad som har hänt om det sker en olycka.
Förutom ”Psykoosi” finns rummen ”Perestroika”, ”Valhalla” och ”Grunge”.
I ”Psykoosi” är det hårdrock som gäller, i ”Grunge” ekar Nirvana. Det är också fritt fram att ta med egen musik.

Resultatet. Förutom porslinsskärvor ligger det gott om rester av gamla datorer och tv-apparater efter att ÅU:s reporter testat ett av rummen. Jarkko Härkönen störs inte av att städa upp efter sina kunder, utan kallar det meditativt.
Byggnaden där företaget Rageturku finns är en del av aktivitetshuset Saippua center i Åbo och ska så småningom rivas. Den passar med andra ord ypperligt till förstörelse, konstaterar Härkönen.
Vissa delar, som luftkonditioneringen och fönstren, får inte förstöras. De som använder rummen skriver också under ett papper med noggranna föreskrifter om vad som får slås sönder, hur de ska skydda sig själva med mera.
– Och allt filmas, så att det inte blir oklarheter i vad som har hänt om det sker en olycka.
Härkönen är en mångsysslare som har drivit olika företag i tio års tid. Hans fru arbetar på Åbovarvet, därav flytten till Åbo.
Enligt honom är rummen de första av sitt slag i Åbo. Konceptet kommer från Japan. De kallas också ”smash rooms” eller ”anger rooms”.
Vid Rageturku finns också möjlighet att testa ett så kallat ”hybrid room”, hybridrum. Det är en blandning av konceptet ”escape room”, alltså rymningsspel, och ”rage room”.
– Man ska slå sönder saker för att hitta ledtrådar som tar en ut, säger Härkönen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.