Japansk 85-åring reser jorden runt för att orientera – Toshio Onoye tävlar i veteran-VM varje år och nu i Åbo

Toshio Onoye, är 85 år och reser varje år jorden runt för att delta i orienteringstävlingar. Nu är han i Åbo för att tävla i VM i veteranorientering.
– Jag deltog i veteran-VM första gången 1997 och har deltagit nästan varje år efter det. Jag missade tävlingarna 2007, när de också var i Finland. Då blev jag sjuk och stannade i Helsingfors. Förutom det och under pandemin har jag tävlat varje år, säger han.
Knäskada oroar
I år är första gången han deltar i ålderskategorin M85 (män över 85).
Han är lite fundersam hur det ska gå, för han har dragit på sig en knäskada.
– Jag tror att sprinten kan bli svårast för mig med tanke på knäet. I skogsdistanserna kan jag gå lite mera emellanåt, det är lättare för knät.

Han och australiensaren Basil Baldwin, som är född samma år, är de äldsta som rest hit från utanför Europa för tävlingarna.
Det är närmare 60 deltagare som anmält sig till sprinten och skogsdistanserna i klassen M85. I klassen M90 är de kring 20 anmälda.
Kvinnornas grupper är mindre. Den äldsta deltagaren är Sole Nieminen, från Jämsä som ensam tävlar i klassen W95.
Testar sina egna gränser
År 2017 vann han guld i sprinten när veteran-VM ordnades i Nya Zeeland. Men nu ligger fokus inte på att vinna utan på att testa var de egna gränserna går.
– Jag vill se på vilken nivå jag ligger. Jag hoppas att jag kommer bland den bättre hälften.
För varje år blir det färre i hans egen ålder som deltar och Onoye vill se hur länge han kan orientera.
Han har siktet inställt på att kunna delta i veteran-VM i åtminstone två år till efter årets mästerskap. Dock deltar han inte 2027, men det betyder inte att han tänker varva ner.
Då arrangeras veteranmästerskapet i Japan och Onoye är huvudarrangör.
På engelska går mästerskapet under namnet World Masters Orienteering Championships. 2027 ordnas mästerskapet som en del i World Masters Games i Kansai i Japan. World Masters Games är veteranspel i många olika sporter som ordnas vart fjärde år.
Veteranspelen skulle ha ordnats i Japan 2021, men blev uppskjutet på grund av pandemin.
Första gången han orienterar i Finland
Han har orienterat på många ställen runt om i världen men aldrig i tidigare i Finland. Senast VM i veteranorientering arrangerades i Finland var 2007, när han blev sjuk.
– Den finländska naturen skiljer sig mycket från den japanska. Här är allting mycket plattare, ni har mycket skog och många sjöar. Skogen är lättare att springa i här, i Japan är en del av skogen buskig och ogenomtränglig.

Han berättar att orienteringskulturen skiljer sig mycket mellan Japan och Finland.
Orientering är en ovanlig sport i Japan. Onoye jobbar passionerat för att få sporten att växa. Han ordnar kurser och evenemang för unga för att lära dem orientering.
– Det är svårt att få unga i Japan att bli intresserade av orientering.
– Det är också svårt att hitta platser att orientera på. Mycket mark är privatägd och kan inte användas. Därför orienterar vi ofta i olika parker, som kan vara ganska stora. Men här i Finland är det lättare då ni får röra er fritt i skogen.
Passion för kartor ledde till orientering
Det egna intresset för orientering föddes ur en fascination över kartor.
– Jag har varit intresserad av kartor och har samlat på gamla kartor länge. Orientering blev ett sätt att kombinera det intresset med en kärlek till naturen.
Onoye har orienterat aktivt i 50 år, och genom att orientera har han fått se natur på nära håll runt om i världen.
– Min fru brukade alltid komma med mig på resorna, inte för att orientera men för att se olika platser. I år är första gången hon inte kommer med mig, säger han.
Orienteringen är samtidigt ett sätt att hålla igång kroppen, säger han, och att tävla ökar motivationen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.