Förflytta dig till innehållet

Japansk lärarstuderande kom till Pargas — och blev imponerad

Kei Takayama har trivats bra i Pargasskolorna. Han har bekantat sig med tre skolstadier. Foto: Anja Kuusisto


– Hur i hela friden ska du åka till Finland för att kolla in engelskaundervisningen, det är väl inte ett engelskspråkigt land?
Så undrade universitetsstuderande Kei Takayamas vänner hemma i Japan när han berättade om sin idé.
Han skulle åka till Finland för några månader och bekanta sig med engelskaundervisningen i våra skolor.
– Nej, har Kei Takayama svarat, det är ett tvåspråkigt land, finska och svenska, men där läser de också engelska och deras skolor och undervisningsmetoder är erkänt goda.
Om Finland faktiskt kan beskrivas som ett tvåspråkigt land är inte alltid och överallt så solklart, men i Pargas där Takayama har vistats sedan november är tvåspråkigheten vardag.
Dessutom tycker han att de allra flesta verkar tala en god engelska. När han rör sig på stan – i Åbo – har han inte heller stött på någon motvilja i att betjäna honom på engelska. Han säger att då han inte kan någon finska eller svenska alls verkar tröskeln att ta till engelska låg.

Blir engelskalärare och utexamineras nästa år

Det är engelsklärare han ska bli. Han är 23 år nu och kommer att få sina lärarpapper ännu i vår och sin examen från universitetet nästa år.
För att möjliggöra Finlandsvistelsen sökte Takayama stipendium men finansierade det mesta själv. Något utbyte som inbegriper besök i grundskolor i Finland finns verkligen inte i hemmauniversitetets program.
Universitet ligger i miljonstaden Saitama som ligger intill ännu större Tokyo. Vid universitet finns dock en annan koppling till Finland, den i Pargas uppvuxna Tove Björk är professor vid universitet.
– Tack vare henne hörde jag om Pargas, fick kontakt med lärare här och fick också tillgång till en bostad under min tid här. Alla har varit vänliga och hjälpsamma, jag har bara gott att säga.
Kei Takayamas hemstad är Nagano, där var vinter-OS ordnades 1998, då han var en liten parvel.
Från Nagano är det närapå fyra timmars bilresa till Tokyo, och Saitama där han bor nu. Det här är storstäder i ordets riktiga bemärkelse, och Kei säger att han verkligen uppskattat det glest befolkade och stillsamma Finland.

Finland påminner lite om hemtrakterna i Nagano

Vi diskuterar artighet, vi diskuterar geografiska avstånd, natur och städer. Kei tänkte sig ett Finland som skulle ha vinter med snö och berg, ungefär så där såsom han har det i sina hemtrakter. Så blev det ju inte.
– Ändå tycker jag att den här naturen på något sätt liknar. Någon snö har det inte varit, men också i mina hemtrakter märks klimatförändringen och våra vintrar är inte som förr.
Det som Takayama har gjort i Pargas kunde kanska förliknas med systemet där man jobbskuggar någon i arbetet, för att iaktta hur det går till.
Han har följt med undervisningen i tre skolstadier, nämligen i Malms skola, i Sarlinska skolan och i Pargas svenska gymnasium.
I Malms skola var det Melker Rejströms lektioner som var i fokus, i Sarlinska skolan var Camilla Brachet hans värd och i PSG är det Tove Söderman, lektor i engelska.

Engelskalektion i Pargas svenska gymnasium. Vanligen sitter Kei Takayama lite på avstånd och för anteckningar över hur undervisningen går till. Foto: Anja Kuusisto

”I Finland förutsätts eleverna delta, då tror jag man lär sig bättre”

Den här veckan är hans sista i skolvärlden i Pargas och nästa veckas tisdag flyger han hem.
– Jag beundrar verkligen ert skolsystem. Den allra största skillnaden är interaktiviteten. Här engagerar sig eleverna i undervisningen på ett helt annat sätt än hos oss. Jag är övertygad om att man lär sig bättre på det här sättet.
– I Japan är det vanligen så att läraren talar och eleverna sitter tysta och lyssnar. Lite har det börjat förändras, men i många skolor är det fortfarande så hos oss. Eleverna bär skoluniform och måste också betala för den själva. I högstadieåldern måste man ta med egen skolmat, här får ni maten.

Universitetsstudier passar inte allas plånbok

Läroplikt har man till cirka 15 års ålder i Japan, ungefär såsom vår högstadieålder. Men efter det ska man ha turen att ha en familj som kan bekosta utbildningen om man ska studera vidare.
– Det är mycket, mycket dyrt att studera på universitet i Japan. Jag har vänner som har varit tvungna avbryta studierna och börjat jobba för att de inte har råd, kanske kan de återuppta studierna senare.
När Takayama valde att förverkliga sin Finlands-idé betydde det också för honom mer kostnader. Han gör ett litet avbrott i universitetsstudierna så att han lyckas bekosta resan och studierna. I bagaget har han ett äventyr i en annan del av världen, han har varit i England också utöver Finland.

Läser kinesiska också

Engelska har han läst sedan 12 års ålder, det är det vanliga i Japan, säger han. Några andra främmande språk läser man inte i grundskolan, men i universitetet hör det till att välja ytterligare något språk. Han valde kinesiska.
När vi besöker ett klassrum i PSG får jag lov att medge att jag inte visste att hans modersmål japanska hade tre olika skriftspråk.
Han skriver sitt namn på tre olika sätt!
– Vi väljer skriftspråk efter sammanhang. Och när jag säger ”god morgon” till en jämnårig japan använder jag ett ord, men när en äldre person tilltalas hör det till att använda en annan god morgon-hälsning, artigheten speciellt mot äldre är viktig.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter