Jämställdhetsminister Thomas Blomqvist besökte Qvidja Gård, och imponerades


På Qvidja finns en innovationsanläggning för gasproduktion, som Marko Niskanen (med ryggen mot kameran t v) berättar om för bl a riksdagsledamot Sandra Bergqvist och minister Thomas Blomqvist. Värden Ilkka Herlin till höger. Foto: Anja Kuusisto
De bedriver ju jordbruk, så trots vädret ska vi väl ta en liten runda utomhus, funderar Qvidja Gårds förvaltare Pekka Heikkinen på fredagseftermiddagen i Pargas.
Dem han talar om är dels Qvidjas ägare Ilkka Herlin och dels gästen som snart ska anlända, ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet, Thomas Blomqvist, SFP.
Blomqvist och riksdagsledamoten Sandra Bergqvist har också besökt Dalsbruk under fredagen och de anländer till Qvidja med en hel SFP-delegation.
Först får de se den försöksstation som finns vid en av Qvidja gårds odlingar.
Försöksodlingar i samarbete med forskare och meteorologer
Här finns landets största försöksodling som gödslas organiskt, utan konstgödsel, och där man mäter hur kolen binds i marken. Redan andra sommaren av försöket är resultaten överraskande goda. Helsingfors universitet och Meteorologiska institutet samarbetar kring försöken som pågår vid mätstationen.
– Miljöministeriet vurmar nu för gipsning av åkrar men jag är inte så övertygad, säger Herlin som är en förespråkare framförallt för naturens egna kretslopp.
Gipsbehandlingen måste ju upprepas med tre, fyra års intervall och bland annat det kan vara riskfaktor. Men det måste finnas ekonomiska incitament så att metoderna som binder kol faktiskt används, säger Herlin och förklarar vidare för gästerna medan snöslasket bara tilltar.
Han avbryter sig: Nej, nu vill jag inte stå här mer.
Senast då är isen bruten, alla skrattar och rundturen styrs mot följande mål, Q Power.

Ilkka Herlin i mitten berättar om försöksodlingana för Thomas Blomqvist tv. T h om Herlin står Pekka Heikkinen och Patrik Nygrén.
Q Power använder koldioxidutsläpp som råvara och omvandla det till metan
Q Power kan beskrivas både som ett start up företag och en innovationsanläggning. Förenklat sagt är det här en anläggning där utvecklar metoder för att tillvara och omvandla utsläpp, koldioxid, till biometan med hjälp av mikrober.
Själva idén är patenterad och utvecklingsarbetet fortsätter. Sedan den här hösten samarbetar företaget också med ST 1.
– Vi jobbar med två utvecklingslinjer, dels med koldioxid och väte som ska bli metangas, dels med omvandlingen av koldioxid till metan, berättar Marko Niskanen vid Q Power.
Själva byggnaden där detta innovationsarbete görs kallar Ilkka Herlin för Kolsmedjan.
Kolsmedjan är ett nybygge av årsmodell 2016 och ligger intill Qvidja Kraft, gasproduktionsanläggningen på Qvidja.
Efter rundturen bjuder värden på kaffe i 1400-talsslottet med litet tilltugg som enligt Ilkka Herlin har gjorts av Pargas egen storhet, det vill säga företaget Matglad och Tom Hildén.
Kolsmedjans innovationer imponerade
Det är en imponerad minister som slår sig ner vid slottets kaffebord.
– Jag visste inte att här pågick så här mycket, och jag visste inte att man hade kommit så långt i omvandlingen av koldioxidutsläpp till energi, det som vi såg i Kolsmedjan.
– När vi i regeringen aktivt försöker jobba för att nå Finlands klimatmål måste jag säga att här finns mycket att ta till sig. Jag sitter också i en ministerarbetsgrupp kring klimat- och energi-frågor. Hur vi lyckas binda kol i marken och hur vi lyckas ersätta fossila bränslen med något annat är båda avgörande frågor.
– Jag vill gärna komma hit igen på våren, säger Blomqvist och förtydligar att han riktar sig både till värden Ilkka Herlin och till SFP-kretsen i Egentliga Finland.
Just den här fredagseftermiddagen åker ministern vidare till en kommunforskarkonferens i Åbo och i Qvidja slott ska förvaltaren Pekka Heikkinen strax ta emot följande grupp med gäster, en grupp grönsaksodlare från Egentliga Finland.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.