Jakobstadsregionen slår rekord – levererar båtar värda över 200 miljoner euro

Tillsammans sjösätter Baltic Yachts och Nautor’s Swan 35 båtar till ett sammantaget värde på över 200 miljoner euro i sommar – en bedrift som är unik även i ett globalt perspektiv.
På måndagen ordnade företagen och Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia ett gemensamt exportevenemang för att fira framgången.
— De här leveranserna genererar exportintäkter till den finska staten eftersom så gott som alla kunder är internationella, säger näringsminister Mika Lintilä (C) på plats i Jakobstad.
Även Nina Kopola, generaldirektör vid Business Finland, betonar industrins betydelse för Finlands export.
Hon ser möjligheter i utvecklingen av självnavigering och automatiserad sjöfartstrafik, något som Business Finland redan stödjer via de större båtvarven.
— Utvecklingen innebär en stor förändring för industrin, hamnar och båtarna. I det här skedet omfattas inte segelbåtar av den här trenden, de som köper sådana här segelbåtar vill ofta segla själva. Men vem vet hur framtiden ser ut, säger Kopola.

Majoriteten av fritidsbåtarna tillverkas i Österbotten
Det finns drygt 75 båttillverkare i Finland. Dessa har en omsättning på sammanlagt nästan 400 miljoner euro. Österbotten står för 75 procent av omsättningen.
Cirka två tredjedelar av Finlands totala tillverkning av fritidsbåtar ligger i Österbotten, och en betydande del av tillverkningen finns i Jakobstadregionen.
I Jakobstadsregionen finns 45 företag inom branschen och den sysselsätter totalt 650 personer. Omsättningen är drygt 120 miljoner euro. Största delen går på export.
Baltic Yachts och Nautor’s Swan är de största båttillverkarna i regionen. Det finns även ett antal mindre båttillverkare.
Nationellt sett exporterades i fjol mest fritidsbåtar till Sverige, Norge, Storbritannien, Tyskland och Italien.
Källa: Utvecklingsbolaget Concordia, Finnboat
Efterfrågan väntas kvarstå
Cirka två tredjedelar av Finlands totala tillverkning av fritidsbåtar ligger i Österbotten, och en betydande del av tillverkningen sker i Jakobstadregionen.
År 2019 exporterade regionens företag till ett värde på över 1,7 miljarder euro.
Enligt Jarkko Pajusalo, vd för båtbranschens centralförbund Finnboat, spelar de små och medelstora företagen inom båtindustrin en viktig roll för sysselsättningen i mindre regioner.
— Den finländska båtbranschen består av två delar: mindre båtar och motorbåtar, samt större segelbåtar. I det första fallet går 70 procent på export och i det senare fallet går så gott som allt på export. Finland har internationellt ett starkt varumärke inom den marina industrin.
Pajusalo tror att efterfrågan på fritidsbåtar håller i sig och att fjolårets rekordtillväxt på 11 procent matchas i år.
— Två tredjedelar av exporten går till den nordiska marknaden. I fråga om större segelbåtar är marknaden främst global.
Under tidigare toppnotering
Kaj Suomela, landskapsdirektör vid Österbottens förbund, ser potential för ytterligare tillväxt i exporten av fritidsbåtar.
— Exporten har ökat under de senaste åren. I fjol var den 633 miljoner euro. Men vi har en bit kvar till toppåret 2008 då exporten uppgick till 700 miljoner euro, säger Suomela.
Anders Kurtén och Giovanni Pomati, vd för Baltic Yachts respektive Nautor’s Swan, nämner en flaskhals: tillgången på kompetent arbetskraft.
— Inom 3–5 år kommer trycket att öka ytterligare, i takt med att nuvarande arbetstagare går i pension. Vi behöver framför allt elingenjörer men de är hett eftertraktade. För att få nya arbetstagare måste vi kunna locka hit hela hens familj, säger Kurtén.
Företagen samarbetar redan en del kring personalfrågan. Båda konstaterar att det verkar lättare att attrahera arbetstagare från länder längre bort än exempelvis från grannländerna i Norden.
— Det handlar om ett hantverk och erfarenhet är värdefullt. Vi utbildar även internt men de som kommer till oss behöver ha en gedigen utbildning i grunden, säger Pomati.
Lindrigare behovsprövning förbereds
Enligt Peter Boström, styrelseordförande för regionens utvecklingsbolag Concordia, gör regionen vad den kan för att säkra arbetskraften, exempelvis genom att samarbeta med regionala utbildningsanordnare.
— I vår region är det viktigt med svenskspråkig utbildning eftersom våra unga inte lockas av att studera på finska. Vi diskuterar för tillfället en ny ingenjörsutbildning med yrkeshögskolan Novia, säger Boström.
Anna-Maja Henriksson, justitieminister och partiordförande för Svenska folkpartiet, deltog också i evenemanget.

Hon lyfte i egenskap av partiordförande fram behovet av att lätta på reglerna kring behovsprövning i fråga om internationell arbetskraft.
— Ett försök med lindrigare regler i fråga om behovsprövning är under beredning. Vi tror att företagen bäst vet vilken kompetens som de behöver, säger Henriksson.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.