Jakobstad: Kårkullas prissättning inte den enda stötestenen


Jakobstad vill se över upphandlingen av Kårkullas specialtjänster. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Det är inte enbart samkommunen Kårkullas prissättning som har fått Jakobstad att se över upphandlingen av specialtjänster för personer med funktionsnedsättning.
— Vi vill ju inte ta över all verksamhet som Kårkulla står för. Det handlar om att hitta synergier. Som det nu är finns det en hel del överlappning där både staden och Kårkulla producerar tjänster för samma klienter, säger ekonomichef Marika Björkskog på Jakobstads stad.
Kårkulla har en graderad prissättning som indelas i åtta kategorier och beaktar hur stort vårdbehovet är. Kårkullas pris per dygn varierar därför mellan 62,31 euro och 311,54 euro för fortgående boendeservice.
— Vi har ingen motsvarande gradering utan priset är detsamma per dygn i stadens stödboenden, oavsett vårdbehovet, säger Carola Lindén, som är chef för socialomsorgen på Jakobstads stad.
Lindén understryker att de aktuella prisjämförelserna endast gäller olika stödboenden.
— Vi kommer också i fortsättningen att ha behov av Kårkullas specialkunskap som har koncentrerats till resurscentret i Pargas och den omsorgsbyrå som finns i Jakobstad, säger hon.
Synergier i stället för överlappning
Enligt ekonomichef Björkskog finns det skäl att se över den överlappning som existerar mellan Jakobstads stödboende Grönkulla och Kårkullas motsvarande enhet Nyboda i Nykarleby.
— Om vi lyckas uppnå synergier kan vi förhoppningsvis producera tjänsterna till ett förmånligare pris, säger Lindén.
På intresseorganisationen FDUV har man följt med debatten om Kårkulla samkommuns framtid med intresse.
— Personer med intellektuell funktionsnedsättning är inte en homogen grupp och stödbehoven varierar. Jag tror att kommunerna kunde ta hand om en större del av stödformerna. Å andra sidan saknar kommunerna ofta den expertis som behövs för att stötta klienter som har autism eller behöver psykosocialt stöd, säger verksamhetsledaren Lisbeth Hemgård på FDUV.
Enligt Hemgård är kommunernas planer att överta en del av Kårkullas tjänster också förknippade med risker.
— Kommunerna får inte använda det som en förevändning för att dra in specialtjänster utan denna service måste tryggas också i fortsättningen.

Verksamhetsledaren Lisbeth Hemgård på intresseorganisationen FDUV hoppas att kommunerna inte använder konkurrenssättningen av Kårkullas tjänster som en sparåtgärd som drabbar personer med funktionsnedsättning. Foto: Mikael Sjövall/SPT
Dyrare experttjänster
På Kårkulla samkommun är man förbluffad över Jakobstads syn på prissättningen.
— Det boende som kommunerna själva kan erbjuda är för sådana klienter som har väldigt lindrigt stödbehov. Kårkulla behöver en kritisk massa av egna enheter för att kunna upprätthålla experttjänster. Om vi måste lägga ned en del av våra enheter så blir våra experttjänster ännu dyrare, säger samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt på Kårkulla.
— När vi har deltagit i anbudsförfaranden som berör stödboende för personer med svår funktionsnedsättning i Helsingfors och Borgå har enhetspriset varierat mellan 80 och 390 euro per dygn, säger vd Päivi Harmaakorpi på Validia Asuminen som underlyder Invalidförbundet.
Trots den hårda ordväxlingen mellan Kårkulla samkommun och Jakobstads stad bäddar man redan för försoning.
— Jag hoppas att det går att samarbeta med Kårkulla också i fortsättningen. Vi har fortsättningsvis behov av deras sakkunskap, utredningar, handledningar och utbildningstjänster, säger Carola Lindén.
Detta har hänt
Social- och hälsovårdsnämnden i Jakobstad vill utreda möjligheten att kommunerna tar över all boendeverksamhet som nu drivs av Kårkulla samkommun.
Kommunerna som berörs av beslutet är Jakobstad, Nykarleby, Pedersöre och Larsmo.
Kommunstyrelsen i Larsmo beslutade på måndagen att bordlägga ärendet tills nästa möte i början av juli.
Kårkulla samkommun har meddelat att kommunernas planer kan rasera Kårkullas verksamhet.
Kårkulla samkommun har sammanlagt 43 serviceenheter runtom i Svenskfinland.
Läs också:
Samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt: ”Om kommunerna slutar köpa tjänster måste vi lägga ner Kårkulla”
Svenska Yle: Kårkullas verksamhet hotad när kommuner i Österbotten vill ta över boenden i egen regi
Kom ihåg sen ( Sofia U) om Österbåttningarna ändrar sig nångång att de gick inga heller som i Strömsö att sätt på prise fast en femtio lapp till?Jag tror personligen att Kårkulla kan dedär bäst o ni (österbåtten) kan me tex tomaterna?