Förflytta dig till innehållet

”Jag kommer att sakna de politiska debatterna” – Pargas högsta politiker blir stadsdirektör och lämnar också Brusaby

Carina Holm
"Att utveckla Pargas centrum handlar inte om ett torg eller en enskild bro, utan borde ses som en helhet från Solliden och Bläsnäs till Kalkholmen", säger Tomas Björkroth, som nu lämnar Pargaspolitiken.

När SFP-politikern Tomas Björkroth talar om vad han kommer att sakna när han inte längre ska vara aktiv politiker, som ordförande i Pargas stadsfullmäktige och SFP-kretsens ordförande utan i stället bli tjänsteman och stadsdirektör i Lovisa i höst, gör han det med påtaglig värme.

– Jag kommer att sakna att vara med i politiska debatter. Jag tycker om att diskutera saker där jag får försvara min ståndpunkt om hur världen kunde bli bättre steg för steg. Samtidigt handlar det inte bara om vad man själv basunerar ut, utan om att få andra med och samla en krets människor som är likasinnade.

Han gillar också vad en bra debatt gör med de egna åsikterna.

– Diskussioner ger mig mycket. Det kan hända att man själv ändrar sig eller att ens åsikter blir mer genomtänkta och vassare när man diskuterar.

Spännande att få vara med

För honom är politik att debattera fram bra saker tillsammans, att göra tillsammans. Att nätverka.

– Det var så stor skillnad på min första partidag och den senaste partidagen i Helsingfors, nu när jag kände de flesta och kunde rutinerna. Som kretsordförande diskuterar du också i kulisserna före och under partidagen om till exempel valutskottets arbete. Det är spännande! säger han med eftertryck.

man i stadspark med rosenbuskeCarina Holm
Tomas Björkroth har varit med och fattat beslut också i SFP:s styrelse.

Varit med om stora beslut

Som kretsordförande har han också suttit med i SFP:s styrelse och varit med och fattat riktigt stora beslut.

– Jag är tacksam över att ha fått se hur politiken fungerar inifrån. Många verkställande beslut görs i partistyrelsen, till exempel om formuleringar i partiprogrammet. Ska det stå så här eller inte, ja eller nej? Det samma gäller ministerval, ja eller nej? Visst har det varit lite av en wowkänsla att få vara med och fatta sådana helt konkreta beslut.

Intresserad av politik

Var det målet att komma ända in i partikärnan när du gav dig in i politiken?

– Nä, så beräknande är jag inte. Samtidigt har jag svårt att bara ge lillfingret om jag ger mig in i något. Och politik intresserar mig. Hade jag varit yngre kanske jag hade gett mig in på den banan. Jag har tyckt om att vara politiker. Det har varit jättegivande att vara med och påverka, både lokalt och nationellt.

Tomas Björkroth säger att allt inte heller alltid är så planerat. Inom politiken kan något som man har sagt eller gjort tidigare leda till något annat, och så vidare. Som aktiv får man mer förtroende.

man med glasögon och grå kavaj med auditorium i bakgrundenArkiv/Carina Holm
Tomas Björkroth på partidagen i Åbo i maj 2022.

Med och förhandlade om regeringsprogrammet

Efter att ha arbetat för miljöfrågor lokalt, i kretsen, inom partifullmäktige och i partidagarnas allmänpolitiska debatt blev han till exempel SFP:s förhandlare då det nya regeringsprogrammets natur- och miljöavsnitt skulle sys ihop i fjol somras.

– Det är stort att veta att de där meningarna i regeringsprogrammet, de är mina.

SFP har fått mycket kritik för sin regeringsmedverkan. Var det rätt eller fel av partiet att gå med i den här regeringen?

– Jag anser att man har bättre möjlighet att påverka om man är med kring de bord där besluten fattas. Regeringen gör bättre politik för att SFP är med i den, det är jag övertygad om. Samtidigt är jag så pass pragmatisk att jag säkert också hade stött ett annat beslut.

Dags att se framåt!

Björkroth säger att det gäller att leva enligt realiteterna. Beslutet om att partiet skulle gå med i regeringen fattades för ett år sedan.

– Det spelar egentligen ingen roll om det var så att säga rätt eller fel. Verkligheten är inte så svartvit, och nu gäller det att se framåt och göra det bästa av det beslutet som fattades då.

Att göra världen lite bättre

På lokalplan lyfter han fram Pargas klimat- och miljöprogram som något konkret, som han har kunnat påverka och bidra till för att göra världen lite bättre.

– Som fullmäktigeordförande har jag också fått bra respons av de andra grupperna i stadsfullmäktige för att fullmäktigemötena är lugna och går på två språk.

Spretigt i Pargas ibland

Han säger att ärenden borde ha diskuterats i och mellan grupperna när de tas till behandling i stadsfullmäktige.

– Så har det inte alltid varit i Pargas. Naturligtvis får det finnas olika åsikter på ett fullmäktigemöte, men gruppordförandena borde se till att alla i gruppen vet vad som händer i salen. I Pargas har det ibland varit lite spretigt.

en man i en talarstolArkiv/Mikael Heinrichs
Som fullmäktigeordförande gäller det att ha kontakt med alla partier, säger Tomas Björkroth.

Som stadsfullmäktiges ordförande har Tomas Björkroth varit stadens högsta politiker. Nu lämnar han politiken för att i stället bli Lovisa stads högsta tjänsteman: stadsdirektör.

– Som fullmäktigeordförande är det också viktigt att beakta alla politiska partier och ha mycket kontakt till dem. På det sättet står man lite vid sidan av partipolitiken. Som stadsdirektör ska man stå helt vid sidan om politiken.

Bra att känna till politiska systemet

Politikerna, de förtroendevalda, ska säga vad som ska göras, medan stadsdirektören ska ta fram olika lösningar för hur det ska göras och också se till att besluten förverkligas.

– Som stadsdirektör behöver man känna till det politiska systemet för att kunna jobba med rätt saker. Också i Lovisa kommer det att finnas mängder med åsikter om vad som ska göras och då hoppas jag få tydlig vägledning från de förtroendevalda som säger att de här tre sakerna ska du börja med.

Ge Skärgårdshavet ett lokalt lyft!

En förhoppning som Tomas Björkroth har när han lämnar Pargaspolitiken är att Skärgårdshavet skulle få det lyft och den synlighet det är förtjänt av också lokalt, i Pargas.

klippor, hav och en segelbåtCarina Holm
Skärgårdshavet kräver också lokala satsningar av Pargas, tycker Tomas Björkroth.

– Vi är för nära havet för att se dess betydelse för näringsliv, rekreation, transporter och så vidare. Om man jämför med hur Skärgårdshavet och Östersjön uppmärksammas i olika sammanhang nationellt och internationellt, eller vilka möjligheter det finns inskrivet till exempel i regeringsprogrammet om hur cirkulär ekonomi eller nya metoder för att rena vattenkvaliteten kunde utvecklas, känns det som att vi i Egentliga Finland kommer att lämna möjligheterna outnyttjade.

Ensam majoritet ska förvaltas rätt

I Pargas har SFP ensam majoritet. Är det bra eller dåligt?

– Det är åtminstone något som ska förvaltas rätt. Jag tycker att det är viktigt att sträva efter konsensuspolitik, för det kommer alltid ett nytt val och det kommer snabbare än vad man tror. Jag upplever att man i Pargaspolitiken har Pargas bästa i fokus i första hand och att partitillhörigheten spelar en mindre roll. Det har funnits en strävan efter att öka samarbetet mellan partierna den här fullmäktigeperioden.

Det kommer alltid ett nytt val och det kommer snabbare än vad man tror.

Tomas Björkroth, som nu lämnar Pargaspolitiken

Han säger att han under den här fullmäktigeperioden inte har hört någon från något annat parti säga att SFP ändå kommer att besluta som de vill.

Dåligt test med utskott

Björkroth sökte också jobbet som ny livskraftschef i Pargas, som Maria Leppäkari hann ha i drygt ett år innan hon nu föreslås bli skärgårdsutvecklare i stället.

Som politiker blev han ordförande för livskraftsutskottet.

Under hösten kommer man att utarbeta och besluta om vilka förändringar som ska göras i förtroendemannaorganisationen.

– Politikerna i Pargas var inte klara för utskottsmodellen. Det skulle ha krävt mer dialog med tjänsteinnehavaren, för att utarbeta gemensamma mål och åsikter, i stället för formella möten. En sådan modell kräver en lyhörd tjänsteman och mycket tid av politikerna. Samtidigt är de flesta förtroendevalda vana med att jobba med en nämndmodell, där tjänsteinnehavaren lägger fram färdiga förslag som nämnden tar ställning till.

Att det samtidigt var turbulent med bristande förtroende för den tidigare stadsdirektören Patrik Nygrén gjorde det inte lättare med försöket att införa en ny utskottsmodell.

– Det var fel ögonblick att testa en ny modell. Det var ett test som inte fungerade, säger Tomas Björkroth.

Se centrum som en helhet

Han säger att livskraftsutskottet borde och kunde ha arbetat mer till exempel med stadens markplanering, det vill säga det som är arbetet med steget före planläggningen.

Att utveckla hela staden utgående från styrkorna i de olika kommundelarna var också ett uttalat mål för utskottets arbete, men kom aldrig riktigt i gång.

– Det behöver tas tag i med nya krafter. Centrumutvecklingen handlar inte om ett torg eller en enskild bro, utan borde ses som en helhet från Solliden och Bläsnäs till Kalkholmen, en helhet som består av olika delar.

man med gult stadshus i bakgrundenCarina Holm
Tomas Björkroth anser att Pargas centrum borde utvecklas som helhet.

Tomas Björkroth

  • Lämnar SFP och politiken för att bli stadsdirektör i Lovisa 1.9.2024.
  • Har varit ordförande för stadsfullmäktige i Pargas, kretsordförande för SFP i Egentliga Finland och medlem i SFP:s partistyrelse.
  • Har tidigare bland annat varit gruppordförande för SFP i Pargas stadsfullmäktige och tidigare vice ordförande för partifullmäktige.
  • Enhetschef för Axxell i Brusaby och sedan årsskiftet också för Axxell i Överby.
  • Hobbyplaner: ”Jag fortsätter golfa, och vill hitta någon form av idrottslig hobby och sätt att röra på mig i naturen i Lovisa. Jag vill fortsätta skriva och fotografera natur. Jakten kommer lite i bakgrunden, även om familjens tax nog vill ut och jaga också i fortsättningen.”

”Brusaby har stor potential”

Den 1 september blir Tomas Björkroth ny stadsdirektör i Lovisa. Men ännu i augusti, efter semestern, kommer han att jobba som enhetschef för Axxell i Brusaby.

Sedan årsskiftet är han också enhetschef för trädgårdsutbildningarna med egna växthus vid Axxell i Överby i Esbo.

– Naturbruksutbildningarna har över lag fått ett uppsving på senare år, det vill säga utbildningar där man lär sig använda naturen, samtidigt som man gör det hållbart så att man har den kvar, säger han.

Ätande kor i en öppen ladugårdArkiv/Emilia Örnmark
Naturbruksutbildningarna ligger i tiden, säger Axxell Brusabys avgående enhetschef Tomas Björkroth.

Ett uttalat mål för hans efterträdare blir att förena de två utbildningsenheterna och att utnyttja dynamiken mellan dem ännu mer.

Skolans uppgift

Under sina tretton år i Brusaby har Björkroth bland annat försökt tydliggöra vilken skolans uppgift är när det gäller 15–16-åringar och vad hemmets ansvar är.

– Det är inte alltid helt tydligt, eftersom de studerande bor på internat. Men skolans roll är att ge de unga det kunnande som behövs för en grundexamen och det som kallas för nyckelkompetenser, det vill säga färdigheter som behövs för att klara sig i arbetslivet och samhället överlag, som digitala färdigheter, förmåga till problemlösning, hållbarhetstänk och kulturell kompetens.

Kurser för vuxna

En viktig del av Axxells utbildningar är kompetenshöjande utbildningar eller kurser för vuxna. Björkroth är orolig över att regeringen hotar skära i dem.

– Det måste finnas modeller för att skaffa sig nya kompetenser eller byta bransch efter en lång arbetskarriär. Sådana möjligheter måste finnas kvar. Också delexamen borde utnyttjas bättre, så att vuxna kan satsa på att skaffa sig just den kompetens de behöver, säger Tomas Björkroth.

Dela artikeln

En kommentar: “”Jag kommer att sakna de politiska debatterna” – Pargas högsta politiker blir stadsdirektör och lämnar också Brusaby

  1. Tina Axén skrev

    All lycka och välgång i ditt nya värv. Jag tänker att det är bra att känna till politikernas själsliv då man tar emot en tjänst som stadsdirektör. Förmågan har du att tänka brett och klokt.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter